HALKLARIN Dostluğu Girişimi’nin bu sene ikincisini düzenlediği “Halkların Buluşması” konseri önceki gün İstanbul Yeni Melek konser salonunda gerçekleştirildi. Rumca, Lazca, Kürtçe, Türkçe, Gürcüce, Süryanice, Ermenice gibi Türkiye’de konuşulan bir çok dilde şarkıların söylendiği konser, unutturmak isteyenlere inat Anadolu’nun kültürel zenginliğini bir kez daha hatırlattı.
Yaklaşık 1000 kişinin izlediği konsere ülkede yaşayan farklı halkları da temsilen bir çok müzik gurubu ve sanatçı katıldı. “Kardeşlikten dostluğa” sloganıyla ilki geçtiğimiz sene gerçekleştirilen Halkların Buluşması 2, bu sene de Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKADER), Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği (GOLA DER), Belge Yayınları, Jineps Gazetesi, Nor Zartonk, www.suryaniler.com, sanatçılar Ali Nafile, Birol Topaloğlu, Yaşar Kurt, Nevzat Karakış, Tevfik Taş, Umut Küsen, Grup Helesa, Keops’un katkılarıyla düzenlendi.
MOR GABRİEL İÇİN BİR İMZA
Bazı aşiretlerin topraklarına göz diktiği Midyat’ta bulunan 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırı’nın bir öğrencisi de önceki akşam sahnedeydi. Bugün İstanbul’da üniversite eğitimini gören Yakup Atuğ, büyük ihtimalle böyle bir etkinlikte Süryanice şarkılar söyleyen ilk kişiydi. Yakup Atuğ, konserde Saqo ve Shamomar isimli geleneksel Süryanice halk şarkılarını Grup Helesa'nın orkestra katkısıyla söyledi. Bu şarkılar esnasında konsere gelenler çoskuyla halay çektiler. Atuğ, İstanbul’da bulunan Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği’nde de Süryanice dil kursu veriyor.
Atuğ, sahne almadan önce söz alan “Süryaniler.com” sitesi editörlerinden Şabo Boyacı, Mor Gabriel Manastırının yaşadığı sorunlardan kısaca bahsetti. Boyacı, bölgede halkların manastır üzerinden birbirine düşman edilmeye çalışıldığını belirterek, konuyla ilgili başlatılan imza kampanyasına da destek istedi. Kampanyaya katılmak isteyenlerin www.morgabrileledokunma.com internet sitesine imzasını atabileceklerini ekledi.
Ayrıca gene sitemizin katkılarıyla konsere gelenlere zengin Süryani mutfağının yemeklerinden sunuldu. Kbebet ve Kitle adı verilen Süryani yiyecekleri konuklar tarafından kısa sürede tüketildi ve oldukça beğenildi.
REMBETİKO VE KÜRTÇE HEAVY METAL

Rumca Türkçe Ege şarkıları söyleyen
Laterna müzik grubunun neşeli şarkılarıyla başlayan konserde, “
yoksul çocuklarız biz” diyen ve “
tavukların tilkileri nasıl yenebileceğini” anlatan şarkılarıyla Aka Der Çocuk Korusu, Hakkari’den gelen ve Kürtçe Heavy Metal yapan
Ferec grubu dikkat çekenler arasındaydı.
Ferec’in solisti Hakkari’den geldiklerini öğrenince insanların şaşırdıklarını söyleyerek “Şaşırmayın Hakkari o kadar da uzak değil” dedi. Ferec’in ilk ablümü “
Helikopter” ise yakında çıkacak. Şarkı, savaş helikopterlerinin altında büyüyen Hakkari’li çocukları anlatıyor.
“
Yaşasın halkların kardeşliği” sloganını sık sık atıldığı konserde Karadeniz ezgilerini dile getirenler ve herkesi horona kaldıranlar ise
Birol Topaloğlu ve
Grup Helesa’ydı.
30 yıldır çalışmalarını sürdüren ve Ermenice şarkılarını söyleyen
Keops, Hüseyin-Ali Rıza Albayrak, Nevzat Karakış, Aka-Der Mozaik Halk Oyunları Topluluğu, Arapça şarkılar söyleyen ve Hatay’dan misafir gelen
Asi-Der korusu da Halkların Buluşması 2’ye katılan isimler oldu.
İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da etkinlikte bir konuşma yaptı. Uras, halkların bir arada yaptığı etkinliğinin siyaset alanında da gerçekleştirilebilirse kardeşliğin sağlanabileceğini söyledi.
Haber: Elif Görgü (Evrensel) ve Şabo Boyaci (www.suryaniler.com), Fotoğraflar: ww.suryaniler.com
Güncelleme Tarihi: 2 Mart 2009