“Koleksiyon” dediğimiz “haslet” mühim bir iş; hayata renk katar, zenginleştirir. Gündelik sıkıntıların dağıtılmasına sebep olur; kafanın boşaltılmasına yarar.
Çok çeşitli “
koleksiyon” alanları vardır; hatta şu bile söylenebilir, “koleksiyonu yapılmayacak şey yoktur.” “
Pul”, bu alanın en bilinen “koleksiyon nesnesi”dir; ve daha başka bir sürü şey.Bu satırların yazarı, yıllardır “müzik” toplar; plak, kaset, CD, dergi, kitap, yani müzik ile ilgili ne varsa.
Mişel Gürdal da “
telefon kartı” topluyor; Türkiye dahil, hemen hemen dünyanın her tarafında basılmış telefon kartlarını. Ama koleksiyonunun en önemli özelliği, bu kartların “dinsel” bir ağırlığa sahip olması.
Mişel Gürdal ile bu merakını ve çabasını konuştuk.
-Ne zaman başladı telefon kartı merakı?
-Aslında eskidir ama resmi olarak diyeyim, 2000 yılında başladı. Dokuz yıldır biriktiriyorum ama çok daha eskiden başlayanlara göre, daha öndeyim; koleksiyonumdaki kart sayısı çok fazla, eskiden başlayanlardan daha fazla.
-Tahminen de olsa, kaç adet kart var koleksiyonunuzda?
-Dört bine yakın… PTT’nin ilk basılan kartları dahil, memleketimizde basılmış hemen hemen her kart vardır bende. Koleksiyoncular arasında “landis” olarak tabir edilen seri dışında, hemen hemen her şey mevcut. “Landis” serisini toplamadım, çünkü ilk çıkan seridir ve o dönemde kartlar tekrar tekrar kullanıldığı ve telefon kulübelerinde sıklıkla kullanımdan dolayı çizildikleri, yıprandıkları için çok eskimiş bir biçimde bulunabiliyorlar. Bu seriden birkaç örnek de olsa bende yine de bulunmakta; ama tamamını toplayayım çabasına hiç girmedim. Zaten bu ilk kartların grafiği, biçimi hemen hemen aynıydı; pek koleksiyonluk bir yanları yokmuş zaten. Ama bu seri dışında PTT’nin geri kalan her serisi koleksiyonumda mevcut. Aynı şekilde Türk Telekom’a geçtikten sonra yayınlanan seriler de öyle; Türk Telekom’un buugüne kadar yayınladığı telefon kartlarının tamamı bende mevcut. “Nadir” olanlar bile bende mevcut. Mesela, basılan kartların bir kısmında hatalı basım yapılmıştır ve her koleksiyoncunun bildiği gibi, bu tür hatalı basımlar daha sonra piyasadan çekildiği için “zor” bulunurlar, bu nedenle de koleksiyon değerleri yüksektir.
-Haklısınız. Aynı durum benim alanımda da var; plağa şarkı adı yanlış yazılmıştır mesela, ya da sanatçının adı yanlış yazılmıştır ve satışa sunulmadıkları için de çok az insanda bulunurlar; bu nedenle de el değiştirdiklerinde, yüksek fiyatla el değiştirirler. Bu tür kartlardan birine, bugüne kadar verdiğiniz en yüksek fiyat ne oldu?
-Türk Telekom kartı olarak 600 Euro! Zaten bu fiyat, kataloglarda geçen en pahalı kart fiyatıdır; NETAŞ logosu vardır. Yurt dışındaki koleksiyoncuların da çok aradıkları kartlardandır. Çünkü bir fuar sırasında yalnızca 100 adet olarak basılmış-dağırtılmıştır ve bu nedenle de çok nadir bulunur. Fiyatının yüksek olmasının sebebi budur.
-Nasıl klase ediyorsunuz ya da nerde muhafaza ediyorsunuz bunları?
-Hepsini sınıflandırıyor ve dosyalıyorum. Bu iş için özel dosyalar var; kartlarımın büyük bir kısmı bu dosyalara yerleştirilmiş-sıralanmış durumda… Ama çok kıymetli olanları “kasa”da saklıyorum, değerleri gereğince…
-Bu iş artık o kadar kolay değil, değil mi? Özel telefon şirketleri de var artık?
-Turkcell’in kartlarını ilk olarak PTT bastı, sonra da Türk Telekom. Ardından da diğer firmalar devreye girdi; Telsim, Aycell ve Aria. Biliyorsunuz bu son saydığım iki firma birleşti ve Avea oldu, Telsim de Vodafon… Sayı çok, daha da artabilir ama bu işin güzelliği bu; vakit ayırıyor ve topluyorsunuz.
-Gelelim “dinsel” temalı kartlara?
-Bazı arkadaşlarım “tren”, bazı arkadaşlarım ise “çiçek” temalı kartlar topluyor; ya da “hayvan”, “araba”, “kule” gibi. Benim ilgi alanım ise “dinsel” tema. Bu özelliğim, koleksiyoncular arasında da bilinir ve bu tür kartlar, kimin eline geçerse bana ya hediye eder, ya da satar.
-İlk dinsel temalı kartı ne zaman aldınız?
-Hemen hemen işin en başında. Benim hala oğlum Belçika’da yaşar, Varujan Durmuş; o oldukça eski bir koleksiyoncudur ve bu işi profesyonelce yapar. Zaten ondan görmüş ve duymuştum bu tür dinsel kartların da yaygın bir biçimde basıldığını, toplandığını.
-Bu tür kartları hangi ülkeler yayınlıyor?
-En fazla çıkaran Yunanistan ve Polonya… Ardından da İtalya geliyor. Sonra da diğer ülkeler; Rusya, Bulgaristan, Romanya, Arjantin, Brezilya dahil bütün ülkeler. Türkiye dahil; Türkiye’de, 2000 yılında Türk Telekom, dinsel temalı kartlar basmıştır; Sümela Manastırı, Ayasofya, Noel Baba ve İkona desenli kartlar yayınlamıştır. Kıbrıs Türk kesimi de yayınlamıştır.
-Koleksiyonuna dahil olmayan ülke kaldı mı?
-Emin değilim; olmayan ülke vardır ama sayısı çok değildir.
-Koleksiyonunza katmak istediğiniz halde, katamadığınız bir kart var mıdır?
-Kalmadı. Bildiğim, gördüğüm bütün kartları koleksiyonuma katmış durumdayım.
-Çabanız daim, koleksiyonunuz renkli olsun Mişel Kardeşim; bu güzel sohbet için çok teşekkürler.
Kaynak ve Fotoğraflar: İdem Dergisi - Naim Dilmener, Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2009