Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Türker, Midyat’ın ilk müzesini kurarak bir yeniliğe imza attı. Midyat’ta bir ilki gerçekleştirmenin sevincini yaşayan Türker’in, manastırda açtığı antika müzesi büyük ilgi görüyor.
Türker, tarihe ışık tutan materyalleri toplayarak, bir zamanlar köydeki yaşam tarzını, tüm canlılığıyla gözler önüne seriyor.
Farklı dinlerin, dillerin ve kültürlerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı, tarihi yapılarıyla nam salan ve her yıl yurt içi ve yurt dışından binlerce misafirlerini ağırlayan antik kent Midyat, ilk müzesine kavuştu.
Süryani ve Müslüman köylerinde ikamet eden vatandaşlarla kurduğu diyalog sayesinde, geçmişten günümüze kullanılan ve antika değeri bulunan 2 binin üzerinde eşyayı toplayan Vakıf Başkanı Türker, Mor Abrohom Manastırı’nda müzenin açılmasını sağladı. Antika merakı sebebiyle eskicilerden ve köylerden tarihi eşya toplayan Türker’in, biriktirdiği yüzlerce çeşit antika 1600 yıllık tarihi Mor Abrohom Manastırı’nda sergileniyor.
Müze'nin koleksiyonun köyde eskiden kullanılan ev eşyaları konulmuş. Ev eşyalarının içinde silah'lar ibrikler, su kapları, kınıklar, kantarlar, eski model radyolar, saatler, vazolar, küpler, gaz lambaları, lüksler, sürahiler, testiler, çıkrık, semaver ve daha birçok tarihi eşya bulunuyor. Tahıl ürünlerinin değerlendirilmesinde kullanılan dibek tokmağı, elekler ile hayvanlara takılan, boyunduruk gibi küçük aletler de bir başka bölüm’de sergilenmiş.
Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Türker, “Dillere destan çok kültürlülüğü, çok dilliliği, çok dinliliği ve etkileyici tarihi atmosferi ile antik kenti yurt içi ve yurt dışından gezmeye gelen misafirlerinin karşısında bir siluet gibi duran Midyat’ımızda müze eksikliği bulunuyordu. Antik değeri bulunan ve evlerde atıl durumda bulunan eşyaları bir merkezde toplayarak, gelecek kuşaklara bir eser bırakmak adına müze kurma kararı verdim. Kendi imkân ve kişisel çabalarımla, halkımızın desteğiyle 1600 yıllık olan manastırımıza müze açtık. Müzenin daha kapsamlı olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Türker, Avrupa’ya göç eden Süryanilerimizin Midyat ile bağları devam ediyor. Her sene mutlaka geliyorlar. Biz de bu bağa bir katkı olması için ayrıca yeni gelen nesle bir zamanlar insanların yaşamlarından kesitler aktarmak ve o zamanı anlatmak için böyle bir müze açtım. Midyat’ın değerleri kaybolmasın, gelecek kuşaklara aktarılsın istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
Haber ve Fotoğraflar: Midyat Habur M.Halis İŞ, Güncelleme Tarihi: 7 Ağustos 2009