Mardin ve çevresinde yaşayan Süryaniler, Doğuş Bayramı'nı kutladı. Süryaniler sabahın erken saatlerinde bin 400 yıllık tarihi Mort Şimune Kilisesi'nde eşleri ve çocukları ile geldi. Ayini Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti
Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi papazı
Gabriyel Akyüz birlikte yönetti
Mardin ve çevresinde yaşayan Süryanilerin, Doğuş Bayramını kutlayan
Mardin Valisi Hasan Duruer, ayine bizzat katıldı Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde
Metropolit Özmen ve papaz Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dualar yaptı
Ayinin sonunda ayine katılanlar kilisede bulunan dua mumluğunda mum yakıp dua etti. papaz Akyüz, ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak bayramlarını kutladı. Süryani vatandaşların bayramını kutlamak için Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Emniyet müdürü Mustafa Aygün, İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya ve daire amirleri de kiliseye geldi. Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ve Süryani vatandaşlar misafirlerini kapıda karşıladı.
Kilisede ayin yapılan bölüme geçerek Süryani ruhani liderleri bir süre dinleyen Vali Hasan Duruer, bayramların milli birlik ve bütünlüğü simgelediğini, kırgınlığın ortadan kalkmasına vesile olduğunu belirterek, "Herkesin örnek alması gereken farklı din ve dillerin yaşandığı Mardin'de yaşamlarını devam eden Süryani vatandaşlarımızın bayramını kutlamak için burada bulunuyoruz. Mardin'de Süryanilerin sayısını arttırmak için çalışmamız lazım. Suriye'de bulunan ve Süryanilerin dini merkezi olan patrikliği de Mardin'e taşımak için ne yapılması gerekiyorsa hazırız." dedi Vali Duruer, bu topraklarda binlerce yıldan beri kavimlerin, dinlerin ve kültürlerin geçtiği yerler olduğunu ifade ederek, Mardin'in bu dinlerin ve kültürlerin tezahürü olarak bugün çok rahatlıkla görebildiklerini sözlerine ekledi.
Ayin bitiminde kilisenin kabul salonunda kutlamalara devam edildi. Kutlamalara Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve çok sayıda Müslüman katıldı. Vali Duruer ve
beraberindekilere mırra ve Süryani çöreği ikramında bulunuldu. Metropolit Özmen, Mardin'in tarihten gelen farklı bir yapısının bulunduğunu belirterek, kendilerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özmen, "Mardin'de 4 dini bayram kutluyoruz. İkisi Müslümanların ikisi de Hıristiyanların bayramı. Birlikte sergilediğimiz bu güzelliklerin, bu hoşgörünün dünyaya örnek teşkil etmesini istiyoruz. Dünyada savaşlar, hoşgörüsüzlükler, tatsızlıklar yaşanıyor. Bu güzel birlikteliğin ve bayramların bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasına vesile olmasını diliyorum." dedi.
"HİNDİSTAN'DAKİ SÜRYANİLERLE İLETİŞİM KURMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"
Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ise İsa'nın doğuşu olarak kutlanmakta olan Doğuş Bayramı'nı en iyi dilekleriyle kutladığını belirterek, Doğuş Bayramı'nın Süryani vatandaşlarına olduğu kadar tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve güzellikler getirmesini temenni etti. Kendisini bir süre önce Hindistan Büyükelçisinin ziyaret ettiğini ve Hindistan'daki Süryani cemaati üzerine bir süre görüştüklerini anlatan Başkan Ayanoğlu, Mardinli Süryanilerle akraba olan Hindistan'daki Süryaniler arasında iletişim kurmak için çalışacaklarını söyledi.
Süryani toplumundan Murat Bektaş ise bayramların dünyaya huzur ve barış getirmesini dileyerek, "Bölgemizde biz de artık huzur ve güven istiyoruz. Savaşlar dursun artık." şeklinde konuştu.
Mort (Azize) Şimune Kilisesi'ndeki ayine Suriye'den gelen Süryani ailelerin de katılırken Süryanilerin Bayramını kutlayan Müslüman Berna Yağçı ise bir Müslüman olarak küçüklüğünden beri Hıristiyan komşularının bayramını tebrik ettiğini ve onların sevinç ve mutluluğuna ortak olmak için kilisede olduğunu söyledi.İsa'nın doğuş bayramı olarak bilinen Doğuş (Yaldo) Bayramı'nı Süryaniler 25 Aralık'ta kutluyor. İsa'nın doğumunda çobanların yaktığı ateşi simgelemek amacıyla kilisenin ortasına tepsi içinde çıralar konulurken, topluluk, ellerindeki mumlarla bu çıraları tutuşturarak, ateşin etrafında dönüp ilahiler söylüyor.
Kaynak: Cihan Haber Ajansı, Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2010