KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
Sara tanoğlu / ESERLERİYLE MOR AFREM
Sevilen bir insan olabilmek için oturaklı bir yürüyüşün, uslu bir sesin, tatlı bir konuşman, iyi bir eğitimin, iffetli bir görünümün, efendi bir bakışın, sevilen bir gülüşün, sıradan bir giysin, sade bir yemeğin, mükemmel bir sevgin, temiz düşüncelerin olsun. Yabancıları sev. Kitap ve ilahileri anlayarak oku. Belirli kutsal bir amaç için açlığa katlan. Yokluk zamanında başak koparıp yiyen İsa Mesih gibi sade bir yemekle yetin. Mücadeleyi sevinçle karşıla. Düşmanının tövbesi için dua et.

Mor Afrem küçük bir çocukken bir rüya görür; dilinden bir asma çıkıverir, asma büyür ve gökyüzünün altındaki her yer onunla dolar. Asma, hızla çoğalan salkım salkım üzümler taşımaktadır. Göğün tüm kuşları gelir ve asmanın meyvelerinden yerler. Onlar yedikçe salkımlar çoğalır ve büyür. Şimdi bizim yaptığımız da Mor Afrem’in dilinden çıkan asmanın üzerindeki o salkımlardan yemektir. Asmanın üzümlerini tadan o şanslı kuşlardan biri olabilme şerefine nail olanlara ne mutlu!

MOR AFREM

Mor Afrem; M.S: 306-373 yılları arasında Türkiye sınırları içerisinde yaşamış değerli bir Süryani din adamı ve yazardır. ‘Kutsal Ruhun Gitarı’, ‘Süryanilerin Güneşi’ olarak da bilinen Mor Afrem’in kendi döneminde yazmış olduğu eserler bu kitapla 21. yüzyılda Türkçe olarak günışığına çıkmıştır. “ESERLERİYLE MOR AFREM” bugüne kadar Mor Afrem ile ilgili bu kadar geniş çeşitlilikte ve büyüklükte basılmış ilk ve tek Türkçe eserdir.

Kitap, Sara Tanoğlu tarafından İngilizceden Türkçeye çevirilmiş, İncil-i Şemmas Elazığ-Harput Kiliseleri Yöneticisi Dr. İshak Tanoğlu ve kızı Sara Tanoğlu tarafından hazırlanmıştır.

Kitabın Arka Kapağı
300 sayfalık kitabın ilk elli sayfası konunun uzman kişilerininMor Afrem’in hayatı ve yazıları hakkında yazmış oldukları makaleleri içerse de bu kitaptaki asıl amaç Mor Afrem’in eserleridir. Kitapta onun şiirlerine, vaazlarına, nesirlerine, dualarına ve hitaplarına yer verilmiştir.  Yaşadığı yerlerden resimler, Mor Afrem ile ilgili bir fanhit ve bir husoyo da vardır.

Mor Afrem, İsa Mesih’in öğretilerini insanlığa öğretmek için kendini vakfetti ve durmadan yazdı. Bu kitabı okuyanlar İsa Mesih’in öğretilerini, Süryani kültürünü ve dini edebiyatın ince motiflerini daha iyi anlayacaklar. Bu eser Hıristiyanlığın,  Süryaniliğin, toplumun ve insanlarımızın ayakta durmasını ve canlı kalmasını sağlayacak kaynak eserlerden biridir.  Bu tip eserler Süryani toplumunun, kültürünün ve edebiyatının ölmediğini gösterecek; bunden sonraki nesillere bir altyapı ve kaynak oluşturacaktır.  İnsanlarımızın görevi bu eseri alarak bulundukları bölgedeki insanlara ulaştırmak olmalıdır.

Kitab yazarının oldukça geniş araştırmalar yaparak basılı hale getirdiği bu eser; Süryanilerin kendi kültürlerine ve bu topraklarda yetiştirdikleri değerlere tekrar sahip çıkmaları açısından oldukça değerli bir çalışma olarak duruyor. Henüz genç bir yaşa sahip olan kitap yazarının ileride daha da fazla eseri ortaya çıkaracağına inanıyoruz. Yazar Sara Tanoğlu'na bu kitap için harcadığı emek için Site Ekibi olarak teşekkür ediyoruz.

Eserleriyle Mor Afrem;İshak ve Sara Tanoğlu, 300 sayfa, Anadolu Ofset Basım

İsteme Adresi: Sara Tanoğlu - Yakup Şevki Caddesi No:10/1 Elazığ/Türkiye

Güncelleme Tarihi : 6 Haziran 2006

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım