Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ YARINA BİR HARF GARAJ İSTANBUL'DA GÖSTERİLDİ
İlk Süryanice belgesel olma özelliğini taşıyan ve Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Hakan Aytekin tarafından yapılan "Yarına Bir Harf" isimli dökümanter film, 10 Ocak 2010 pazar günü saat Beyoğlu'nda bulunan Garaj İstanbul sahnesinde seyircilerle buluştu. Belgesel gösterimden önce, internet sitemiz tarafından hazırlanan "dil" temalı bir sergi de gelenlerin beğenisine sunuldu. 

Oldukça yoğun bir kitlenin takip ettiği gösterim ve sergi sonunda yönetmen Hakan Aytekin bir konuşma yaparak gelenlere teşekkür etti ve bundan sonra da bu tarz çalışmaların içinde olacağını belirtti. Yaklaşık 200 kişinin seyrettiği belgesel gösteriminde İstanbul, Ankara ve İzmir Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Tarlabaşı Meryem Ana Kilisesi Vakfı yönetim kurulu başkanı Kenan Altınışık da hazır bulundular. İstanbul Fener Patrikhanesi hukuk danışmanı Avukat Kezban Hatemi ve eşi profesör Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Niyazi Öktem ve çok sayıda akademisyen de izleyiciler arasındaydı. Medyanın da oldukça ilgi gösterdiği etkinlik, güzel bir atmosfer içinde geçti ve gelenlere oldukça duygulu anlar yaşattı. 

Belgeselde hâlâ yaşayan ve yazılı edebiyat üretmiş dünyanın en eski üç dilinden biri olan Süryanice’nin tarihsel geçmişi, Süryanice el yazmacılığı geleneğinin bölgedeki son temsilcisi olan ve Midyat'a bağlı Bakısyan köyünde yaşayan Papaz Gabriel Aktaş’ın dünyası üzerinden işleniyor. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan belgeselde doğum ile ölüm arasında yaşamın ve kültürün temel dinamikleri ile Süryanice’nin tarihsel gelişimi arasında paralellikler kuruluyor; Süryani dili ve el yazmacılığı geleneği, Süryanicenin 22 harfine karşılık gelecek biçimde bölümlere ayrılarak ele alınıyor.

Haber ve Fotoğraf: Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın  Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2010

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım