Midyat’taki Süryani telkari ustaları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e verilmek üzere telkari işlemeli gümüş şilt yaptı.
Mardin Artuklu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin temel atma törenine katılacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e telkari işlemeli gümüş şilt hediye edilecek.
Erdem Holding’in sahibi ve Türk Amerikan İşadamları Derneği Onursal Başkanı olan Mardinli işadamı Dr.
Zeynel Abidin Erdem tarafından Süryani ustalara yaptırılan şilt, günün anısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e takdim edilecek. Midyat’ın geleneksel el sanatları olan
telkari gümüş işleme ustası Gebro (30),
Yunus (28) ve
Sait Orak (26) kardeşler, 15 günlük bir çalışmanın ardından, yöresel motiflerin kullanıldığı
1 kilo 100 gr ağırlığındaki şilti tamamladı.
Süryani telkari ustası Gebro Orak, “Atalarımızı zanaatını yaşatmanın sevincini yaşıyoruz. Gümüş dünyanın her yerinde satılıyor, Midyat gümüşünü farklı kılan el işi göz nuru olmasıdır.El emeği göz nuruyla yaptığımız şiltin Cumhurbaşkanının makam odasındaki yerini alacak olmasından mutluyuz. Telkariden yapılan işler sayılamayacak kadar çeşitlidirler. Daha çok süs eşyaları ve takılar yapılmaktadır. Ama böyle özel çalışmalarımızda oluyor” dedi.
Atölyede sipariş üzeri çalıştıklarını belirten Orak, “Büyük parça olarak tabir edilen; kemer, tepsi, şekerlik, şilt, mücevherat kutusu, vazo, gondol ve viskilik, peçetelik, fotoğraf çerçevesi, kupa, gelinlik tacı, isimlik işlerini yapıyoruz” diye konuştu.
Haber ve Fotoğraf: M.Haliş İş/Midyathabur, Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2010