KÜLTÜR / SANAT
KEVKEB MEDINHO (ŞARK YILDIZI)

Etnik ve Dinsel Azınlıklar - Baskın ORAN

Yok Hükmündeki Millet-i Mahkumeler

1912'de Şark Yıldızı Gazetesi

Süryani Edebiyatının 2000 Yıllık Geçmişi

Süryani Kültürü ve İçsel Dönüşüm Kitabı

Gabro: Peygamber Ocağında Bir Süryani

Süryani Mistizmi Kitabı

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası Yayınlandı

Ufuklarımın Manastırı

Süryanice Kitap: Savaşın ve Umudun Tesellisi

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo

Keldaniler ve Diyarbakır

Soğan Kabukları ve Adıyaman'ın Öteki Tarihi

İstanbul Süryanilerine Bakış:Mazlum ve Makul

hepsi

Süryani Dili

Süryanilerde Tiyatro ve Sinema

Süryanilerde Popüler Müzik

Süryanilerin Müzikal Çığlığı

Süryanilerde Kilise Müziği

Süryanilerde Halk Oyunları

Süryanilerde Ölüm Gelenekleri

Diyarbakır'da Geleneksel Bir Meslek Puşicilik

Turabdin'de Siboro Geleneği

Süryanilerin Yüzyıllardır Yaşattığı Sanat: Telkari

Şarabın Süryani Ustaları

Süryanilerde Paskalya Bayramı ve Hazırlıklar

Kaybolan Bir Süryani Sanatı: Basmacılık

Süryani Geleneğinde Noel (Yaldo) Bayramı

Bir Süryani Geleneği : Hano Kritho

Taştan Çıkan Beyaz Çorba: Gabula

Turabdinin Temel Yemeği Bulgur

Babağannuç

Yemek Tarifleri

 
 
/ CANLI KÜLTÜR MİRASI TURABDİN
Kitap köşemizde bu ay sizlere tanıtımını yapacağımız eser; Avusturya İlahiyat Fakültesi Liturji Bilimleri emekli profösörü ve "Turabdin Dostları Derneği" kurucusu Hans Hollewerger tarafından kaleme alınmış "Canlı Kültür Mirası: Turabdin" kitabı. Turabdin ismi Süryanice'de Allahın Kölelerinin Dağı anlamına gelmektedir. Dinlerine bağlılıkları ile bilinen Süryaniler bu bölgede varlıklarını halen sürdürmektedirler. Günümüzde yörede yaşayan 2000 ila 3000 arasında Süryani olduğu tahmin edilmektedir.
l980'li yıllarda ziyaret ettiği bu bölgelerden oldukça etkilenen yazar, ülkesine geri döndükten sonra bu bölge ile daha çok ilgilenmeye başlar. Bölgede yaşayan Süryaniler'in imkansızlıklar içinde sahip oldukları geleneklerini ve buradan başka hiç bir yerde yeşermesi olanaksız kültürlerini korumaktaki azimleri yazarın ilgisini daha da arttırır. Yurtdışında kurulan ve göç eden Süryaniler'in kurduğu "Turabdin Dostları Derneğinin" kurucu üyeleri arasında yer alır. Üzerlerine terkedilmiş ve unutulmuşluğun yükü çöken, bölgede yaşayan Süryaniler'le yazar arasında böylece bir iletişim köprüsü kurulmuş olur.
Kitabın hazırlanma amacı Turabdin bölgesi ve orada yaşayan Süryaniler'i ve onların kültürlerini geniş kitlelere tanıtmak olarak düşünülmüş. Eşi enderi zor bulunan bir kültürü yansıtan bu bölge ve yöresi evrensel kültür mirası içinde ele alınabilir düşüncesiyle kitaplaştırılmış. Yazar, kitabın amaçları arasında doğdukları topraklardan göçenler ve onların çocuklarıyla anayurtları arasında bir köprü kurmak olduğunu da söylüyor.

Kitabın Ön Kapağıİsa Mesih'in dilini konuşan bu insanların varlıklarını, hazırladığı bu kitapla ölümsüzleştiren ve dünyaya duyuran yazar her türlü övgüyü hak ediyor. İngilizce, Almanca ve Türkçe olarak yayınlanan kitapta birbirinde güzel resimler ve Süryani kültürünü yansıtan kareler var. Kitapta yer alan resimlerin yanında oldukça doyurucu bilgiler de sunulmuş. Bu kitapla birlikte Dicle'nin güneyinde uzanan, engebeli, eşsiz ve kadim anıtlarla bezeli bu bölgeden günlük yaşamdan kesitlerde verilmiş. Gözlerden uzak ve Batı dünyasının tanımadığı, Süryanilerin eskiden oldukça fazla sayıda olduğu bu bölge resimlerle tanıtılmaya çalışılmış. Kitap salt geçmişi ve günümüzü belgeleyen durağan bir yapıt niteliğinde kalmayıp geleceğe açılan bir kapıyı da aralamakta.

Bu kitap Avusturya Linz'deki Repro Office Hofmüller ve Trauner yayınevi tarafından oldukça kaliteli bir kuşe kağıda basılmış. Kitap oldukça sınırlı sayıda basılmış ve dünyanın dört bir tarafına dağıtılmış. Kitapçılarda bulunmuyor. Süryani kültürünü ve geleneklerini yakından tanımak isteyenlere bu kitabı site ekibi olarak büyük bir memnuniyetle öneriyoruz. Sitemizde yayınlanan bazı resimleri bu değerli kitaptan aldığımızı da belirtelim.

Kitabın isteme adresi: Freunde des Tur Abdin, Bethlehemstrasse 20, A-4020 Linz, Österreich Fax: +43 732 773578

e-mail: fturabdin@magnet.at

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım