SÜRYANİ TARİHİ
Süryaniler Kimdir?

Eski Tarih

Süryani Tarihinde Bölünmeler

Sessiz Sedasız

Kültür

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası İçin Çağrı

Avrupalı Süryanilerden Orman Bakanına Çağrı

Süryanilerden Tur İzlo'da Yeni Yatırımlar

Malfono Mor NARSAY ve Kendini Tanımak

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo yani Selam var

Papaz Diril: Cevap Bekleyen Çok Soru Var

Süryani Göçüne An'larla Tanıklık

İsveç'ten Dünyaya Ezilen Halkların Haberleri

hepsi

 
 
Nilay Vardar / ADAYLIĞIM SÜRYANİLERE GÜÇ KATTI

BDP Mardin Belediye Eş Başkan Adayı Februniye Akyol, Mardin doğumlu 25 yaşında bir Süryani. Kentteki tüm dilleri konuşabiliyor. Ve başkaları da konuşabilsin diye dil merkezleri açmayı vaad ediyor.

Februniye Akyol, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Mardin Eş Başkan Adayı.

Midyat doğumlu. Esas ismi Fabronia Benno. 25 yaşında.

Babası birçok Süryani gibi telkari ustası. Sekiz kardeşinden bazıları da bu zanaatı sürdürüyor.

Ama o siyaseti seçti. Önce Marmara Üniversitesi Sigortacılık bölümünü bitirdi. Şimdi Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Süryani Dili üzerine yüksek lisans yapıyor.

Anadili Süryanice. Okulda zorluk çekmesin diye 4 yaşında Türkçeyi öğretmiş ailesi.

Okula başlayınca tüm arkadaşları Kürtçe dışında dil bilmediği için o da Kürtçe öğrenmiş. Sonra arkası gelmiş, Arapça, İngilizce, şimdi de İbranice öğreniyor.

Yani Mardin'de yaşayan tüm halklarla konuşabiliyor.

"Dil merkezleri açacağız"

bianet'e konuşan Februiye Akyol, çok dilli Mardin'de kentin özgünlüğüne bağlı olarak çocuklar için belediyeye bağlı Kürtçe, Arapça, Zazaca, Mıhemmice, Süryanice gibi dil merkezleri açacaklarını söylüyor.

Başkan adaylığını Ahmet Türkle paylaşan ve BDP'nin siyasetini yakından takip ettiğini söyleyen Akyol, "Bana teklif geldiğinde, bu halkımı ilgilendiren bir durum diyerek sıcak baktım ve kabul ettim" diyor.

Süryaniler'in ise adaylığı karşısında büyük bir şaşkınlık ve sevinç yaşadığını ekliyor:

"Tarihlerinde ilk kez Süryani başkan adayı olduğu için mutlular. Çünkü bugüne kadar kendilerine hiç imkan tanınmamış. Aslında Süryaniler çok fazla bir şey istemiyor. Tek istekleri rahat bir şekilde inanç ve kültürlerini yaşamak. Yani insanca yaşamak, baskı istemiyorlar."

"Adaylığım Süryanilere güç kattı"

Zorunlu göçle memleketlerini terk etmek zorunda kalan Süryanilerin geri dönüşleriyle ilgili şöyle dedi:

"Geri dönüşler 12 sene önce başladı. Çeşitli sıkıntılarla karşılaştılar. Döndüklerinde ya evleri gasp edilmiş ya da harabeye dönüşmüştü. Can ve mal güvenliği sıkıntısı yaşadılar. Direnip kalanlar oldu. Yeniden evini inşa edenler oldu. Şimdi benim adaylığım onlara yeniden bir umut ve güç kaynağı oluşturdu. Bu geri dönüşleri olumlu etkileyecek. Yeniden güven kazanıldı. Süryaniler manastırları, evleri ve dernekleri ile yaşayan bir halk. Özgür bir biçimde yaşamlarını icra ettikleri zaman kimlikleri de özgürleşecek."

BDP Mardin Büyükşehir Eşbaşkan Adayı Februniye Akyol2009 yerel seçim sonuçları

Adalet ve Kalkınma Partisi: %45,0-15.126

Demokratik Toplum Partisi: %36,3-12.198

Cumhuriyet Halk Partisi: %3,0-1.022

Saadet Partisi: % 2,3- 775


"Kömürden güneşe geçiş düşünüyoruz"

Akyol, büyükşehir statüsü kazanan ve AKP yönetimindeki Mardin'in sorunlarını ve çözüm önerilerini ise şöyle dile getirdi:

"Kentin en büyük sıkıntısı altyapı, yol ve ekolojik tahribat. Mardin'e girer girmez dört bir yandan açıktan aktığı için kanalizasyon kokusu karşılar sizi. Çöplerin yığın olarak açıkta bırakılması da büyük sorun. Çöp arıtma tesisi kuracağız. Kentte doğalgaz yok, kömür kullanılıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi nasıl uygulanabilir onun araştırmasını yapıyoruz.Tarıma el verişli zengin bir bölge. Yetişmesi uygun olan bitkilerle ilgili ön çalışma yaptık. Onu geliştirip tohum bankaları kuracağız."

"Öz yönetimle özgür kimlik politikasına" şiarıyla çıktığı yolda Akyol, Mardin'in kadınlarının istekli ve aktif olduğunu ancak yaşam alanlarının olmadığını söylüyor.

"Eril egemen sistemi yıkacağız. Kadın eli değecek. Öncelikle kadın kooperatifleri ve dernekleri kuracağız. Şiddete maruz kalan kadınlara sığınma değil, kadın yaşam evleri kuracağız. Gençler için iş imkanlarını arttıran projeler geliştireceğiz.

Kaynak: BİANET, Nilay Vardar ; Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım