YAZARLAR
Mezarlık Üzerine Süryani Kilisesi İstemiyoruz

Süryaniler Açısından Din ve Vicdan Özgürlüğü

Süryani-Keldani-Asuri Halkının Çığlığını Duyun

Benim Adım ...

Başın Sağolsun Türkiye: "Hepimiz Hrant'ız"

Sözlü Tarih Çalışmasına Katkıda Bulunalım

Midyat'ta Kültürel Bir Atılım

70 Yıl Önceki Şapka, 40 Yıldır Devam Eden Süreç

2004'e Girerken

Avrupa Birliği Uyum Süreci ve Süryaniler

hepsi

Diaspora Bayramları veya Aralık Özlemim

Hazan Ortasında Bir Ağaç veya Sonbahar Sendromum!

Kendi Vatanında Sürgün Edilen Bir Halk

Bir Doktorun Gözünden Irak'ta Yaşanan Felaket

Rant, Manastır Dinler mi?

Herşey Su ile Başladı

Gözyaşımız "Nakuşo'dan" Damlardı

Hayat Sohbetleri

Zamanın Dışında Gerçekliğin İçinde BAHE

Urfalı Efsuncu Orpheus - Bir Mozaiğin Macerası

Kurşun ve Yorgan

Deyr-Zafaran'ın Taşa Yazılı Mektupları

Tanrı Rahmeti ve 'Toprağı Bol Olmak'

Kendine Saklı Kitaplar

Taşların Barıştığı Hançepek

Benim Olmayan Kilise'nin...

Söyleyen ve Susan

Ben Kendim Değilim

hepsi

105.7 Süryanilerin Sesi

Benim Pehlivan Böceğim

İkinci Yarısından Seyredilen Bir Film

Burası BBC Londra

Aydın Olmak, Kendini Aydın Sanmak

Bir Evin Anımsattıkları

Ana Sütü Gibi Bedava

Samatya Kaçamakları

Baba ve Oyuncak

Bu Gece Bir Hayaletle Yaptığım Muhabbet

hepsi

İnsan Beden Giymiş Ruhtur

21 Şubat Dünya Ana Dil Günü Kutlu Olsun

Düşünsel İzlenimler

Mesih’in Doğuşu ve İçsel Barış

Kendini Beğenmişlik ve Ruhun İletişimi

Çocukluk Yılları ve Eve Özlem

Ruhani Ritüellerin Anlamı

Aynı Mekan ve Aynı İnsan

Bilgi, İdrak ve Hakikat

Cudi Dağının Sefine Doruklarında

hepsi

Azınlık Kadını Olmak

Bir Sivil Tarih Çalışması; Mihail Kırılmaz

Dilde Destan, Yürekte Yara

Bahe ve Manastır

Tavandaki Çini

İsveç'ten mektubumuz var

Ûrmiye’den Ûrşinâ’ya bir Süryani portresi

Mardin Dillerin ve Dinlerin Şehri (Mi?)

Albert Sevinç Hadodo'ya Veda

Şimuni Diril'in Anısına

İşaya Ağabeyi (Üşür) Kaybettik

Rahip Aho'nun Şahidiyim,Süryani Halkının Şahidiyim

İki ateş arasında bir ayin hikayesi

Bir Avuç Dut

Kapı - Süryani'nin Bitmeyen Gözyaşı!

hepsi

Bir Düşün Peşine Düşmek

Süryani İsa'nın Hasret Rüzgarı

70. Yılında Yetmiş Bin Süryani

İnsan Yüreğinde Ne Arzuluyorsa Onu Konuşur

İsa Bakır ve Mektubu

İsa'nın Ağacını Aramak

Mor Afrem'in Hayatı

Siyah Elbiseli Süryani Kadınlar

Süryaniler ve Diyalog

Korku ve Kuşku

Bir Haberin Düşündürdükleri

Süryanilerin Son Güneşi: Metropolit Hanna Dolabani

Bir Toplum Nasıl Yok Olur?

Bu Öyküde Senden Bahsediliyor

Mor Gabriel'e Dokunmak

Mardin'de Eski Bir Gelenek: Hassit Merene

Oryantalist Maryus Bauer Mardin'de

Çicek Açmadan Meyve Vermek

Bir Süryani Halk Ozanı

Mor Şumuni ve 40-50 Kadar Süryani

Bütün Süryaniler Kimdir?

Midyat'ta Etnik Gruplar

Tespih Taneleri

Homojenliğin Gölgesinde Sıradan Süryaniler

Sabro'nun İlk Sayısına Dair

Patrik: Dua Türkçe Yapılacak Süryanice Yok

Rahibeler Nasıl Serbest Bırakıldı?

Februniye'nin Önündeki Yol

Kaçırılan Metropolitlerin Katili İstanbulda mı?

Kaçırılan Metropolitler Üzerine Bir İnceleme

 
 
Rober Koptaş - AGOS / SOY KODUNUN KODU

Agos’un ortaya çıkardığı, nüfus kayıtlarında gayrimüslim vatandaşların ‘soy kodu’ ile fişlendiği haberiyle ilgili hiç de önemsiz sayılmayacak bir ayrıntı dikkatinizi çekti mi bilmiyorum: Konu gündem yarattı, başka gazetelere manşet oldu, televizyon programlarıyla tartışıldı, köşe yazarlarınca irdelendi ama tek bir hükümet yetkilisi çıkıp da, “Bu ülkede gayrimüslim vatandaşlarımız herkesle eşittir, onların fişlenmesi kabul edilemez, bu uygulama bizim Türkiye tahayyüllerimize aykırıdır” minvalinde bir açıklama yapmadı.

Oysa AK Parti’nin bu konuda çok önemli bir şansı vardı: Uygulama onların döneminde başlamamıştı. Yaşadığımız tarih, bize, ta Cumhuriyet döneminin başlangıcından beri nüfus kayıtlarının gizli bölmelerinde gayrimüslimlerle ilgili bilgilerin tutulduğunu zaten öğretmişti. Her fırsatta gayrimüslimlere karşı geçmiş dönemlerin dışlayıcı bakışını paylaşmadıklarını, onları bu ülkenin eşit vatandaşları olarak gördüklerini ilan eden AK Parti iktidarı için bundan âlâ fırsat mı olurdu? Hem geçmişi mahkûm edebilir, hem de yarınlar adına olumlu bir adım atıp Cumhuriyet’in ayrımcı uygulamalarına son vermek yönünde güçlü bir mesaj verebilirlerdi.

Nerede…? Tek bir hükümet üyesi, bakanlardan hiçbiri, parti üst yönetiminden bir efendi, kameraların, mikrofonların karşısına geçip bu konuda tek bir laf etmedi.

Etmedi, çünkü sıkça vurguladığımız üzere, bu ülkede milliyetçilik sadece kendine milliyetçi diyenlerin değil, muhafazakârların, dindarların, solcuların da düşünce dünyasını şekillendirdi. Bu düşünce dünyasında, Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani ve diğer gayrimüslim gruplar; yani Kod 1, Kod 2, Kod 3, Kod 4 ve Kod 5, düşman, hedef, tehdit, iç mihrak, dış mihrakların uzantısı ve başka bilumum olumsuz sıfatların taşıyıcısı oldu. Bugünkü siyasi iktidarın Cumhuriyet’in ayrımcı doğasını çırılçıplak eden böyle önemli bir belge ve haber karşısında suskun kalmayı tercih etmesi, aynı ayrımcı doğayı paylaştığını söylüyor şüphesiz.

Haberin yayımının ardından İçişleri Bakanlığı’nın Agos’a yasak savma kabilinden gönderdiği ve söz konusu kodlamanın sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Lozan Anlaşması gereğince okul açma hakkına sahip olan topluluklara mensup olanların hak kaybına uğramaması için kullanıldığı açıklamasının hiçbir önemli soruya cevap vermediği ortada.

O önemli sorular, bu ülkede yaşama tecrübesine sahip ve aklı körelmemiş herkesin kolayca sorabileceği sorular. Misal:

• Nüfus kayıtlarında böyle bir kod varsa, bu kayıtlardan yararlanan diğer devlet kurumlarının bu bilgiyi kullanmaması düşünülebilir mi?

• Askeri ve polisiye işlerinde, tapu işlemlerinde, yargı kararlarında, memur işe alımlarında, atama ve terfi kararlarında bu kayıtların rol oynamadığı söylenebilir mi?

• Bu kodlar neden gizli?

• Gayrimüslimler dışındaki gruplar için de kodlar var mı? Misal, bir nüfus memuru, haberin fikri takibini yapan Agos muhabiri Uygar Gültekin’e, Müslümanlar için de ‘11’ kodunun kullanıldığını itiraf etti. 1’den 5’e kadar kayıtlar gayrimüslimlere ait olduğuna göre, 6, 7, 8, 9, 10 kodları kime ait mesela? Yoksa gayrimüslim olmayanlar için 11’le başlayan başka bir numaralama sistemi mi var? Ya da, diyelim ki, dinsel değil de etnik sınıflandırma için 20’li numaralar mı kullanılmakta?

Aleviler, Kürtler, Araplar, Lazlar, Çerkesler için de kodlar var mı?

• Nüfus kayıtlarına erişimi olan tüm resmi kişi ve kurumlar bu gizli kayıtları görebildiğine göre, gayrimüslim vatandaşlar hayatın her anı ve alanında izlenmiş olmuyorlar mı? Bu, onların Lozan’dan veya başka hukuk metinlerinden kaynaklanan haklarının korunmasını mı, yoksa haksızlığa uğramalarını mı güvence altına alan bir izleme faaliyeti?

Uzatmayacağım; böbürlenmeden ama gereksiz mütevazılık da göstermeden söyleyeceğim. Biz, belki çok da farkında olmadan önemli bir iş yaptık. Yayınladığımız belge, Türkiye devletinin hep bildiğimiz ırkçı damarını faş eden, inkâr edilemez bir kanıt. Bu ülkenin kendi vatandaşlarına yönelik etnik ayrımcılığı apaçık ortaya döküldü. Bundan sonra, siyaset ve tarih kitaplarında daima göndermede bulunulacak bir belge yayımladık.

Emin olun, gerisi çorap söküğü gibi gelecek; Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi vatandaşlarını nasıl utanmazsa kodladığına ilişkin sistem tüm ayrıntılarıyla, ayan ve beyan olacak.

Biz takipçisiyiz. Ta ki bütün kodlar kaldırılana; bu devlet benim, senin, onun, bizlerin dinleri, kökeni, dili karşısında bir duvar kadar tepkisiz hale gelene kadar.

Irkçılığa sahip çıkarak ırkçılıkla mücadele edilmez

Uluslararası Güreş Federasyonu tarafından Dünya şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp’e, Gezi direnişi sırasındaki ırkçı tweet’leri nedeniyle verilen 6 ay men cezasının ardından yetkililerden yükselen seslere bakmak, Türkiye’de ırkçılıkla ve ayrımcılıkla mücadelede makam sahiplerinin ne kadar samimi olduğu konusunda başka söze yer bırakmayacak kadar net bir fotoğraf sağlıyor bize.

Atılan tweet’ler; hem Ermenilere, hem direnişçilere yönelik hareketler ortada; sahibi tarafından da reddedilmedi. Ama Rıza Kayaalp, memlekette başka sporcu yokmuş gibi, Akdeniz Oyunları’nda, hepimizi temsil etmesi gereken Türkiye kafilesinin önünde, hepimizin olan bu ülkenin bayrağını taşımak için seçildi. FILA’nın cezasının ardından ise, geçen dönemin AK Parti milletvekili eski dünya şampiyonu güreşçi ve bugünün Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Kayaalp’e sahip çıktı; sonra da Spor Bakanı Suat Kılıç FILA yetkilileriyle görüşerek, Kayaalp’in cezasının tahkim kurulunun vereceği karara kadar askıya alınmasını sağladı.

Gariptir, bütün bunlar olurken, AK Parti hükümeti, spor sahalarında ırkçılıkla mücadele adı altında bir yasa hazırlığı içindeydi. (Gerçi, ırkçılıkla mücadele diye sunulan bu taslağın asıl amacının tribünlerde siyasi sloganlar atılmasını engellemek olduğunu hepimiz pekâlâ biliyoruz.)

Bir yandan ırkçılıkla mücadele ediyorum de, diğer yandan ırkçı açıklamalar yapan bir sporcuya kol kanat ger… Buna tezat bile değil, ancak ikiyüzlülük denir.

Oysa, yapılan araştırmalar, ikiyüzlülüğün ırkçılıkla mücadelede pek de makbul bir yöntem olmadığını; aksine, onu güçlendiren yan etkileri olduğunu gösteriyor ama bunun hükümetin umurunda olduğunu hiç sanmıyorum. 

Kaynak: AGOS Gazetesi - Rober Koptaş ; Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2013

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım