HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ ERMENİ VE SÜRYANİ USTAYA ŞAPEL
Halen mescit bulunan Kuyumcukent’in içine, mesleğinin ustası Süryani ve Ermeni esnafın ibadetlerini yapabilmesi için iki tane şapel (küçük kilise) yapılıyor.

Kuyumcukent yönetimi, Kapalıçarşı’daki asırlık kuyum atölyelerini Kuyumcukent’e taşıyan Rum, Süryani ve Ermeni kuyumcuların günlük ibadetlerini yerine getirmeleri için şapel açmaya hazırlanıyor.

Kuyumcukent esnafının yüzde 30’unun Rum, Süryani ve Ermeni olduğunu söyleyen Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, “Bu mesleğin duayenleri altında Süryaniler mücevherde Ermenilerdir. Asırlardır Kapalıçarşı’da küçük atölyelerde sektörün nabzını tuttular. Kuyumcukent projesiyle de çoğu atölyelerini Yenibosna’ya taşıdı. Tesisimizde her katta mescit var. Rum, Ermeni, Süryani cemaatinden esnafımızın da günlük ibadetlerini yerine getirebilsinler diye şapel açmaya karar verdik” dedi.

Müşteri de istedi
Yurtdışından gelen yabancı alıcıların da ibadet odası talebinde bulunmalarının şapel yapımında etkili olduğunu ifade eden Metiner, “Türkiye üç dini bir araya getiren, mozaik bir ülke olmakla övünüyor. Dinimiz farklı olsa da asırlardır ortak kültürleri paylaşıyoruz, aynı topraklarda yaşıyoruz. Belki Türkiye’de bir örnek olacaktır. Müslümanlar nasıl ibadetlerini önemsiyorsa gayrimüslimler de önemsiyor” diye konuştu.

İç tasarımı Mildanoğlu’ndan
Biri alışveriş merkezleri bölümünde ve diğeri de atölyeler bölümünde olmak 2 şapel açacaklarını ifade eden Metiner, bu yapılar iç tasarımının Van’daki tarihi Akdamar Kilisesi’ni restore eden Ermeni asıllı mimar Zakaryan Mildanoğlu tarafından yapılacağını belirtti.

Yapımı devam eden Şapellerin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade eden Metiner, gerekli mali kaynağı Rum, Süryani ve Ermeni esnaflar tarafından karşılandığını söyledi. Metiner, ayrıca engelliler için de özel merdiven, asansör ve tuvaletler inşa ettiklerini ifade etti.


Merkez, içinde vezne açacak
Sait Erdal Metiner, Kuyumcukent’i sektörden 300 milyon dolar kaynak yaratarak yaptıklarını, 30 milyon dolarlık arıtma tesisi kurduklarını söyledi. Metiner, “Bittiğinde 60 bin kişiye istihdam sağlayacak. Yurtiçinde fazla ilgi görmüyoruz ama Çin’den Güney Afrikası’na kadar birçok ülkeden geliyorlar” dedi.
Merkez Bankası ve Darphane’nin Kuyumcukent’te vezne açacağını ifade eden Metiner, ‘Kuyumcukent Bazaar’ projesiyle de perakendeye el attıklarını ifade etti. Metiner, “Çeyizlik, beyaz eşya, mobilya, gelinlik, ayakkabı, seyahat acenteleri, kafe ve restoranlar gibi bağlantılı sektörlerden markalar da yer alacak” dedi.

Kaynak: Milliyet, Esengül Metin, Fotoğraf: Hüseyin Özdemir

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım