mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ MİDYAT'TA SÜRYANİ ŞARAP TESİSİ KURULUYOR
Tarım Bakanlığı hibe desteği verdi. Gabriel ve Aktaş'ın kuracağı tesis, istihdam yaratacak, toprağı koruyacak. İkili, Süryanilerin son dönemde geri dönmeye başladığını; Süryani kültürünü canlandırmayı ve bölge ekonomisine fayda sağlamayı istediklerini söyledi.

Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından 81 ilde yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programından yararlanan Midyatlı Süryaniler "üzüm işleme ve şarap fabrikası" kuracak. "Shiluh" marka şarap üretmek isteyen Jakop Gabriel (46) ve Süryani kuyumcu Yuhanna Aktaş’ın (32) organik şarap üretim tesisi için yaptıkları hibe başvurusu kabul edildi. Bakanlık 250 TL hibe verdi.

Projeyle bağcılık teşvik edilecek ve şarap üretim tesisinde 20 kişiye istihdam sağlanacak. Midyat-Cizre karayolu üzerinde 17 dönümlük alan üzerinde kurulacak modern tesiste geleneksel yöntemlerle şarap üretilip şişelenerek pazarlanacak. Nisanda temeli atılacak tesiste yılda 150 bin litre şarap üretilmesiyle boş bırakılan ve erozyona uğrayan arazilerin de bağlarla kaplanarak korunmasını sağlayacak. 

Aktaş, “Projemizin amaç ve önceliklerinden biriside, kırsal kesimde istihdamın artırılması, gelir seviyesinin yükseltilmesi, için organik tarım ürünlerinin işlenip paketlenmesi. Süryani kültürünün ayrılmaz bir parçası sayılan ve İsa Mesih’in Havarilerle yediği son yemeğinde bedenini ekmeğe, kanını da şaraba benzeterek kendilerine ikramlarda bulunmuş ve ikinci gelişine kadar ayinlerde kendisini anmalarını vasiyet ettiğinden dolayı dini kutsiyeti de var" dedi.

"Üretim tesisimiz ile birlikte Süryanilerin geri dönüş isteğini artıracak, Avrupa’ya göç etmiş Süryanilerin anavatanlarına karşı kaybettikleri güveni tekrar kazanmalarını sağlayacak. Yöremde üretilen ve kendi ürettiğim üzümlerden geleneksel Süryani şarabı yapmak suretiyle, geleneğimi devam ettirmek istiyorum." 

Gabriel de, “Yaşanan göç dalgası sonucunda, nüfusun önemli bir kısmının yurt içi ve dışında farklı yerleşim birimlerine dağılmış olması, bölgedeki Süryani kültürünün giderek yok olmasına, unutulmasına ve devamlılığının sağlanamamasına yol açtı" diye ekledi.

"Son yıllarda yurt dışında yaşayan Süryanilerin büyük çoğunluğu Mardin’e geri dönüş isteği ve hareketliliği içindedirler. 1970’li yıllarda başlayan Süryani göçüyle birlikte ev yapımı şarapçılık da zamanla yok olmuş. AB süreci ve değişimle Süryanilerin bakışı da değişti. Boşaltılan birkaç köyde restorasyonlar yapılıyor. Elbeğendi köyünde, İsviçre’ye giden 12 aile döndü, 23 villa yapıldı. Bölgeye huzur gelip, tedirginlik ortadan kalkınca ev yapımı şarapçılık da tekrar canlandı.

Haber ve Fotoğraf: Midyat Habur, M.Halis İŞ

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2009

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım