mara

             
 
SÜRYANİ TARİHİ
Süryaniler Kimdir?

Eski Tarih

Süryani Tarihinde Bölünmeler

Sessiz Sedasız

Kültür

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası İçin Çağrı

Avrupalı Süryanilerden Orman Bakanına Çağrı

Süryanilerden Tur İzlo'da Yeni Yatırımlar

Malfono Mor NARSAY ve Kendini Tanımak

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo yani Selam var

Papaz Diril: Cevap Bekleyen Çok Soru Var

Süryani Göçüne An'larla Tanıklık

İsveç'ten Dünyaya Ezilen Halkların Haberleri

hepsi

 
 
Gabriel Ağirman / AVRUPALI SÜRYANİLERDEN ORMAN BAKANINA ÇAĞRI

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı ve Süryani köyü olarak bilinen Bethkustan'da (Alagöz), ağaçlar yetkililer tarafından kesiliyor. Köyde yaşayan Süryanilerin ağaç kesimiyle birlikte geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetleri de olumsuz olarak etkileniyor. Ağaç kesimi 5 Mart tarihinde başladı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Süryaniler bir yazı kaleme aldı.Yazıda ağaç kesiminin köy sakinlerine zarar verdiğini tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Süryanilerin yetkililere bulunduğu çağrı şu şekilde:

"Bizler aslen Mardin ili Midyat ilçesi Bethkustan (Alagöz) köyü ile Karagöl Mezrası sakinleriyiz. Yurtdışında yaşamaktayız. Akrabalarımız ve yakınlarımız bu yerleşim yerlerinde yüzyıllardır yaşamakta ve bizlerde senenin belli dönemlerinde köylerimize gelmekteyiz.

Köyümüz orman köyü olup hayvancılık ve tarım ve ziraat ile sakinler hayatını idame etmektedir. 05/03/2022 tarihinden bu yana köylülerin rızası dışında devam etmekte olan Midyat Orman Şefliği çalışmaları kapsamında köyümüzün orman bütünlüğünü bozacak şekilde tarıma zarar verecek şekilde orman ağaçlarımız kesilmektedir.

Bu durum az sayıda kalmış köy sakinlerimizi manevi olarak olumsuz etkilemektedir. Çalışmalarda kesilen bu ağaçların köy sakinlerine ihtiyaçlarını karşılamak üzere verilmesini bir an önce kesime son verilmesini istemekteyiz. Yine ağaçların kesilmesi bize ve köy sakinlerine zarar vermekte olup tarım ve hayvancılıkla uğraşan halkın geçim ekonomisine de olumsuz sirayet etmektedir. Ağaçların, orman bütünlüğünün koşulları ve şartları oluşmadan kesilmesi ayrıca doğa bütünlüğüne de kaçınılmaz olarak zarar vermektedir. Bizler yetkili makamların bu duruma son vermesi için gerekli işlemlerin yapması ile bu işleri orman mevzuatına aykırı olarak yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep eder. Gereğini arz ve talep ederiz."

Bethkustan (Alagöz) köyünde doğan ve İsveç'te yaşamını sürdüren Gabriel Ağırman, olayı yakından takip ediyor. Agos'a bilgi veren Ağırman, ağaç kesiminin yeni olduğunu, konuyla ilgili Valilik ile daha önce temas kurulduğunu fakat herhangi bir sonuç alınamadığını söyledi.

Köyde yaşayan Süryani ailelerin olduğunu belirten Ağırman, ağaçların kesilmesiyle birlikte hayvancılığın da etkileneceğini ve insanların hayatlarını devam ettirmekte zorlanacağını ifade etti.

Köy sakinlerinden bilgiler alan Ağırman, Bethkustan'ın dışında başka bir köyde ağaç kesiminin yaşanmadığının altını çizerken, köylülerin yetkililere ulaştığını, yetkililerin ağaç kesiminin askeriyenin bilgisi dahilinde olduğu bilgisini aldığını aktardı.

Gabriel Ağırman, "Köylülerin morali sıfır. Ağaç kesiminin kısa sürede etkisi oldu. Bahar geliyor, kuşların üreme zamanı. Ağaç kesimiyle birlikte hayvanların otlatma süreleri de daraldı. Bunun ekolojik olarak etkisi olumsuz yönde oluyor. Köyde yaşayan Süryani sayısı az, güçleri bize yettiği için bizi eziyorlar" dedi. 

1 - Beth-Nahrin Assyria Association, Melbourne Australia (Beth-Nahrin Asur Organisation, Melbourne Avustralya)  

2 - Assyriska Babel kulturföreningen I Västerås Sverige ( Asur Babil Kültür Derneği Vasteras Isveç )

3 - Unga Assyrier i Sverige ( İsveç'teki Genç Asuri Federasyonu)

4 - Assyriska kulturföreningen Norrköping Sverige ( Asur Kültür Derneği Norrköping Isveç) 

5 - Bethkustan ve Derkube Kültür Derneği (İsveç) 

Yazar ve Fotoğraf: Gabriel Ağirman Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2022

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım