Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
Erdal İmrek / MANASTIRA HUZUR YOK
İslamiyetten 250 yıl önce yapılan manastıra, bu kez de "cami yıktılar" diyerek inceleme başlattılar. Mardin’in Midyat ilçesinde yaşayan Süryaniler, uzun zamandan beri haklarında açılan davalarla uğraşıyor. Bir süre önce, Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köyleri muhtarlarının, “kendilerine ait araziyi işgal ettikleri” şikayeti üzerine haklarında dava açılan Mor Gabriel Manastırı sakinleri, bir yandan bu davayla uğraşırken, şimdi de “Süryanilerin tarihi eser statüsünde olan manastırı tahrip ettikleri ve Manastır sınırları içinde bulunan bir camiyi yıktıkları” iddiasıyla, savcılığa şikayette bulunuldu. Savcılık şimdi de bu yeni ‘şikayet’ üzerine manastırda bilirkişi eşliğinde inceleme başlattı, inceleme tamamladıktan sonra dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Mor Gabriel Manastırı Vakıf Başkanı Kuryakos Ergün, ortaya atılan iddialarla halkıın kendilerine karşı kışkırtıldığını belirtti.

Ergün, “Manastır kurulduğunda buralarda İslamiyet yoktu ki manastırın içinde cami olsun. Kaldı ki manastırda caminin ne işi var? Bizim camiyle hiçbir sorunumuz yok. Manastırdan ne istiyorlar” dedi. Ergün, savcı ve bilirkişinin manastırda fotoğraflar çekerek, durumu inceleyeceklerini söylediklerini belirterek, “Burası bizim en önemli tarih ve ibadet merkezlerimizden biri. Biz burayı yüzyıllardır koruyoruz. Burayı tahrip etmemiz nasıl mümkün olabilir” diyerek, şikayet karşısındaki şaşkınlığını dile getirdi.

Halkı kışkırtıyorlar

“Bu işin arkasında başka bir şeyler var. Bu yapılanlar köylülerin işi değil. Köylüler birileri tarafından yönlendiriliyor” diyen Ergün, özellikle cami yıkımı iddiasının, çok ‘sinsice’ olduğunu belirtti. Ergün, “Bu civarda yaşayan insanlar genelde dincidirler. Bu kesimleri bize karşı kışkırtmak için atıyorlar bu iddiaları ortaya. Bu iddiayla bizi hedef gösteriyorlar” dedi. Mardin ve başka yerlerde gerçekten tahrip edilen birçok manastır olduğunu ama buralarda hiçbir inceleme yapılıp, önlem alınmadığını ifade eden Ergün, “Bizim hakkımızda böyle asılsız bir iddia atılıyor ve inceleme başlatılıyor, bu da çok düşündürücü” dedi.

“Mardin’de, Midyat, Ömerli, Nusaybin, Şırnak’ta on binlerce Süryani yaşıyordu. Sadece Midyat’ta şu anda nüfusa kayıtlı Süryani sayısı otuz binden fazla. Ama herkes Avrupa’ya, başka yerlere gitmek durumunda kaldı. Biz burada bir avuç kaldık” şeklinde konuştu. Yaşanan gelişmelerden dolayı Süryani cemaatinin çok kaygılı olduğunu dile getiren Ergün, Avrupa’da ki Süryanilerinde girişimlerde bulunduklarını belirtti. Kısa bir süre önce Mardin’e gelen Devlet Bakanı Nazım Ekrem’e bir dosya vererek yaşanan sıkıntıları izah ettiklerini belirten Ergün, bakanın valiyle konuşacağını ve gerekenleri yapacağını ifade ettiğini ama şu ana kadar herhangi bir girişimde bulunulmadığını da sözlerine ekledi.

Manastırın İçiSavcı karar verecek’

Yapılan bu şikayete dair dava açılıp açılmayacağı savcılığın incelemesinin ardından belli olacak. ‘Köylülerin toprağının işgal edildiği’ gerekçesiyle açılan dava ise 31 Aralık’ta görülecek. Daha önce bölgede arazi tespiti için yapılan kadastro çalışmalarında, manastıra ait olan bazı arazi ve ormanlık alanların manastır mülkiyeti dışında bırakılmasına karşı açılan ve 14 Kasım’da ilki görülen davanın ikincisi de 19 Aralık’ta görülecek. Öte taraftan manastırın etrafının duvarla çevrilmesine ilişkin şikayetlere karşı, Manastır yetkililerinin açtığı, karşı davada 16 Ocak 2009’da görülecek.

Süryaniler kimdir?

Mezopotamya’nın en eski halklarından olan Süryanilerin Asur imparatorluğundan geldiği belirtiliyor. Bazıları Süryanilerin kökenini Aramilere bağlarken bazı tarihçiler ise Asur ve Arami olarak adlandırılan halkların aynı halk olduğu, farklı dönemlerde bu halkın farklı isimle adlandırıldığı görüşünde.
Hıristiyanlığı kabul eden ilk halk olarak bilinen Süryanilerin bölgedeki varlığı M.Ö. 3000’li yıllara dayanıyor. Mezopotamya’da geniş bir coğrafyada yaşayan Süryanilerin ana yurdunun, Turabdin (bugünkü Midyat ve çevresi) olduğu kabul edilir. İşte, bugün hakkında işgalci gibi suçlamalarla davalar açılan, Mor Gabriel Manastırı da 397 yılında Süryanilerin anayurt kabul ettikleri Turabdin’de inşa edildi. 249’da Roma egemenliğine giren Mardin ise, 640 yılında, Hz.Ömer'in komutanlarından, İlyas Bin Ganem, tarafından işgal edildi. Mardin 692'de Emeviler'in, 824 yılında ise Abbasiler'in egemenliğine girdi. Ve İslamiyet bölgede asıl olarak bu dönemde yaygınlaştı.

Kaynak: Evrensel, Erdal İmrek  ;  Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2008

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım