Süryani yazar ve şair Naum Faik Palak ölümünün 76.yılında, Türkiye’de yaşayan S üryaniler tarafından ilk kez anıldı. 5 Şubat 1868 yılında Diyarbakır’da doğan Süryani yazar ve şair Naum Faik gene bir 5 Şubat günü 1930 yılında Amerika’da doğduğu topraklardan binlerce kilometre uzakta gözlerini hayata yummuştu. İstanbul’da yaşayan Süryaniler
76 yıl sonra Naum Faik’i geç de olsa hatırladılar ve 76. ölüm yıldönümünde onun anısına bir
toplantı düzenlediler. Mezopotamya Kültür ve Dayanışma derneği tarafından Samatya’daki dernek binasında düzenlenen anma toplantısına Süryani vatandaşların yanı sıra Diyarbakırlılar Derneği başkanı
Murat Gökhan ve dernek üyeleri, Gazeteci Murat Öztemir ve Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli de katıldı.
Naum Faik konusunda önemli araştırmaları bulunan ve ‘’
Naum Faik ve Süryani Rönesansı ‘’ isimli bir kitap yayınlayan araştırmacı
Mehmet Şimşek de anma toplantısına ‘’
Mezar taşlarının üzerine dökülen en acı gözyaşlarının sebebi , söylenmemiş sözler ya da tamamlanmamış işler içindir’’ mesajını göndererek hem toplantının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti hem de bu anma toplantısının somut gelişmelere de vesile olması dileğini iletti.
Anma toplantısında dernek yöneticisi sayın
Turgut Alaca, Naum Faik’i anlatan uzun bir konuşma yaptı. Naum Faik’in ömrüne sığdırdığı büyük işleri anlatan
Alaca, konuşmasının sonunda Süryaniler’in Naum Faik’i yıllardır ihmal ettiğini ve onun hakkında düzenlenen anma toplantılarının artmasıyla bu ihmalin yavaş yavaş ortadan kalktığını söyledi. Alaca konuşmasında, İstanbul’da yaşayan Süryanilerin bu önemli insana gereken önemi vermediğine dikkat çekerek bu ayıbın onun adının önemli yerlere verilerek silinmesi gerektiğini söyledi.
Alaca konuşmasında Naum Faik’in Diyarbakır’daki evini alıp onun adına bir müze yapılmasını düşündüklerini hatta bu konuda gereken finansmanı da bulmalarına rağmen binanın şimdiki sahibinin
Naum Faik’e atfedilen değerin farkındalığıyla bu binayı satmaktan vazgeçtiğini söyleyerek,
Diyarbakırlılar’dan bu konuda yardım talep etti. Bu konuşmadan sonra
Naum Faik’e ait şiirler
Türkçe ve
Süryanice olarak okundu. Anma toplantısına gelen fakslar ve e-mailler okundu. İsveç Sosyal Demokrat Milletvekili Süryani Yılmaz Kerimo da anma toplantısına tebrik mesajı gönderenler arasındaydı.

Bu konuşmaların ardından toplantıya konuk olarak
Diyarbakırlılar Derneği Başkanı
Murat Gökhan bir konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi. Dernek başkanı yaptığı konuşmada Diyarbakır’a mal olmuş
Naum Faik adına böyle bir toplantı yapılmasından dolayı büyük bir gurur duyduğunu ve onun adına yapılacak her faaliyet için yardım edecekleri sözünde bulundu.
Diyarbakırlılar Derneği Başkanı
Murat Gökhan konuşmasının ardından, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı
Tuma Özdemir’e Diyarbakır işi bir
Puşi armağan etti.
Konuşmaların ardından katılımcılara Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği Kadınlar Kolu tarafından yapılan çeşitli yiyecekler dağıtıldı. Çay ve içeçek ikram edildi. Anma toplantısından sonra Süryani gençler tarafından Süryani halk oyunları oynandı. Etkinliğin ardından Türkiye’de yaşayan Süryaniler kendilerine ait bir değeri ilk defa olarak anmalarının huzurlarıyla evlerine döndüler.
Haber ve Fotoğraflar:Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın
Güncelleme Tarihi: 6 Şubat 2006