HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ MARDİN'DE BİR DENEYİM KÜLTÜRÜ; SİNEMARDİN
4. Uluslararası SineMardin Film Festivali, dört yıl önce sinemasız kentin film festivali olarak başladığı yolculuğuna bu yıl ilk defa uluslararası bir deneyimle devam etti. Erdoba konaklarında verilen tanıtım kokteyline Vali Hasan Duruer, Belediye Başkan yardımcısı Murtaza Varlık, Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici, Vali yardımcısı Niyazi Ulugölge ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin'in kültürel değerleri ve tarihi dokusuyla büyülü bir kent olduğunu söyledi. Vali Duruer, "Kuzey Mezopotamya'nın başkentinde Sinemardin 4. Uluslararası Film Festivali'ne ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum. Mardin hoşgörü kentidir. Müslüman'ı, Hıristiyan'ı, Süryani'si,Kürt'ü, Yezidi'si binlerce yıldır, aynı gelenek ve görenekleri paylaşıyor. Ortak yaşam koşulları etrafında kardeşçe kenetleniyor. Mardin, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesine aday kenttir. Bu güzel kenti her türlü görsel kirlilikten arındırdıktan sonra gerçek ve doğal bir sinema film platosu haline gelecek. Mardin sinemayla, sanatla, şiirle anılacak bir şehirdir. Önümüzdeki yıl festival dört gün Mardin'de 3 gün Şam'da devam edecek. İleriki yıllarda İran'da, Irak'ta devam edebilir" dedi.

Suriyeli sinema sanatçılarını Mardin'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Duruer, "Suriye ile aramızdaki sınırlar suni sınırlardır. Gönüllerimiz arasında sınır yoktur. Haseki ile Mardinspor futbol takımları arasında dostluk maçı yapılacak. İşadamlarımız ve sanatçılarımız daha çok kaynaşacak" şeklinde konuştu

Suriyeli yapımcı ve yönetmen Ossama Muhammed, Vali Hasan Duruer'in konuşmasından çok etkilendiğini belirterek, "Hayatım boyunca telaffuz ettiğim vali kelimesini her zamankinden farklı algılıyor ve söylüyorum. Vali kavramını ilk defa kültürleri kaynaştıran bir kavram olduğuna tanık oluyorum. Suriye'den 12 kişilik tiyatro ve sinema sanatçısı ile yönetmenlerle burada bulunmaktan çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki ilk ve tek senaryo odaklı film festivali olan SineMardin'in, vizyon ve vizyon öncesi film gösterimlerinin yanı sıra sınırın ötesinden tanıdık ama bilinmeyen bir coğrafyayı konuk ettiğini söyleyen festival koordinatörü Helün Fırat, Mardin Sinema Derneği ile New York Merkezli bir sanat kurumu olan ArteEast ve Şam Drama Yüksek Okulu işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan 'Arap Sinemasına Bakış' temalı bölümde çağdaş Suriye sinemasından seçkilerin Mardinli sinema severlerle buluşacağını belirtti.

Mardin Belediye Başkan yardımcısı Murtaza Varlık, bu güzel ortamın sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek Mardin'in, mimari, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın farklı şekliyle yaşandığı şiirsel Efsanevi kentlerden biri olduğunu bildirdi.

Varlık, "Bu kültürel faaliyet ekonomiden siyasete kültürden sanata her alanda büyük bir tahribatın yaşandığı Ortadoğu'da endişelerin, kaygıların alabildiğince arttığı bir dönemde, bölge gerçeklerimiz üzerine biraz daha düşündürmesi ve herkese barış mesajını iletmesi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Mardin Belediyesi olarak kültürel etkinlikleri önemsiyoruz" diye konuştu.

Programa, Suriyeli belgesel film festivali Dox Box işbirliğiyle yönetmen ve yapımcı Ossama Muhammed, Noma Orman, Orwa Nyrabia, Anmar Hijazi ve Suriyeli genç sinema örgencilerinin yanı sıra senarist ve yazar Khaled Khalifa katıldı.

İKİ ÜLKEDE ORTAK SENARYO ÜRETİMİ

SineSen ve Senaryo Yazarları Derneği (SENDER) tarafından gerçekleştirilecek konferanslarda Türkiye ve Suriye'de ortak senaryo üretimi üzerine taktik ve stratejilerin tartışılacağı belirtildi. "Başkasının Acısını Anlamak" adıyla gerçekleştirilecek konferansta ise küreselleşme sürecinde toplum odaklı senaryo üretimi, sinema sosyolojisi üzerinden tartışılacak.Konferansa Tül Süalp, Nedim Süalp, Celal Çimen, Necla Algan, Burçe Çelik ve Hüseyin Kuzu'nun katılacağı açıklandı.

SineMardin'in bir başka konuğu Midyat doğumlu bir Süryani olan Nuri Kino. İsveç'te gazetecilik yapan Kino, Süryanilerin yoğun olduğu Sodertalje kasabasının Süryani göçmenlerden oluşan futbol takımının İsveç birinci futbol ligine yükselişinin hikayesini anlattığı filmiyle Beverly Hills Film Festivali'nde ödül aldı.

SineMardin'in programında yer alan yabancı filmler şöyle:

"Beşir'le Vals", "Körlük", ''Limon Ağacı", "Lorna'nın Sessizliği", "Rumba", "Teldeki Adam", "Tabu" ve "Şampiyon". "Nokta", "Made in Europe", "Pazar", "Kız Kardeşim Mommo" ve "Tatil Kitabı."

Süryani Yönetmen Nuri KinoProgramda çeşitli festivallerde ödül kazanan 12 kısa film de yer alıyor. Tanıtım kokteyline katılan ve festivalin açılış filmi olan "Gitmek" filminin oyuncusu Ayça Damgacı'nın müzik grubu "Göçebe Şarkılar" da göç etmenin bir yaşam biçimi olduğunu belirterek göç etmek zorunda bırakılmış kültürlerden Romanya, Macaristan, eski Yugoslavya çingeneleri, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Yunanistan, Endülüs, Meksika, İtalya, Anadolu, Trakya bölgeleri, Sefarad, Ermeni kültürleri ve daha nice coğrafyalardan yerli ve yabancı parçalarla katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Festival 26 Haziran'a kadar devam edecek.

SineMardin'in en dikkat çeken konuğu hiç şüphesiz Midyat doğumlu bir Süryani olan Nuri Kino'ydu. İsveç'te gazetecilik yapan Kino'nun Süryani göçmenlerden oluşan futbol takımının İsveç birinci futbol ligine yükselişinin hikayesini anlattığı ödüllü belgesel filmi ilk kez Türkiye'de bu festivalde seyirciyle buluştu. Kino için bu gösterim bugüne kadar aldığı ödüllerden çok daha anlamlıydı.Yurt dışında pekçok film festivalinde gösterilen filmini kendi memleketinde yaşayan ayrı din ve millette ait Mardin halkıyla seyretmekten çok etkilenip duygulandığını söyleyen Kino, “Yurt dışında kırmızı halı üzerinden geçerek katıldığım pekçok film festivali oldu ama doğduğum bu topraklarda böyle bir festivalde olmaktan çok daha mutluyum” diye konuştu. Nuri Kino, üç yaşındayken göç ettiği bu toprakların bir parçası olduğunu çok daha iyi anladığını dile getirdi


Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım