KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
Sara Tanoğlu / DOĞU'NUN IŞIĞI ABU'L FARAÇ
Türkiye’de Süryanilerle ilgili yeni bir kitap daha basıldı. Adı DOĞU’NUN IŞIĞI ABU’L FARAÇ. Kitap Bar Ebroyo Abu’l Faraç hakkında tüm dillerde bu güne kadar yazılmış en geniş kapsamlı, Bar Ebroyo’nun eserlerinin önemli bir çoğunluğundan bahseden ve örnekler sunan ilk ve tek kitap.

Bu kitaptaki amaç Süryani bilgin ve din adamı Abul Faraç’ın eserlerinden örnekler sunabilmektir. Bunu başardığımıza da inanıyoruz. Kitabımızda Abul Faraç’ın eserlerinden örneklerin yanı sıra kitapları hakkında kısa bilgiler de verilmektedir.

Kitabı elinize aldığınızda 12 adet eserden örneklerin yanı sıra dünyada Bar Ebroyo ile profesyonel olarak ilgilenen kişilerin önsözlerini, Bar Ebroyo’nun doğduğu mekanın resimlerini, Bar Ebroyo’nun Malatyalı değil Elazığlı olduğuna dair yapılmış olan geniş bir incelemenin ve araştırmanın sonuçlarını, mekanın (Kuşsarayı) haritalarını ve bölgeye bizzat yapmış olduğumuz ziyaretin resimlerini bulabileceksiniz. Bunun yanında Süryani kültürüne ait resimler, Bar Ebroyo’nun kopya edilmiş el yazması kitaplarının resimleri, bölgedeki manastırlarımızın resimleri de kitap içerisinde yer almaktadır.

Patriğimiz Mor Ignatios Zekka Iwas’ın yazmış olduğu takdir ve onay yazısı da bizi çok onore etmiştir. Kitabın kapağı, daha önce hiçbir yerde görmediğiniz ve göremeyeceğiniz karakalem ile çizilmiş Bar Ebroyo resminden oluşmaktadır. Resim Elazığ Mor Cırcis Kilisesi’ndedir. Arka kapak ise Bar Ebroyo’nun doğduğu mekan olan Elazığ sınırları içerisindeki Kuşsarayı köyünün arazi ve uzay haritalarından oluşmaktadır. 

Kitap Sara Tanoğlu ve İshak Tanoğlu tarafından hazırlanmıştır. Türkçe olarak hazırlanan kitap 420 sayfa 23x23 ebatındadır ve 40 sayfası renklidir.

Sonuç olarak kitap hakkında söylenebilecek tek şey şimdiye kadar, bütün dünya üzerinde ve tüm diller arasında Bar Ebroyo’nun eserlerini aynı anda içeren ve onun hakkında hazırlanan en geniş kapsamlı eserdir. Kitap Bar Ebroyo ansiklopedisidir.

Kitabı talep edenler saratanoglu@superonline.com adresinden isteyebilirler. Kitabın tüm geliri Harput Meryem Ana Kilisesi’ne bağışlanmıştır.

Bar Ebroyo’nun Yaşamı ve Çalışmaları” adlı 2. Halep Süryani Konferansı 1-4 Temmuz tarihlerinde Halep’te yapıldı.

Kitabın yazarları konferansta sunum yaparkenBu yıl ikincisi düzenlenen konferansın teması Bar Ebroyo idi. Süryanilerin sahip olduğu en etkin, verimli, perspektifi geniş, en meşhur kilise babalarından biri olan Bar Ebroyo sadece bir din bilgini değil aynı zamanda dil bilimci, tarihçi, şair, teolog, hekim, yazar, astrolog, Mafiryan, bilim adamı ve filozoftur. Hemen hemen bütün konular üzerine 40’a yakın eser veren ve ömrünü bu işe adayan mafiryanımıza layık bir konferans Halep Seyidnesi Mor Gregorios Yuhanna İbrahim tarafından 1-4 Temmuz tarihleri arasında Halep’te düzenlendi. Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, İsveç ve Amerika’dan bilim adamı ve ruhban sınıfından konuşmacıların bulunduğu konferansa Türkiye’yi temsilen Shamosho Dr. İshak Tanoğlu ve kızı Sara Tanoğlu davet edilmişti. Bar Ebroyo’nun doğduğu mekân olan Kuşsarayı’nın Elazığ’a bağlı bir köy olduğuna ve dolayısıyla bu güne kadar bilinen “Bar Ebroyo Malatyalıdır” lafının doğru olmadığına, Bar Ebroyo Abul Faraç’ın aslen Elazığlı olduğuna dair bir konuşma yapıldı. Konuşmacıların sunduğu birbirinden farklı on dört araştırma Bar Ebroyo’nun sahip olduğu çok yönlülüğü ispatlarcasına dinleyicilerle paylaşıldı.

Konferans Mor Gregorios Yuhanna İbrahim ve orda hazır bulunan çok sayıda ruhban tarafından dualarla açıldı. Patrik Mor Ignatios Zakka Iwas’ın mektubundan sonra ilk konuşmayı seyidne Yuhanna yaptı. Ardından sırasıyla Hidemi Takahashi, George Kiraz, Jan Van Ginkel, Hermen Teule, Hubert Kaufhold, Sara Tanoğlu, İshak Tanoğlu, Margherita Farina, Abuna Baby Varghese, Pier Giorge Borbone, Deena ve Khalid Dinno, Dorothea Weltecke, Abuna Elias Kesrouani ve Jean Fathi konuşmalarını yaptılar. Türkiye’de İshak ve Sara Tanoğlu tarafından hazırlanan “DOĞU’NUN IŞIĞI ABU’L FARAÇ” adlı 420 sayfalık kitap da konferansta dağıtıldı ve katılımcılar arasına çok büyük ilgi gördü.

Konferansın sonunda şehrin arkeolojik ve tarihi yerlerine ziyaret düzenlendi. Üzerinde M.S. 74 yılına dayanan eski Süryanice bir yazıtın bulunduğu Sirreen Abidesi’ne, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucu atalarından biri olan Süleyman Şah’ın mezarına, Bar Ebroyo’nun Halep şehri için ricada bulunmak üzere gittiğinde Hulagu tarafından zehirlendiği Fırat Nehri’nin batı yakasındaki Qalaat Najm’a (Najm Kalesi’ne), ve Süryani Kraliçesi Teodora’nın doğum yeri ve Mor Filüksinos Mabug’un (+523) oturduğu Mabug Köyü’ne gidildi.

Çok büyük bir misafirperverlikle ağırlanan tüm katılımcılar için unutulmaz ve eşsiz bir bilimsel toplantı ve gezi oldu.

Başta organizasyonu düzenleyen Mor Gregorios Yuhanna İbrahim’e, tüm misafirlerle yekinen ve tek tek ilgilenen Shamosho Ephrem İshak’a ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım