KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
/ TESBİH TANELERİ
Süryani Edebiyat Dergisi Heto’nun Ocak 2001 tarihli sayısına verdiği mülakatta “benim çerçevem insandır” diyordu Mıgırdiç Margosyan Gavur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen?(1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi(1998) adlı öykü kitaplarında bu felsefeye uygun olarak kendisinin ve çevresindeki insanların gündelik yaşamlarını anlatıp Diyarbakır’ın 1940’lar ve 1950’lerdeki zengin mozaiğini ve kültürünü gözler önüne sermişti. Margosyan son kitabı Tespih Taneleri’nde de anlatısının merkezine insanı koyuyor ve tespih taneleri misali farklı coğrafyalara saçılmış yaşam öykülerini anlatıyor. Çoğu doğdukları topraklara bir daha dön(e)memiş ve oralara olan özlemlerini çocuklarıyla, şiirleriyle, hikayeleriyle ve romanlarıyla ifade etmiş insanların öykülerini…

Tespih Taneleri’nin çoğu kahramanı yaşadıkları mekanların ötekileridir. Ötekilik kimi zaman gavurlukta kimi zaman Kürtlükte ifade bulur. Margosyan ve Gavur Mahallesi’nde oturan diğer “Ğhaçolar” “top sehasi” yüzünden meydan savaşına tutuştukları Müslüman çocukların gözünde gavur oğlu gavurlardır. Gavur Mahallesi’nin Ğhaçosu babasının “şimdi oğhımağ zamanidir” buyruğuyla anadilini öğrenmek için İstanbul’daki Bezciyan Yetimhanesine geldiğinde ise oradaki Ermeni çocukların gözünde Diyarbakır’dan gelmiş bir Kürt’tür. Yetimhanedeki bu karşılama merasimi ve Margosyan’ın İstanbul’daki ilk yıllarına dair okuyucuya sunduğu kimi kesitler farklı coğrafyalarda yaşayan ve farklı toplumsal sınıflara mensup Ermeniler arasındaki gerilimlere göndermeler yapıyor. Dolayısıyla  Türkiye’deki azınlık toplumlarının heterojen yapısına dair  önemli ipuçları sunuyor.

Tespih Taneleri’nin küçük insanları büyük adamların insan unsurunu göz ardı ederek oluşturdukları milliyetçi anlatıların içini boşaltıyor. 1915’te yaşananlar “Kafle” yollarında beş çocuğunu kaybeden ve kızı Mirye ile oğlu Sarkis’i ancak yıllar sonra bulabilen Saro Nine’nin, İncil’e el basıp annesine memleketi Haredan’a gitmeyeceğine söz veren Dişçi Sarkis’in, Amerikalı Bill Nacaryan ve yeğenlerinin; Kıbrıs’ta 1950’li yıllarda yaşananların Türkiye’de yarattığı gerilimler Kıbrıs mitingleri sırasında suratlarında kavun karpuz kabukları patlayan Diyarbakır Demirciler Çarşısı’ndaki Ermeni zanaatkarların; 6-7 Eylül 1955’te İstanbul’da gerçekleşen yağma Zulal ile Mıgırdiç’in hikayeleri üzerinden okunduğunda  milliyetçi tahayyüllerden arınmış daha eşit ve adil bir dünyaya duyduğumuz ihtiyaç kendini en çıplak şekliyle gösteriyor.

Tespih Taneleri hakkındaki bu kısa yazımızı Aras Yayınları hakkında bir değerlendirme  yaparak noktalayalım. Krikor Zohrab, Hagop Mıntzuri, Zaven Biberyan, Mıgırdiç Margosyan, Kirkor Ceyhan ve Agop Arslanyan gibi Ermeni edebiyat ve düşün dünyasının önemli isimlerini Türkçe okuyabilmemizi sağlayan yayınevi çalışanlarının ellerine emeklerine sağlık!      

Nereden geliyorsun, kul olayım sesine turna
Bizim diyarlardan bir haber yok mu turna?
Tespih Taneleri, sayfa 462.

Mıgırdiç Margosyan, Tespih Taneleri, Ekim 2006, Aras Yayınları, 525 sayfa


Makale Yazarı: Can NACAR

Güncelleme Tarihi : 21 Eylül 2007

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım