mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ DİRİL AİLESİ: CİDDİ BİR ARAMA ÇALIŞMASI YAPILMADI

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Süryani köyü Mehre'de (Kovankaya) yaşayan ve 11 Ocak'tan bu yana kendilerinden haber alınamayan Hurmuz ve Şimoni Diril çiftinden Şimoni Diril'in cansız bedeni 20 Mart'ta köye yakın bir dere kenarında bulundu.

Kaybolduktan 69 gün sonra oğlu tarafından, köy merkezine 10 metrelik bir mesafede bulunan Şimoni Diril'in cenazesi dün otopsi için Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bianet'e konuşan Şimoni Diril'in yeğeni George Diril ve Halkların Demokratik Partisi Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Diril'in beden bütünlüğünün olmadığını söylediler.

Diril: Yetkililer fotoğraf çektirip gittiler

George Diril, cenazenin Şimoni Diril'e ait olduğuna emin olduklarını fakat yine de otopsi sonucunu beklemek istediklerini belirtti. Diril, şöyle devam etti: "Cenazenin bulunduğu dere kenarı köydeki evlerden 10 dakika uzaklıkta, eğer samimiyetle bir arama çalışması yapılmış olsaydı belki böyle bir sonuç yaşanmayacaktı. Gerçek bir arama çalışması yapılmadı, hava koşulları bahane edildi. Dronelar havada iki kez dolaştırdılar bu kadar. 

Biz devlet yetkililerinden sürekli yardım istedik. Fakat samimi değillerdi, dosyaya hemen gizlilik kararı getirildi. Gizlilik kararı çıktığı gün yetkililer köye geldi, tam bir prodüksiyondu, evin etrafında döndüler fotoğraf çektirdiler ve gittiler. Daha sonra haberlere 'sert hava koşullarına rağmen aramalar yapıldı' diye verdiler. Ama hiçbir arama yapılmadı, sesimiz duyulmadı. Kimsenin umrunda olmadı."

Çelik: Aile şu an babanın akibeti için kaygılı

Tuma Çelik ise, cenazenin defalarca kez kontrol edilen bir yerde bulunduğunu söyledi: "Cenaze çok fazla şişmiş, muhtemelen uzun bir süre geçmiş olabilir. Fakat bulunduğu yer köye çok yakın ve defalarca kez geçilen bir yer. Cenazenin oraya sonradan mı bırakıldığı ve ne zaman öldürüldüğü otopsi raporundan sonra ortaya çıkacak. Aile şu an babanın akibeti için kaygılı. Babanın bir an önce bulunması için çalışmalar yoğunlaştırılmalı.

"Çoğu zaman yasaklı bölge"

Çelik, 15 Ocak'ta bianet'e yaptığı açıklamada, "Kendilerinden haber alamadığımız çift, hem köyde hem de İstanbul'da ikamet ediyor. Köyde kaybolan Diril çiftinin dışında, bir kişi yaşıyor. Yaşayan bir diğer kişi de akrabaları oluyor.

"Köy dağlık, askeri ve çoğu zaman yasaklı bir bölge. Kış koşulları sebebiyle biz de aile bireyleri de köye ulaşmakta sorun yaşıyoruz. Aile bireyleri de oldukça kaygılı kendileri de bölgeye ulaşamıyorlar" demişti.

Kaynak: BİANET ; Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2020

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım