HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ AZINLIK ÇOCUKLARINA ANADİLDE EĞİTİM HAKKI!
Azınlık Hakları Grubu açıkladığı raporda Türkiye'de yaşayan azınlık toplumlarının tanınmasını istedi. Rapor, anadilde eğitim için yasal düzenleme ve kaynak talep ediyor; eğitimin ayrımcı ve milliyetçi öğelerden arındırılmasını istiyor. Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG), hükümeti, okullarda azınlık çocuklarına karşı, farklı kültür, dil, tarih ve dinlerini yok sayarak yapılan ayrımcılığın durdurulması için harekete geçmeye çağırdı.

"Unutmak mı Asimilasyon mu? Türkiye’nin Eğitim Sistemi'nde Azınlıklar" başlıklı raporunu bugün açıklayan grup, Türkiye'deki eğitim sistemini azınlık haklarını inkar ederek bu grupları asimile etmek, Türklük kimliğini ve milliyetçiliğini teşvik etmeye çalışmakla suçluyor.

60 ülkede 130 ortak kuruluşla azınlık hakları için çalışan MRG'nin Türkiye Koordinatörü ve raporun yazarı Nurcan Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin azınlık politikasını değiştirmesi ve Süryani, Kürt, Roman ve Kafkas halkları gibi diğer farklı azınlık gruplarını da tanıması gerektiğini söyledi; bu azınlıkların eğitim haklarının güvence altına alınarak gerektiğinde özel tedbirler uygulanmasını" istedi.

Öldürülen Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'e adanan raporda, hükümetin azınlıkların eğitim haklarını koruyan ve ayrımcılığa karşı ilgili uluslararası sözleşmeleri uygulamaya koyması talep ediliyor.
Anayasa ve ilgili yasalarda azınlıkların anadillerinde eğitim alabilmesini sağlayacak değişikliklerin yapılmasını isteyen raporda yer alan tavsiyeler özetle şöyle:

  • Devlet azınlık haklarının tanınmasında mütekabiliyet esasından vazgeçmeli.
  • Başta kız çocukları olmak üzere Romanlar, yerinden edilmiş ve mevsimlik işçi çocuklara yönelik olarak, eğitimlerini sürdürmeleri için eğitime erişim koşullarını iyileştirmek üzere kapsamlı bir politika geliştirilmeli. Buna uygun kaynak ayrılmalı, burslar oluşturulmalı.
  • Geleneksel olarak veya önemli oranda azınlıkların yaşadığı yerlerde, yeterli talep olması halinde, devlet okulları hem Türkçe hem de azınlık dillerinde müfredat sunmalı.
  • Özel dil kursları ve azınlık okulları üzerindeki aşırı hukuki ve bürokratik sınırlamalar kaldırılmalı. Devlet isteyenlere mali destek sağlamalı.

Rapor ayrıca zorunlu din dersinin kaldırılması ve okul kitaplarında ayrımcılığın önlenmesi için de acil değişiklik çağrısında bulundu.

Raporun Tam Metni

Kaynak: Bianet, Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım