Bu ülkede bazen öyle olaylar gelişiyor ki, her türden tuhaflığa alışkın bir bünyenin bile başını döndürebiliyor. Hiç şüphe yok ki bunu son zamanlarda en iyi yargı kararları yapıyor. Hırant Dink davası, poşu davası, üçüncü yargı paketi ve tahliyeler gibi. Bunlara geçen ay bir yenisi eklendi ki en az bunlar kadar insanı hayretler içerisinde bırakıyor.
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin 13.06.2012 tarihinde aldığı ve Yargıtay Genel Hukuk Kurulunun onayladığı bir karara göre; Midyat’ta bulunan ve Süryaniler için büyük öneme sahip
Mor Gabriel Manastırı kuruluşundan bu yana üzerinde bulunduğu toprakların sözüm ona işgalcisiymiş. Bu sebeple de arazinin bir kısmının hazineye aktarılması gerekiyormuş. Olayın tuhaflığı ve kararların alınmasında yaşananlara burada değinmeyeceğim. Bunun için en iyi Baskın Oran’ın 24.06.2012 tarihli Radikal İki’deki makalesine bakılabilir.
Elbette bu gibi yargı kararları karşısında söylenecek söz kalmıyor. Ne yargı kurumu eleştirilebiliyor, ne de iktidara “
bu ne hal?” diye soru sorulabiliyor. Soruya verilecek cevap önceden biliniyor çünkü: “Yargı bağımsızdır”. Bir kurumda genelde devlet dairesinde çalışan, emir almaya alışmış, ezik otorite bağımlısı insanların ona biçilmiş görevden aldığı güçle sizi başından savuşturmak için bir tür çaresizliği anlatmak için kullandığı sinir bozucu “yapacak bir şey yok” sözünü çağrıştırıyor bana bu “yargı bağımsızdır” sözü.
Kayıtsız kaldıkları, kim bilir onayladıkları fakat yine de renk vermemek için sıklıkla kullandıkları bu söz ve bu karar için başta Başbakan olmak üzere iktidarın tüm mensuplarına şunu hatırlatmak gerekir: Siz ki “
adalet” kavramını partinizin ilk ismi yapmış bir iktidarsınız. Belli ki adaleti çok önemsiyorsunuz. Müslüman bir nesil de yetiştirmek istiyorsunuz. Açıktır ki İslam’ın hükümlerini ve İslam peygamberinin emirlerine uyuyorsunuz. O halde hem hukuki normlar hem de dini emirler yani Hz. Muhammed’in aşağıdaki anlaşma ve sözleri sizler için bağlayıcı olmalı.
“İslam toplumuna diyorum ki: Buyruğuma uyun. Ülkemizdeki Necranlı ulusunu kendi topraklarında koruyup yardım edin. İbadet yerlerine dokunmayın. Önderleri ve rahipleri yardım isterse, dağda da çölde de, denizde de ve evlerinde de olsa yardım edin. Varlıklarına ilişmeyin. Ev veya başka mülke dokunmayın, hiçbir şeylerine ziyan vermeyin…Kiliseleri olduğu gibi kalacaktır…Allah’ın ve peygamberin gazabı, bu buyruğa karşı gelenlerin üzerinde olacaktır” (Malik, 2012:243).
1
Bu anlaşma Hz. Muhammed ile Süryani Hıristiyanlar arasında imzalanmıştır. Belgenin aslı İstanbul’dadır. Müslüman bir insandan beklenen bu emirlere uymaktır. Dini mezhebi ne olursa olsun onun malını elinden almamaktır. Adaleti tesis etmektir.
Midyat yerel mahkemesinin yaptığı keşif ve defalarca aldığı kararlarda bu arazinin Mor Gabriel Manastırına ait olduğunu belirtiyor. Yargıtay ise kararı bozup arazinin hazineye devredilmesine hüküm veriyor. Son noktayı ise YGHK koyuyor. Anlaşılmayan husus şu: Belgeler kaybolmuş/ibraz edilmemiş gerekçesiyle böyle bir karar nasıl verilebilir? Yerel mahkemenin yaptığı keşfin hiç mi bir değeri olmaz. Sorun yalnızca birkaç dokümanın eksikliğinde mi? Daha da önemlisi, devletin toprağı mı bitti manastırın 244 dönümlük arazisine göz dikiyor?
Müsamereyi hatırlatıyor bu karar. Süryanilere
üvey vatandaş olduklarını hatırlatan bir karardır. Yaralayıcıdır bu yüzden. Son zamanlarda devletin üst kademesinde dillendirilen “çeşitliliğimiz zenginliğimizdir” söylemindeki samimiyeti ortadan kaldıran bir hükümdür.
Mor Gabriel Manastırının 244 dönüm arazisinin hazineye devredilmesi kararına en başta bu iktidar ile bu toplumda yaşayan Müslümanların karşı çıkması beklenir. O topraklar Mor Gabriel Manastırınındır. Bu sebeple YGHK’nin nihai kararı her şeyin son bulduğu bir karar olmamalı. Kaldı ki bu şekilde yasal bir hüküm olsa bile, hazinenin bu arazileri yine de manastıra devretmesi veya tahsisi için bir engel bulunmamakta.
İyi niyet gösterilmesi halinde bu araziler her şekilde Mor Gabriel Manastırına verilebilir.
Son olarak, karar sonrasında bazı yazar, siyasetçi, sanatçıların bir araya gelerek başlattığı imza kampanyası var bugünlerde
www.beraberbuyudukbuulkede.com adresinde devam eden. Destek olmak için…
Yazar: İhsan Çetin, Dr. Arş. Gör. Çukurova Üniversitesi Güncelleme Tarihi: 1 Ağustos 2012
1 Malik, Gorgis David, (2012) Süryanilerin Tarihi, Yaba Yayınları, İstanbul.