Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ METROPOLİT SÜRYANİCE EĞİTİM İSTEDİ
Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen, Artuklu Üniversitesi'nde Süryanice'nin öğretilmesini istedi. Özmen, "Kendi anavatanında bu dilin okutulması hem bizim için hem de Türkiye için büyük bir zenginliktir." dedi.

Süryani cemaatinin Mardin Artuklu Üniversitesi ve İsveç merkezli Olof Palme Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği 3. Halk Eğitimi Sempozyumu başladı. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Metropolit Saliba Özmen, Artuklu Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, öğretim üyeleri ve Süryani toplumunun mensupları katıldı.

Sempozyumda 'Barış ve Demokrasi' konulu bir konuşma yapan Metropolit Saliba Özmen, Artuklu Üniversitesi'nin kurulmasıyla, Mardin'in eğitim şehri olduğunu dikkat çekti. Özmen, "Bu durum, İnsanların sosyal yaşamlarında da önemli rol oynayacaktır. Daha bilinçli, daha sosyal, daha zengin bir toplumun yaratılacağını tahmin ediyorum." dedi.

Üniversite bünyesindeki Şarkiyat Enstitüsü'nde Arapça, Süryanice, Farsça ve Kürtçe gibi doğu dillerinin okutulacağını belirten Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Süryanice dili özellikle milattan sonra ilk dönemlerde özellikle Nusaybin Üniversitesi sayesinde büyük ün salmıştır. O zaman dünyanın en büyük üniversitesiydi Nusaybin. Buralarda Süryanice öğretiliyordu. Yunanca da vardı, sonra Arapça piyasaya çıktı. Bizim bölgedeki manastırlarda özellikle resmi olmayan yollardan eğitim veriliyordu. Halen de bu eğitimler devam ediyor. Manastırlarda eğitim gören gençlerimiz Avrupa'da önemli mevkilere gelmişlerdir. Süryanicenin öğretileceği bu bölümümüz, iki-üç yıl içerisinde eğitime açılacak. Bu, sadece bizim değil, hem Mardin'in hem de Türkiye'nin ihtiyacıdır. Çünkü M.Ö. 3 bin 4 bin yılına giden bir mazisi var."

Kaynak: CİHAN Haber Ajansı , Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım