Maddiyatın, nefsaniyetin, bencilliğin dağı ne kadar yüksek olursa olsun, edebiyatın/kültürün yolu onların üzerinden geçer. Dolayısıyla maddi zenginliğin mana/zihin dünyasına huzur vermesi, edebi ve kültürel zenginliğe bağlıdır.
Kendimi bildim bileli, kültürel farkındalığı yüksek, şahsiyetlerle beraber olmayı çok önemsiyorum. Bana göre, onlarla vakit geçirmek büyük kazanımdır. İnsan adeta yenileniyor ve güçleniyor. Çünkü insanın kendini tanımasında ve geliştirmesinde kitaplar, kütüphaneler kadar kültür sahibi edip insanlar da çok önemli işlevler görmektedir.
Rabi Fehmi Bargello memleket sevdalısı, içi de dışı da Süryani kültürüyle kalaylı edip bir şahsiyettir. Zamanın gürültüsünde kaybolmasın diye şahsi anılarının fısıltılarını roman şeklinde yazıya döktü. Bence çok iyi yaptı. Kendisine çok teşekkür ederim.
Midyat’taki evinde kendisini ziyaret etme fırsatı buldum. Çok hoş vakit geçirdik. Tatlı bir sürpriz yaptı. Belge Yayınlarından yeni çıkan GABRO (Peygamber Ocağında Bir Süryani) isimli romanını hediye etti. Çok mutlu oldum. Askerlikteki anılarından yola çıkarak, insanlar, kültürler ve sınıflar arasındaki çelişkileri anlatan bu romanı henüz okumadım. Ancak mozaiği andıran ortak yaşamı önemseyen ve insan onuruna değer veren herkesin okuması gereken bir roman olduğunu düşünüyorum.
Değerli yazarımız Fehmi Bargello, Gevriye ismindeki karakteriyle okuyucuyu anıların yolculuğuna çıkarırken, bu yolculukta hoşça vakit geçirmesine gayret göstermektedir.
Onun deyişiyle, okunmayan her kitap yenidir. Dolaysıyla bilinmelidir ki, okunan her yeni kitap kurumuş kabuklardan kurtulmaya bir vesiledir. Çünkü ruhu ihmal ettiğimizde zihnimiz bizi rahatsız eder. Bizi yorgun ve bitkin düşürür. Ruh işbaşındaysa, zihnimiz rahatlar, faydalı işler üretir. Biz de daha huzurlu ve üretken oluruz..
Denilir ki; ‘‘Kalemin mürekkebi, ölümsüzlüğün suyudur.’’
Kalemin üretkenliğiyle anıların suyunu bize içerdiğin için minnettarız Fehmi Bargello üstadımıza…
NOT: İnternet üzerinden kitabı edinebileceğiniz adres :
https://www.kitapyurdu.com/kitap/gabro-amp-peygamber-ocaginda-bir-suryani/605743.html
Yazar: Malfono (üstat) Yusuf Beğtaş ; Güncelleme Tarihi: 9 Ağustos 2022