HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ EZİDİLER, SÜRYANİLERİN KONUĞU OLDU
Mezopotamya coğrafyasının kadim halklarından ve inançlarından biri olan Ezidiler, İstanbul'da Süryanilerin sivil derneği olan Mezoder'e 21 Kasım Pazar günü konuk oldular. Farklılıklarından dolayı yüzlerce yıldır acılar ve sürgünler yaşayan Ezidilerin sayısı günümüzde Türkiye'de hemen hemen yok olma noktasına gelmiş durumda. Halkların birbirini daha iyi anlaması ve dayanışma içerisinde olması amacıyla derneğe davet edilen Ezidi konuklar, Ezidilik hakkında Süryanilere geniş bir sunum yaptılar. Ezidiler hakkında yapılan bu etkinliğe konuşmacı olarak Sosyolog Azad Barış ve yönetmen Rodi Yüzbaşı katıldılar. Etkinliğin moderatörlüğünü sitemiz editörlerinden Şabo Boyacı yaptı.

Etkinliğin başlarında yönetmenliğini konuklardan Rodi Yüzbaşı'nın yaptığı MEZRA EZİDİYA isimli belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselde Nusaybin yakınlarında Ezidilere ait bir yerleşim bölgesinden kesitler sunulmakta ve sayıları gittikçe azalan Ezidilerin günlük yaşamından kareler aktarılmakta. Doğa ile ilişkisi, ahiret inancı, iyilik ve kötülüğe yaklaşımı ile doğacı ve barışçıl olan bu inancın, 1980'lerde çoğunlukla Almanya ve diğer ülkelere göç nedeniyle Türkiye topraklarındaki azalması belgeselde dramatik bir şekide gösterildi. Belgesel gösterimden sonra sırasıyla Rodi Yüzbaşı ve Azad Barış, Ezidilerin etnik kökenine ve günümüzdeki durumlarına dair konuşmalar yaptılar.

Etkinlikte Ezidilerle İlgili Belgesel Gösterimi de YapıldıEzidilik inancının 250 yıl önce bölgede bulunan oryantalistlerin yanlış yaklaşımların nedeniyle literatüre yanlış bir şekilde girdiğini belirten Azad Barış, günümüzde bu yanlış yaklaşıma karşı akademik seviyede çalışmalar yaptıklarını ve bu yanlış bilinmenin izlerini silmeye çalıştıklarını belirtti. Ezidi inancındaki Melek-i Tavus figürünün egemenler tarafından yanlış tasvir edilerek Ezidilerin bölgede hedef haline getirildiğini ve katliamlara maruz bırakıldığını belirten Azad Barış, katliam ve sürgünlerin Anadolu'da Ezidileri bitirme noktasına getirdiğini ifade etti.

Ezidi ve Süryanilerin inançları nedeniyle bölgede en fazla ezilen halklar olduğunu söyleyen yapımcı Rodi Yüzbaşı ise halkların birbirlerini ancak konuşarak daha iyi anlayabileceklerini ve bu nedenle bugün burada olduklarını belirterek Süryanilerle birlikte olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Konuşmaların ardında 15 dakikalık bir ara verildi ve gelen konuklara çay kahve ikramı yapıldı.

Aranın ardından konuklara izleyiciler tarafından sorular soruldu. Oldukça sorunun geldiği bu bölümde, konuşmacıların verdikleri bilgiler sayesinde önyargılı yaklaşımların olumlu bir şekilde kırıldığı görüldü. Bu tür etkinliklerin yapılmasının olumlu olarak yargıları nasıl değiştirdiği görülmüş oldu. Bundan sonra Ezidi ve Süryanilerin dayanışma adına daha fazla birlikte olabilmesi temmenisiyle etkinlik sona erdi. Soru cevap kısmının sonunda Ezidi konuklara Mezoder başkanı Turgut Alaca tarafından Bütün Yönleriyle Süryaniler isimli kitap imzalanarak günün anısı olarak verildi.

Haber: Renkler Solmasın Kültür Kaybolmasın, Fotoğraflar: Yakup Swironoyo

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım