İstanbul’da düzenlenen iki ayrı tarihi eser operasyonunda, el yazması İncil ile Hellenistik döneme ait altından heykel ve takılar ele geçti.
2003 yılında Diyarbakır'da Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi’nde gerçekleşen hırsızlık olayı dikkatlerin bu ile çevrilmesine neden olmuş, özellikle Hristiyan dünyası temsilcilerinin
tepkisini çekmişti. Polis kayıtlarına geçen olayda, Hristiyanların kullandıkları kiliseye giren kimliği meçhul kişi ya da kişiler İncil'i çalarak kayıplara karışmıştı. Olayın öğrenilmesinin ardından bölgedeki polis biriminin bütün araştırmalarına rağmen olay aydınlatılamamış, tarihi nitelikteki İncil'e ve çalan kişilere ulaşılamamıştı.
Süryani toplumunun tepki göstererek bir an önce bulunmasını istediği kutsal kitabın izi aradan 6 yıl geçtikten sonra İstanbul'da ortaya çıktı.. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarihi eser masası görevlilerine ulaşan bilgide Yusuf S. isimli kişinin, elindeki İncil'i satmak için tarihi eser koleksiyoncularıyla irtibata geçtiği belirlendi. Yusuf S'nin elinde bulunan eserin Diyarbakır'dan çalınan İncil olabileceği ihtimalini değerlendiren Mali Polis, çalışmalarına bu yönde devam etti. Yusuf S. ile alıcı gibi davranarak bağlantı kuran polis İncil'i 1 milyon Euro'ya alabileceğini belirtti. Yapılan pazarlığın ardından ikna olan Yusuf S. Bahçelievler'de polislerle buluştu. Tarihi İncil'in teslimi sırasında da Yusuf S. yakalanarak gözaltına alındı. Zanlı ifadesi alınmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülürken İncil de incelenmek ve üzerinde herhangi bir zarar oluşup oluşmadığının tespiti için uzman bir ekibe teslim edildi.
6 yıllık süreç içerisinde yazma eserin çeşitli illerde dolaştırıldığı ve birkaç kez el değiştirildiği tahmin ediliyor. Basında 500 yıllık olarak belirtilse de aslında 1749 tarihli, içeriği hem Süryanice hem de Gerşunice (Süryanice harflerle Arapça ) olan yazma ile ilgili edindiğimiz bilgiye göre İncil’de belirgin bir hasar gerçekleşmemiş. 2863 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yakalanan Yusuf S., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Yine 2003 yılında Nisan ayında Mardin merkezde bulunan Kırklar Kilisesi'nden de, 1870 tarihli Mor Cercis Kilisesi için yazılmış İncil çalınmıştı. Kiliseyi gezmek bahanesiyle Kırklar Kilisesi'ne gelen 4 kişiye, 13 yaşındaki Matay Gülseren rehberlik etmişti. Bu sırada, hırsızlar sprey ile Matay Gülseren'i bayılttıktan sonra, ayin bölümünde bulunan gümüş kaplama İncil'i alarak kaçmıştı. Olayla ilgili soruşturmanın sonucunda hırsızların kimlikleri belirlenerek Aralık 2003’te İncil Gaziantep’te bulunmuştu.
Diyarbakır Meryem Ana Kilisesi’ndeki İncil ise geceyarısında çatıdan sarkıtılan sicimle içeri girilerek, özel bölümden kaçırılmıştı. 42 santimetre uzunluğunda ve 5 santimetre kalınlığındaki İncil’in, yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından kiliseye iade edileceği bildirildi. Site ekibi olarak Mali Suçlar biriminin bu iki olay arasındaki zaman yakınlığı çerçevesinde ilinti olup olmadığı konusunda soruşturma açması gerektiğini düşünüyoruz.
Kaynak ve Fotoğraflar: Site Ekibi ve Cihan Haber Ajansı, Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2009