mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ EĞİTİM-SEN'DE SÜRYANİCE AÇILIM
Mardin'e bağlı Midyat İlçesinde Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Temsilciği’nin “Yaşayan Diller” etkinliğinde Süryanice dilinin tarihi, yazılış ve okunuş biçimleri hakkında katılımcılara bir günlük eğitim verildi.

Turabdin bölgesinde kökenleri 5 bin yıl öncesine dayanan Süryani halkının konuştuğu Süryanice dilinin okunuş ve yazılış biçimleri hakkında Midyat Süryani Kültür Derneği İkinci Başkanı aynı zamanda Süryanice Dili Eğitmeni olan Yuhanna Aktaş tarafından katılımcıları bilgilendirdi. Sendika binasında gerçekleşen etkinlikte katılımcılar, Süryaniler’in tarihi ve kültürü ile Süryanice dili hakkında merak ettikleri konular hakkında sorularla bilgilerini tazelediler.

Midyat Eğitim Sen Temsilcisi İbrahim Halil Efetürk, Yaşayan Diller etkinliğinde, konuklarına "Süryanice “Bışeyno”, Kürtçe “Bıxer Hatın” ve Mıhellemice “Selame Citin” hoş geldiniz" dedi.

Daha sonra etkinliğin açılış konuşmasını yapan Efetürk, “Türkiye’de sayıları rakamlarla ifade edilen ve sadece Süryaniler tarafından kullanılan zengin ve köklü Süryanice dilini yörede yaşayan diğer halklara da öğretmek istedik. Bir dilin oluşabilmesi için, hem de 150-200 kelimeden oluşan gündelik bir dil için en az 1000 yıllık bir birliktelik ve paylaşım süresi gerekmektedir. Bu yüzden bütün dillerin korunması lazım. Gerçekleştirdiğimiz etkinlikle anadilin önemine dikkat çektik."

Efetürk, "Gerçekler irdelendiğinde 3 büyük kıtada Amerika, Afrika ve Avustralya’da yok olan ya da yok edilen dillerden ve halklardan geriye sadece etnografya müzeleri, turistik hediyelik eşya reyonlarından başka bir şey kalmamıştır. Yerliler ok ve yaylarını, kültürlerinin diğer bileşenleri gibi, pazara çıkarıp silinmişlerdir tarih sahnesinden. Onlarla birlikte insanlığın ortak kültür mirası ve tarihleri de yok olmaya başlamıştır. Tabi ki dilerlide bunun içindedir. Bugün dünya üzerinde 6 binden fazla dil mevcut olup, bunlardan yarıya yakını yok olmaya karşı karşıyadır. Dünya hızla tekdüzeliğe evrilirken, insanlık belleğini hızla yitirmektedir. Bir Afrika atasözünde söylendiği gibi “Aslanlar kendi tarihlerini yazana kadar, avcılar kahraman olarak anılacaktır.” diye konuştu.

Midyat Süryani Kültür Derneği İkinci Başkanı aynı zamanda Süryanice Dili Eğitmeni olan Yuhanna Aktaş ise, böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Aktaş, “Dünya’da Süryaniceyi kullanan topluluk sadece biz Süryanileriz. Mesih İsa’nın konuştu dil olan Süryanice hiçbir dilden etkilenmeden günümüze kadar gelmiştir. 22 sessiz ve 5 sesli harften oluşuyor. Mardin genelinde 3 bin nüfusumuz var. Midyat’ta ise 100 aileyiz. Dilimizi gelecek nesillere aktarmak için evlerimizde çocuklarımızla konuşuyoruz. Çocuklarımıza kilise ve manastırlarda Süryanice dil eğitimi veriyoruz. Dilimiz bir dönem yasaklandığından büyüklerimizin büyük çoğunluğu Süryanice yazıları okuyamıyorlar.” dedi.

Kaynak ve Fotoğraf: Midyat Habur Gazetesi M.Halis İŞ ; Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım