KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
/ GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SÜRYANİLER
Sizlerden gelen talepler ve site ekibinin düşünceleri doğrultusunda “Kitap Köşesi” adı altında bir bölüm açmaya karar verdik. Bundan böyle bu köşede Süryanilerle ilgili çıkan kitapların tanıtımını yapacağız. Sizlerin de katkılarıyla, bu köşenin Süryani kültür hayatına olumlu etkiler yapmasını diliyoruz.

Mezopotamya'nın en eski halklarından olan Süryaniler üzerine günümüzde yazılmış kitap bulabilmek oldukça zordur. Oysa bu eski halkın yarattığı kültürü ve etkiyi anlayabilmek için ciddi anlamda yazılmış eserlere ihtiyaç vardır. Maalesef bu konularda çok büyük bir eksiklik yaşanmaktadır. Süryani aydınları ne yazık ki bu konuda üzerlerine düşeni pek fazla yapmamış, ülkemizin aydınları ise Süryaniler göç ettikten sonra bu konuya ilgi göstermeye başlamışlardır.

Bu alandaki boşluğu doldurmaya çalışan günümüz Süryani yazarlarından bir tanesi de İsveç'te yaşayan yazar Yakup Bilge'dir. Eğitimini Türkiye'de yapan yazar, çeşitli basın-yayın kuruluşlarında çalıştıktan sonra İsveç'e göç etmiş ve yaşamını halen orada sürdürmektedir. Yazar, ayrıca son iki yıldan beri altı ayda bir çıkan Süryani Edebiyat dergisi "Heto"yu çıkartmaktadır. Oldukça verimli ve araştırmacı bir yazar olan Yakup Bilge ne yazık ki aradığı özgür ve demokratik ortamı ancak diasporada bulabilmiştir. Dileğimiz bu tip yazar ve çizerlerin ülkemizde yaşamaları ve eserlerini burada vermeleridir.

1990 yılında yaptığı "Süryanilerin kökeni ve Türkiye'li Süryaniler" isimli tez çalışmasını 1992 yılında "Anadolu'nun Solan Rengi Süryaniler" adlı kitapta toplayan yazar, uzun süredir yaptığı çalışmalardan sonra yeni bir kitapla karşımıza çıkıyor. İlk çıkarttığı kitabın içeriğini bu sefer genişleten yazar, bu kitabı ile Süryanileri daha yakından tanıtmayı amaçlıyor.

İlk kitabında Süryani isminin kökeni üzerine söylenen teoriler ve bu teoriler etrafında toplanan Süryanilerin görüşlerine yer veren yazar, bu sefer daha geniş bir perspektif açısıyla Süryani uygarlığını, Kilisesini ve Süryani Kilisesindeki ayrılıkları, Türkiye'de yaşayan Süryanilerin sosyal yapıları ile Süryanilerin göç olgusu üzerine geniş bilgiler aktarıyor.

Oldukça sade bir dille yazılan bu kitap sayesinde okuyucular Süryaniler hakkında geniş ve doyurucu bilgiler edinebilir.150 sayfadan oluşan kitabın sonuna Süryani kültürüne ve eserlerine ait resimler de eklenmiş. Süryaniler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan insanların birçok bilgi edinebilecekleri kitabın önemli bir boşluğu doldurduğu inancındayız.Bu tip eserler sayesinde birbirimizi daha iyi anlayabileceğimize ve aramızdaki önyargıları kaldırabileceğimiz muhakkaktır. Önemli olan bu türde araştırma ve inceleme eserlerinin daha da artmasıdır. Bu kitabı bütün kitapçılarda ve internet üzerinden online satış yapan kitap sitelerinden temin edebilirsiniz.

Yakup Bilge, "Geçmişten Günümüze Süryaniler",
Zvi-Geyik yayınları, 150 sahife.

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım