HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ AFFET BİZİ MARİN SÜRYANİLERLE BULUŞTU
Siyasetçi ve yazar Orhan Miroğlu 19 şubat 2010 günü istanbul Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneğini ziyaret etti. Dernek yönetim kurulunun daveti üzerine gerçekleşen ziyarete Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in basın danışmanı Şeyhmus Diken de katıldı.

Dernek üyelerinden Dr.Josef Atuğ'un sunumuyla başlayan etkinlikte daha sonra Orhan Miroğlu 1915 ve sonrasında Süryani halkının yaşadığı zorluklardan kesitler sunduğu"Affet Bizi Marin"adlı yeni kitabının yazılış öyküsünü dinleyicilerle paylaştı.

Aslen Midyatlı bir mihallami olan Miroğlu Süryani halkıyla olan güçlü bağlarını ve bu halkın çektiği acıları anlattığı duygu yüklü konuşmasında zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. Süryani halkına karşı 1915 te yapılan zulüm ve sonrasında devam eden baskıların tarihte çok acı bir şekilde yer ettiğini belirten Miroğlu, seyfodan önce yüzbinlerce Süryani-Asuri'nin yaşadığı Mezopotamya ve özellikle Tur-Abdin bölgesinden bu halkın bütün izlerinin silinmesini isteyen güçler olduğunu ve Mor Gabriel manastırına karşı açılan arazi davalarını da bu kapsamda değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Lozan anlaşmasından doğan hakların Süryanilere kullandırılmamasının bugün için Süryanilere yapılan en büyük kötülük olduğu ve okul açamamanın Süryanice dilinin yaşamasında büyük sıkıntılar doğurabileceği, Avrupadaki Süryani kitlesinden de bu yönde adımlar beklediği kendisinin değindiği diğer konulardı ayrıca Demokratik Toplum Kongresinin Mardinde düzenlediği Mezopotamya İnanç Çalıştayı sonuç bildirgesinde Süryanilerin Lozan anlaşmasının getirdiği güvencelerden yararlandırılmaması ve Mor Gabriel davası gibi konuların yer almaması da Miroğlu tarafından eleştirildi.

Buluşmadan Bir AnKonuşmasında faili meçhul cinayete kurban giden Süryanileri de anan Miroğlu konuşmasını kitabından bir bölüm okuyarak ve Süryanilere yaşatılan tüm acılar için "Affet Bizi Marin" diyerek bitirdi. Daha sonra söz alan Şeyhmus Diken Diyarbakır belediyesi olarak Süryanilerle ilgili yaptıkları çalışmalardan bahsetti Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut'un tehdit edilmesinden sonra BDP ilçe teşkilatlarıyla beraber kendisine destek ziyaretinde bulunduklarını belirten Diken aydın Kürtlerin geçmişte yapılanlardan ders çıkardıklarını ve halkı da bu konularda bilinçlendirmeye çalıştıklarını anlattı, Sur belediyesinin Süryanice ve Ermenice broşür bastırması ve Naum Faik'in doğduğu sokağa adının verilmesi kendisinin verdiği örneklerdi.

Konuşmadan sonra dernek üyeleri Orhan Miroğlu'na Türkiyenin şu an içinde bulunduğu süreç, Süryanilerin yapması gerekenler ve bölgede bir ararada yaşamın nasıl sürdürüleceği konusunda sorular yönelttiler. Daha sonra Mezoder başkanı Turgut Alaca mezoder adına Orhan Miroğlu'na (katkılarından dolayı) plaket verdi. Eski başkan Tuma Özdemir ise Şeyhmus Diken'e desteklerinden dolayı plaket verdi. Etkinlik Orhan Miroğlu'nun kitaplarının imzalaması ile son buldu.

Fotoğraflar: Mezoder, Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım