KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
/ BÜTÜN YÖNLERİYLE SÜRYANİLER
Son zamanlarda Süryaniler'le ilgili yayınlanan eserlerin arasına, yaza bir Süryani olan “Bütün Yönleriyle Süryaniler” isimli bir kitap daha eklenmiştir. Genellikle kitap dünyasında Süryani olmayan araştırmacıların Süryani toplumuna yönelik çalışmalarına ve kitaplarına rastlamaktayız. “Bütün Yönleriyle Süryaniler” isimli çalışma, İstanbul'da yaşayan ,1967 Adıyaman doğumlu Muzaffer İris isimli Süryani bir öğretmen tarafından hazırlandı. Kitabın yazarı şu anda ilkokul sınıf öğretmenliği yapmaktadır. Yazar, öğretmenlik hayatında daha önceleri tarih ve, T.C. İnkılap Tarihi ve Milli Güvenlik dersleri vermiştir.

Genç Süryani jenerasyonun aktif insanlarından olan Muzaffer İris, yıllardır böyle bir çalışmayı hayata geçirmek istediğini fakat vakit darlığı sebebiyle bu çalışmasını yeni bitirebildiğini ifade etmektedir. Eğitim gördüğü yıllarda anlatılan tarih derslerinin sıkıcılığı ve tek taraflı anlatımları yazarın hafızasında belirli bir yer işgal etmiş ve üniversite seçiminde tarih bölümünü kazanmasıyla bu konuda daha verimli çalışmalar yapabileceğine kendisini inandırmış. Özellikle tanıştığı ve konuştuğu insanların büyük bölümünün Süryaniler'i tanımaması, kendisini ait olduğu Süryani toplumu üzerine çalışmalar yapmaya teşvik etmiştir. Çoğu ders kitabında Süryanilerden bahsedilmemesi ve aydın kesimler arasında Süryani toplumuna ilişkin bilgisizlik Süryaniler üzerine çalışma yapmasını daha da kamçılamıştır.

Kitapta Süryanilerin M.Ö 2347 yılından başlayıp günümüze kadar olan tarihi gelişimi ve değişimden kesitler bulunmaktadır. Süryanilerle ilgili mevcut yayınların hemen hepsi yazar tarafından gözden geçirilmiş ve bazılarından da alıntılar yapılmıştır. Yazar tarafından fazla yoruma yer verilmeden net kavramlar anlatılmaya çalışılmıştır. Tarih bölümü mezunu olan yazar, Osmanlıca'yı bilmesinin avantajlarını kullanarak Osmanlı arşivinde uzun ve özverili çalışmalar sonucu kayda değer önemli belgeler bulmuş ve bunları Türkçe çevirileri ile birlikte kitabına eklemiştir.

Kitabın diğer bir özelliği de şu ana kadar bir çok kitapta yer verilmeyen Adıyaman ve Elazığ'daki Süryaniler'in de ele alınmasıdır. Kitabın ilk bölümünde Süryaniler bir çok yönüyle ele alınırken, II. .bölümünde görselliğe yer verilmiş, Süryani kültürüne ait bir çok öğenin resimleri okuyucuya sunulmuştur. Son bölümünde ise Osmanlı arşivinde bulundan Süryanilerle ilgili bazı belgelere yer verilmiştir. Kitabın sonuna, sitemizin linkler bölümünde yer alan Süryanilerle ilgili web sitelerinin de adresleri konulmuştur.

Kitap, kapsamlı bir akademik çalışmadan ziyade ansiklopedik bir çalışmayı andırmaktadır. Kitapta konu başlıkları biraz karmaşık görünmektedir. Çalışma daha çok Süryani Ortodoks Kilisesinin geçmişine ve tarihine yönelik konuları işlemekte ve Süryaniler'in diğer mezheplerine mensup topluluklarına yeterince değinilmemektedir. . Bu yönüyle kitabın kapsamının genişletilmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü kitap bütün yönleriyle Süryanileri anlatma iddiasında iken sadece Süryani Ortodoks gelenekleri ve tarihine yer verilmiştir.; her ne kadar kitabın Osmanlıca belgeler bölümünde diğer Süryani mezheplerine yönelik önemli belgeler sunulmuşsa da ,bu iddialı kitap başlığı için yeterli olmamaktadır. Ayrıca yazarın, Süryaniler'le ilgili hemen hemen her konuya kitabında yer vermek istemesi sonucu, okuyucu açısından akıcı ve anlaşılabilir bir kitap çizgisinden ödün vermiştir.Buna karşın yazar, Süryaniler konusunda önemli bir çalışmayı kitap dünyasına kazandırmıştır. Alanındaki önemli bir boşluğu dolduracağını düşündüğümüz bu çalışmanın, daha sonraki çalışmalara bir ışık olmasını diliyoruz.

Kitapta yer verilen Süryani kültürüne ait bir çok yazı ve resim sitemizden alınmış ve yazarın kendisine tarafımızdan destek verilmiştir. Muzaffer İris, kitabın bu baskısında bir takım eksiklikleri bulunduğunu ve bu eksiklikleri daha sonraki baskılarda telafi edeceğini bizlere ifade etmiştir. Henüz piyasada satışa sunulmaya başlanmayan kitabın dağıtımı, yazarın kendisi tarafından yapılmaktadır. Bu kitabı edinmek isteyenler, yazara ve yayımcı şirketin, aşağıda verdiğimiz e-mail'lerine mail yollayarak kitabı isteyebilirler. Muzaffer İris'e site ekibi olarak teşekkür ediyor ve bundan sonraki çalışmalarında kitapta gözlemlediğimiz eksiklikleri düzelteceğine inanıyoruz. Süryani kültürü konusunda varolan boşluğun bu tür çalışmalarla giderecek azalması dileğiyle...

Bütün Yönleriyle Süryaniler, 285 sahife, Ekol Yayımcılık

İsteme Adresi: Tiyatro Caddesi, Kumkapı Hanı Sokak No: 29/A Kumkapı-İstanbul/ Türkiye

E-mail: muzafferiris@ttnet.net.tr

irismuzaffer@mynet.com

Ekol Yayımcılık : Kızılelma Cad. Tevfik Fikret Sk. No:19 Daire: 1 Fındıkzade – İstanbul/ Türkiye, Tel: (0212) 530 03 25

e-mail: ekolyayimcilik@hotmail.com

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım