SÜRYANİ TARİHİ
Süryaniler Kimdir?

Eski Tarih

Süryani Tarihinde Bölünmeler

Sessiz Sedasız

Kültür

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası İçin Çağrı

Avrupalı Süryanilerden Orman Bakanına Çağrı

Süryanilerden Tur İzlo'da Yeni Yatırımlar

Malfono Mor NARSAY ve Kendini Tanımak

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo yani Selam var

Papaz Diril: Cevap Bekleyen Çok Soru Var

Süryani Göçüne An'larla Tanıklık

İsveç'ten Dünyaya Ezilen Halkların Haberleri

hepsi

 
 
Zekiye Dayar / İSTANBUL'DAN ŞAM'A İMAN YOLU
İstanbul'da yaşayan Süryani toplumu gençlerinden Sefer Bilecan, bir ömür boyu kendini vakfettiği görevine, Şam’daki Mor Afrem Manastırı'nda Süryani Patriği I.Zekka Ayvaz tarafından Deyroyo (Rahip) Aho olarak resmedilerek başladı. Yoğun duyguların yaşandığı ayinde kendisini yalnız bırakmayan akraba ve dostları mutluluk gözyaşlarına hakim olamazken ruhaniler aralarına yeni bir kardeşin gelişini büyük bir sevinçle karşıladılar.

1976’da İstanbul’da doğan Rahip Aho, ilk süryanice eğitimine 10 yaşlarında Tarlabaşı Meryemana kilisesindeki medresede başladı. Lise sıralarından mezun olur olmaz 94 senesinde soluğu Deyrulzafaran manastırında aldı. Rahip İbrahim Türker’in yanında 1,5 sene kaldıktan sonra askerlik sebebiyle manastırdan ayrıldı. Terhisinden sonra arzu ettiği manastır yaşamına ara verip ailesine destek olmak için İstanbul’a döndü. Kendisi için zorlu bir deneme süreci olarak geçen 6 sene sonunda hayatını kilise çatısı altında sürdürmesi gerektiğine karar verdi.

Nihayetinde,  bilgilerini pekiştirmek ve bu yoldaki ilk basamaklarını atmak için 2004’te Mardin’deki Mor Yakup (Salhe) Manastırına gitti. Rahip Edip Daniel Savcı’nın öğretmenliğinde 1 senesini bu manastırda geçirdi. Ertesi yıl saygıdeğer Metropolitimiz Mor Filüksinos Yusuf Çetin aracılığıyla Şam’daki Mor Afrem Manastırı bünyesindeki fakülteye yerleştirildi. 3 sene boyunca makam derslerinden süryani tarihine, dil bilgisinden kutsal kitap tefsirine kadar birçok zorlu dersler aldı. Eğitimini başarıyla tamamlayan Deyroyo Aho, 15 Mart Cumartesi akşamı (resametten 1 gün önce) Patriğimizin elinden diplomasını alarak mezun oldu. 

Rahip Sefer Bilecan'ın Takdis TöreniRabbin ilhamıyla ve Yüce Patriğimizin onayıyla 16 Mart 2008 günü büyük bir coşkuyla rahiplik rütbesine resmedildi. Ayinde rahiplik kıyafeti ve kubahto (baş örtüsü) giydirilen Deyroyo, kişiliğine yaraşan Aho (kardeş) adını aldı. Ayin sonunda da gerek eğitim yaşamında gerek hayatının her alanında gösterdiği mütevaziliği, çalışkanlığı ve yardımseverliği ile patriğimizin ve seyidnemizin övgülerini aldı. Duygularını gizleyemeyen Deyroyo Aho da yaptığı konuşmada kendisine destek veren başta Patriğimiz ve Seyidnemiz olmak üzere ruhunun terbiyesinde yol gösteren tüm öğretmenlerine teşekkürlerini sundu.

İman yolunda zor denemelerden geçerek tüm koşullara rağmen amacından vazgeçmeyen ve Rabbin kayrasıyla bu güne ulaşan Deyroyo Aho’yu kutluyoruz. Rab onu yaşamı boyunca bereketlesin. Öyle ki onu tanıyan herkes onun bereketini alabilsin ve Rabbi yüceltsin.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2008

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım