Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ NASRA'NIN MİSTİK DÜNYASI
Süryani boyama sanatının en son temsilcisi 85 yaşındaki Nasra Şimmeshindi, Mardin'de hâlâ işbaşında. Ortadoğu'dan ABD'ye pek çok kiliseyi Nasra teyzenin perdeleri ve örtüleri süslüyor.

Eski Mardin'in şehir merkezinde bulunan ve 569 yılında Mar Behnan ile kız kardeşi Sara adına yaptırılan Kırklar Kilisesi'ni gezerken gözümüze bir perde takılıyor. Perdenin üzerinde Meryem, çocuk İsa ile birlikte melekler ve Hıristiyan azizler arasında resmedilmiş. Doğu halklarına özgü mistik hava, renklerin canlılığı ve kompozisyondaki sıcaklık insanı etkiliyor.

Hangi sanatçının yaptığını soruyoruz. "Nasra teyze" diyorlar, "Diyarbakır Kapı tarafında evi var. Kime sorsanız gösterir."

85 yaşındaki Nasra Şimmeshindi'yi Diyarbakır Kapı'da atölye olarak da kullandığı evinde, İsa'nın havarileriyle birlikte yediği son yemeği boyarken ziyaret ediyoruz.


Diyarbakır'da Keldani Kilisesinin İçiTürkçe bilmiyor: Samimi ve çok güleç yüzlü bir insan Nasra Şimmeshindi. Kendisi Türkçe bilmediği için Arapça konuşuyor. Torunu Melisa'nın yardımıyla sanatını konuşuyoruz.

Nasra Şimmeshindi, babası İsak ve amcasının mesleğini küçük yaşlardan beri devam ettiriyor. Zaten ona bildiklerini de babası öğretmiş. Babası da kendi babasından öğrenmiş. Ne kadar zamandır ailenin bu işle uğraştığını Nasra Teyze bile bilmiyor. Ancak yüzlerce yıldır olduğu kesin.

Meryem, İsa, melekler: Babası İsak'ın bir perde yaparak Atatürk'e hediye ettiğini, Atatürk'ün de gönderdiği mektupla teşekkür ettiğini gururla anlatıyor. Atatürk, mektubunda İsak'ı Ankara'ya çağırmış. Nasra teyzenin anlattığına göre babası yolun uzak ve güvensiz olduğunu düşünerek Ankara'ya gitmemiş. Ancak sonra bu kararından dolayı büyük pişmanlık yaşamış.

Nasra teyze kökboyalarla birbirinden güzel kilise perdeleri ve masa örtüleri yapıyor. Eskiden boyaları babası hazırlarmış, ancak şimdi satın alıyor. Çoğunlukla dini motifler kullanıyor; Meryem ve çocuk İsa, son yemek, çarmıha gerilmiş İsa, melekler, Süryani metropolitler ve güvercinler, Nasra teyzenin en çok yaptığı desenler.

Önce bezin üzerine taslağı çiziyor, sonra fırça ile boyuyor. Babasından kalan ahşap kalıpları (HETMO) kullanarak basma tekniğinde motifler de oluşturuyor. Büyük boydaki boyamalar için bazen aylarca çalışması gerekiyor. El emeği göz nuru bu eserleri özellikle kiliselerde görmek en büyük mutluluğu.


Restorasyon Sonrası Meryem Ana KilisesiTuristler mutlaka uğruyor : Nasra teyzenin çizgileri dünyanın neresinde Süryani varsa oraya kadar ulaşmış. Ortadoğu'dan Avrupa ve Amerika'ya kadar birçok Süryani kilisesi, Nasra teyzenin boyamaları ile süsleniyor. Mardin'e giden turistler, özellikle de Süryaniler mutlaka Nasra teyzeye uğruyor. Nasra Şimmeshindi'nin eserlerine bakarken bazılarındaki Türk bayrağı motifi dikkatimizi çekiyor. 'Neden bayrak?' diye soruyoruz. Birazcık bozuluyor sanki. Kısa ve net bir yanıt veriyor: "Neden kullanmayayım. O Atatürk'ün bayrağı."

Haber: Radikal Gazetesi, Tarık IŞIK

Fotoğraflar: Işık Sesini Arıyor Belgeseli, Hakan Aytekin

Güncelleme Tarihi: 7 Nisan 2005

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım