mara

             
 
SÜRYANİ TARİHİ
Süryaniler Kimdir?

Eski Tarih

Süryani Tarihinde Bölünmeler

Sessiz Sedasız

Kültür

Risk Altındaki Süryani Mimari Mirası İçin Çağrı

Avrupalı Süryanilerden Orman Bakanına Çağrı

Süryanilerden Tur İzlo'da Yeni Yatırımlar

Malfono Mor NARSAY ve Kendini Tanımak

Kadim Halk Süryanilerden Şlomo yani Selam var

Papaz Diril: Cevap Bekleyen Çok Soru Var

Süryani Göçüne An'larla Tanıklık

İsveç'ten Dünyaya Ezilen Halkların Haberleri

hepsi

 
 
Adnan Avuka - Kadir Üründü (DHA) / 76 YILDIR ANNESİNİ MANASTIRDA BEKLİYOR

Mardin’de 76 yıl önce annesinin Deyrul Zafaran Manastırı’nda bıraktığı ve o günden beri manastırda annesini bekleyen, ’Bahe’ diye adlandırılan Cercis Kaptan’ın yaşamı yönetmen Haydar Demirtaş tarafından ’Misafir’ adı altında begesele çekildi.

Mardin’de 76 yıldan beri Süryanilerin Deyrul Zafaran Manastırı’nda annesinin yolunu gözleyen bu süre içinde masanstırda bahçıvanlık yapan ve ’Bahe’ diye çağırılan Cercis Kaptan’ın hayat hikayesi belgesel oldu. Mardinli yönetmen 28 yaşındaki Haydar Demirtaş 201 yılında, manastırda yaşayan Bahe’nin yaşam hikayesini belgesel olarak çekmeye karar verdi. Demirtaş’ın çektiği 30 dakikalık ’Misafir’ adlı belgesel bu yıl 50’incisi düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde finale kaldı. Demirtaş, belgesel filmin finale kalmasının altındaki başarıyı, 75 yıldır annesini bekleyen ve arada geçen zaman zarfında ömrünü manastırın hizmetine adamış dramatik bir hayat hikayesini konu almasına bağladı.

'BAHE'NİN KARDEŞİNİ DE BULDUK

Yönetmen Haydar Demirtaş, annesinin Bahe’yi 11 yaşındayken 76 yıl önce ekonomik sıkıntılardan dolayı manastıra bıraktığını belirterek şunları anlattı: "Annesi iki kız kardeşi ile birlikte Suriye’ye gitmek zorunda kalıyor. Ve ona ’Bu manastırda bekle seni almaya geleceğim’ dedikten sonra gidiyor. Belgesel, Bahe’nin o günden bugüne 76 yıl boyunca manastırda büyük bir özlem ve umutla annesini beklediği hayat hikayesini içeriyor. 

Belgesel filmimizi yaparken Bahe üzerinden Süryanilerin kültürünü, dilini, tarihini de anlattık. Bunu yaparken de özellikle çocukların daha fazla gösterilmesini, Bahe’nin çocukluktan bugüne manastıra emek verme sürecini anlattık. 


e’nin 76 yıl önce ayrılmak zorunda aldığı kızkardeşinin izini sürerek kendisiyle Suriye’de görüştük. Belgeselde Suriye’de ziyaret ettiğimiz Bahe’nin kız kardeşinin kardeşine olan özlemi de var. Dolayısıyla emek verdiğimiz belgesel filmimizin Antalya Film Festivali Belgesel Film kategorisinde finale kalmış olması bile bizler için gurur vesilesidir."Çekimler sırasında Bah

YURTDIŞI FESTİVALLERDE DE GÖSTERİLECEK

Demirtaş, ’Misafir’ adını verdiği belgesel filmin Altın Portakal Film Festivali’nin yanı sıra, Cannes Film Festivali, Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Filmamed Belgesel Film Festivali, Documanterist Uluslararası Belgesel Film Günleri, İtalya’da Uluslararası Della Lessinia Film Festivali’nde gösterileme sunulacağını kaydetti. Demirtaş, filmin çekimi sırasında kendisine her türlü kolaylığı sağlayan Mardin Metropoliti Nuri Saliba Özmen ile teknik görev alan ekip arkadaşları ve sponsorlarına teşekkür etti.

Kaynak: Hürriyet - Adnan Avuka, Kadir Üründü (DHA)  ; Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2013 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım