Hükümet ve Süryani liderler, mülteci akını konusunda nasıl bir yol izleneceğini koordine ediyor.
İbrahim'in dedesi yüz yıl önce Türkiye'den Suriye'ye göç etmiş. Bugün ise İbrahim atalarının topraklarına, Mardin'e geri dönmüş durumda. O, doğduğu ülkede yaşanan çatışmalardan kaçıp Türkiye'ye sığınan yüzlerce Suriye vatandaşı Süryaniden biri.
İbrahim, Şam'daki dişçilik fakültesinden mezun olduktan hemen sonra, 2010 yılında mecburi askerlik hizmetine başlamış. Bir sonraki yıl ülkede çatışmalar çıkınca, İbrahim bu duruma ancak Aralık ayına kadar dayanabilmiş ve Hama'da tanık olduğu korkunç olaylar üzerine Beşşar Esad'ın ordusundan firar etmiş.
İbrahim, bir tercüman vasıtasıyla SES Türkiye'ye verdiği demeçte şunları anlattı: "Midyat'taki akrabalarımız annemi arayıp, Suriye'de öleceğime, Türkiye'ye kaçmamı söylemiş. Yedi kişi Nusaybin'den kaçak olarak sınırı geçtik. Türk askerler bizi yakaladı. Üstümde kimlik ya da pasaport yoktu, çünkü Suriye'de askere alındığınız zaman bunları elinizden alıyorlar."
Neyse ki askerler İbrahim'i geri yollamamış.
"Bizi Ceylanpınar'daki mülteci kampına götürdüler. Orada kaydımı yaptırdım. Midyat'taki ailem çağırınca buraya geldim."
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye'de 260 binden fazla Suriyeli mülteci bulunuyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurulan kamplarda barındırılan mültecilere eğitim ve sağlık hizmetleri sunuluyor.
Yerlerinden edilen Süryanilerin pek çoğu, İbrahim gibi, akrabalarının yanına yerleşti. Öte yandan, manastırlarda da çok sayıda kişi kalıyor. Tarihsel açıdan Süryanilerin merkezi sayılan Mardin'in Midyat ilçesindeki Mor Hobil ve Mor Abraham manastırları şu anda onlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor.
SES Türkiye'ye konuşan Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, halkın mültecilere yardım için büyük çaba sarfettiğini söyledi.
"Mardin'de Suriye'den kaçan yaklaşık 250 Süryani bulunduğunu; Türkiye genelinde ise bu sayının 1.500'ün üzerinde olduğunu" ifade eden Türker, "Türkiye ve Avrupa'da yaşayan Süryanilerin bağışları ile mültecilere yardım ediyoruz," dedi.
Mülteci akını eldeki kaynakları zorlamaya başlayınca, Süryani liderler, hükümet ile koordinasyon içine girdi.
Türker, "Yeni gelenlerin sayısı artmaya başlayınca, hükümetten yardım istedik. Şubat ayında Ankara'da [AKP Genel Başkan Yardımcısı] Numan Kurtulmuş ile görüştük. Yapılan toplantıların ardından, hükümet, Süryani sığınmacılara yardım için elinden geleni yapmayı ve bunun için bütçe ayırmayı kabul etti," dedi.
Mardin Valiliği'nden bir yetkili, SES Türkiye'ye verdiği demeçte, hükümetin Süryani mültecilere maddi yardıma başladığını söylerken, mülteci akını konusunda izlenecek yolun henüz tam olarak netleşmemesini gerekçe göstererek, ödenen net yardım miktarına ve bunun ne kadar süreyle sağlanacağına dair bilgi vermeyi reddetti.
Türker, Süryanilerin, isteklerini hükümetin dikkatine sunduğunu ve bunlara ilişkin görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.
Federasyon başkanı, "Mültecilere maddi yardımın yanı sıra, kamp yerine Mardin'de kalabilmeleri için oturma izni verilmesini istedik," dedi.
Hükümet, çok sayıda sığınmacıya ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeleri için özel kartlar dağıttı.
Kuzeye doğru kaçmayı başaramayan Süryanilere de yardım edebilme umudundaki Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda muazzam sıkıntılarla uğraşıyorlar. Gıda ve giyecek ihtiyacı var. Savaş yüzünden hayat aşırı pahalandı. Bu konuyu da hükümetle görüştük; yardım konusuna sıcak baktılar. Önümüzdeki günlerde özellikle bu meseleyi görüşmek üzere toplanacağız."
Kaynak ve Fotoğraf: SES TÜRKİYE (turkey.setimes.com), Evrim Kurdoğlu
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2013