Süryaniler’in tanınmış Azizlerinden Mor Gabriel vefatının bin altıyüzüncü yıl dönümünde Süryaniler tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. 7’den 70’e her yaştan Süryani vatandaşın ilgi gösterdiği dua ayinin de unutulmaz anlar yaşandı.
Manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlanan ‘Şahro d’Mor Gabriel’, bayramı için; Suriye, Fransa, Almanya, Belçika, İsveç, Avusturya ve Hollanda’dan yaklaşık üç bin Süryani Midyat’taki 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırı’na akın etti. Süryanilerin ana yurdu olarak bilinen Turabdin Bölgesi’nin kalbi konumundaki Deyrulumur (Mor Gabriel) Manastırı, Aziz Gabriel’in anma günü nedeniyle yurt içi ve yurt dışından gelen yaklaşık 3 bin misafiri ağırladı.
Mor Gabriel’in bu dünyadan diğer dünyaya intikal ettiği gün olarak bilinen Ağustos ayının 31’nde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Midyatlı Süryaniler ve Turabdin’de yaşayan Süryaniler, ilçeden 23 km uzaklıkta bulunan Mor Gabriel Manastırında bir araya gelerek Metropolit Timetheos Samuel Aktaş önderliğinde topluca dua edip, ayin yaptılar.
İncil’den okunan ayetlerle başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayin esnasında hazır bulunan vatandaşlar manevi bir hazla birbirlerine kenetlenip kendilerinden geçercesine dua ederek; Aziz (Mor) Gabriel’den kendileri için İsa Mesih’ten duacı olmasını istediler. Ayin esnasında yakılan tütsüler de çevreye güzel kokular salarken, dua edenleri de manevi duygulara sevk ediyordu.
Türkiye ile Suriye arasında yapılan protokolle Suriye’deki yaklaşık 3 bin Süryani, Midyat’taki Mor Gabriel’in vefat yıldönümü nedeniyle Manastırda düzenlenen anma törenine katıldı. Suriye’nin Kamışlı Kaymakamlığından aldıkları idari mektupla Türkiye’ye giriş yapan Süryaniler, anma töreninden sonra Türkiye’den ayrılacaklar.
Ayine katılanlara akşam yemeği
Süryani inancına göre bu ayinden önceki beş gün boyunca hayvansal gıdaların tüketilmesi yasak. Bu nedenle gerçekleştirilen etkinliklerde devasa büyüklükteki kazanlarda sadece pilav ve etsiz türlü (zeytinyağlı) hazırlandı ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere bu yemekler ikram edildi.
Yenilen yemekten sonra vatandaşlar, gün ağarıncaya kadar kimileri İncil’den ayetler okuyarak, kimileri de dua ederek ve kimileri de geceyi uyuyarak geçirdi.
Sabah ayininde Metropolit Samuel Aktaş’ın önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler “Kıddas” ismini verdikleri bu son ayinle Aziz (Mor) Gabriel’in ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdiler. Törenin bitişiyle hayvansal gıda yememe orucu da bitmiş oldu ve öğle yemeğinde ikram edilen etli yemekler misafirlerin beğenisine sunuldu.
Günün anlam ve önemiyle ilgili olarak konuşma yapan Turabdin Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, “Süryani vatandaşlar içinde Aziz Mor Gabriel’in taşınma gününü ‘Şahro Bayramı’nı kendi ismi verilen ve Manastırda kutlamak bütün Süryaniler’in arzuladığı bir duygudur. Kilisenin önde gelenleri tarafından ikinci Kudüs olarak anılan manastırda Mor Gabriel’in yapmış olduğu mucizelerin yanı sıra, ruhsal yetkinliği, alçak gönüllülüğü hayırseverliği misafirperverliği, barışçıl yönetim anlayışı ve manastırı hiçbir dönemde görülmemiş bir ihtişamla yüceltme çabaları ile yörede ayrı bir nam bırakmıştır.
Bayramda bu manastırda olmak ruhsal açıdan Süryaniler için ayrı bir anlam taşımaktadır. Halk arasında “Şahro” (bayram) olarak bilinen azizlerin anma günleri, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden başlayarak günümüze kadar yöre halkı tarafından bir önceki geceden başlayan ve sabah ayininden sonra sunulan kahvaltı ile son bulan, coşkulu kutlanan kendine özgü bayram günleridir. Şahro günlerinde ruhsal açıdan yapıcı etkinliklerle bütün geceyi ilahiler eşliğinde uyanık kalarak geçirmeye çalışır. Ayine katılmak her Turabdin’li Süryani’nin ulaşmak istediği bir arzudur. Bayram arifesinde manastıra gelen Süryaniler, azizin mezarına uğrayarak dua eder, mum yakarak dilekte bulunur, hastalarıyla birlikte şifa dilemeye gelir, ölülerinin ruhuna dua okunması için evden yemekler getirilir, yeni doğmuş çocuklarının vaftizlerini yaptırıp onu azizin adıyla onurlandırır.” dedi.
Kaynak ve Fotoğraf: Midyat Habur Gazetesi, M. Halis İş
Fotoğraf: DHA, Güncelleme Tarihi: 1 Eylül 2009