Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
Önder Yılmaz / 181 AZINLIK MALI GERİ VERİLDİ
Azınlık vakıfları 1410 taşınmaz için başvuru yaptı. 181’i için olumlu, 347 tanesi için de olumsuz yanıt verildi. 893 başvuru reddedildi. Üçüncü kişilere aktarılmış malların iadesi için ise sadece bir cemaat vakfı başvurdu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2008’de yapılan düzenlemeden sonra cemaat vakıflarının 1410 taşınmaz için başvuru yaptıklarını, bunlardan 181 taşınmaz için olumlu, 347 taşınmaz için olumsuz yanıt verildiğini bildirdi.

Arınç, 893 taşınmaz başvurusunun ise belge ibraz edilmediğinden reddedildiğini söyledi. Arınç, vakıfların üçüncü kişilere aktarılmış mallarını da geri alma haklarını edindikleri Ağustos 2011’deki düzenlemeden sonra ise 15 Kasım 2011 itibariyle sadece İstanbul’da bir cemaat vakfının iade başvurusu yaptığını açıkladı.

TBMMM’deki bir soru önergesine yanıt veren Arınç, 2008’deki düzenleme ile 1936’da azınlıkların verdiği beyannamelerde kayıtlı olan ancak 1974’ten sonra hazine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen taşınmazların iadesine karar verildiğini, 2011’deki son düzenleme ile de sonradan edinilen ve üçüncü şahıslara geçen taşınmazlara ilişkin mülkiyet sorunun çözüme kavuşturulmak istendiğini kaydetti.

Tek başvuru var
Arınç, Ağustos 2011 tarihli KHK ve Ekim 2011’de çıkarılan yönetmelik sonrasında 15 Kasım 2011 itibariyle sadece 1 cemaat vakfının iade başvurusunda bulunduğunu kaydetti. Arınç, “Bu kapsamda henüz İstanbul’da 1 adet cemaat vakfı Beyoğlu ilçesi Hacımimi mahallesinde bulunan mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait altında 4 dükkanı olan okul vasıflı bir taşınmaz için başvuruda bulunmuştur” dedi.

İbadethaneleri onarılıyor
Vakıflar Genel Müdürlüğü, malların iadesinin yanı sıra gayri müslim vatandaşlar tarafından kullanılan ibadethaneleri onarıma aldı. Genel Müdürlük, “Çanakkale Gökçeada Aya Nikola Kilisesi, İstanbul Süryani Katolak Vakfı’na tahsis edilen Hatay İskenderun Süryani Katolik Kilisesi, Antakya Rum Katolik Kilisesi Vakfı’na tahsis edilen Hatay İskenderun Rum Katolik Kilisesi ve Diyarbakır Sur Ermeni Protestan Kilisesi”nın onarımlarını tamamladı.

“Diyarbakır Sur Ermeni Katolik Kilisesi, Edirne Merkez Havra’nın (Büyük Sinagog)” onarım çalışmaları iseı devam ediyor.

“Ayvalık Cunda Taksiyarhis (Ayanikola) Kilisesi, Gaziantep Nizip Fevkani Kilisesi, Gökçeada Yıldız Köy Manastırı, Gökçeada Ayamarina Rum Ortodoks Kilisesi” ise onarılacak. “Gaziantep Şahinbey Havra, Kilis Merkez Havra, Hatay Yayladağı Rum Ortodoks Kilisesi”nin onarımları ise planlama aşamasında bulunuyor.

Kaynak ve Fotoğraf: Milliyet, Önder Yılmaz ; Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2011

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım