HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
Perihan Korkmaz/LONDRA / LONDRA'DA SÜRYANİ SERGİSİ
İngiltere’deki en önemli inanç merkezlerinden birisi olan Soutwark Katedrali Türkiye Süryanileri ile ilgili bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. İtalyan fotoğrafçı Giulio Paletta’nın Midyat ve çevrsindeki Süryani köylerinden çektiği fotoğraflardan oluşan resim sergisinin açılışına Hollanda, Almanya ve Türkiye’den de davetliler katıldılar.

Katılımcılar arasında Oxford Üniversitesi Süryani dili ve edebiyatı bölümü başkanı Profesör David Taylor ve eski başkanı Profesör Sebastiyan Brock da katıldılar.

Öte yandan sergiye TC Londra Büyükelçiliği Başkatibi Anıl Bora İnan’da katıldı. İngilitere’deki Süryani delegesyonu 2008 yılında dönemin büyükelçisi Yiğit Alpogan’la görüşerek Mor Gabriel Manastırının yaşadığı sıkıntıları aktarmışlardı. Grup, bir süre önce göreve başlayan Büyükelçi Ünal Çeviköz’le de görüşmeyi planlıyor.

Aralarında Midyat ve çevre bölgelerden Süryanilerle, İngiliz din adamları ve entellektüellerin bulunduğu ‘Tur Abdin Focus Grubu’nun organize ettiği sergi Southwark Katedrali’nde gerçekleşti. Serginin açılışını İngiliz Anglikan Kilisesinin ruhani lideri, Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams yaptı.

Açılışta davetlilere hitap eden İngiltere’deki en yüksek din adamı olan Başpiskopos, Türkiye’nin farklı din ve etnik azınlıklara hoşgörülü yaklaşımı ile şerefli bir geçmişe sahip olduğunu söyleyerek, bu tutumunu sürdürmesini diledi. Süryanilerin, İsa döneminde konuşulan orjinal dili kullanmayı sürdürdüklerini hatırlatan Williams, bu özellikleri ile ayrıcalıklı bir yere sahip olan Süryanilerin Türkiye’deki taleplerinin daha hassasiyetle karşılanması gerektiğini ifade etti.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda Midyat’taki Mor Gabriel Manastırının toprak sorununun da bir an önce çözülmesi çağrısında bulunuldu. Başkanlığını Anglikan Kilisesinden Woolwich bölgesi Episkoposu Christopher Chessun’un yürüttüğü ‘Tur Abdin focus grubu’ da yaklaşık bir buçuk yıl önce söz konusu toprak sorununun çözümü için lobi faaliyeti yürütülmesi amacı ile kurulmuştu.

Manastır, kendisine ait arazilerin istimlak edilmek istenmesi nedeni ile devlet kurumları ve çevredeki köylerle mahkemelik olmuştu. Midyat’taki yerel mahkeme açılan davada manastırı haklı bulurken, karar Ankara’da görülen temyiz mahkemesinde bozulmuştu.

Tur Abdin bölgesi Türkiye’de Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Midyat, Nusaybin, Cizre ve çevresini anlatmak için kullanılıyor.Türkiye’de 1980’den sonra meydana gelen yoğun şiddet olayları sonrası yüz binlerce Süryani İsveç, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere göç ederken, son yıllarda bazı Süryani ailelerin geri dönüş yaptıkları gözleniyor. İngiltere Prensi Charles da 2004′deki Mardin ziyaretinde kentteki Süryani manastırı Deyrülzafaran’ı da ziyaret etmişti. Söz konusu ziyaretten sonra İngiltere’den bölgeye ziyaretçi sayısında ciddi bir artış yaşanmıştı.


Kaynak: Genelce.com, Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2010

 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım