Süryaniler, Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmak, yörede yaşayan Süryani vatandaşların sosyal ve kültürel hayatına yeni bir oksijen katmak ve yurt dışındaki insanların hasretini gidermek üzere, Midyat merkezde bulunan Mor Hobel ve Mor Abrohom kiliselerine yakın açık alanda 1 Nisan Süryani Bahar Bayramını kutladılar.
Türkiye'de
ilk kez kutlanan bayrama, Mardin Bağımsız Milletvekili
Süleyman Bölünmez, Mardin Valisi
M. Temel Koçaklar, Midyat Kaymakamı
Mustafa Yılmaz, Midyat Eski Kaymakamı
Feyzullah Özcan, Midyat eski Belediye Başkanı
Ziver Midyat, Mardin Belediye Başkanı
Metin Pamukçu, Midyat Belediye Başkanı
Şehmus Nasıroğlu, İlçe Emniyet Müdürü
V. Musa Tiyek, ilçe Jandarma Komutanı
Hüseyin Erten, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi Temsilcisi Peder
Dositeos Anağnostopulos, AB Türkiye Temsilcisi
Sema Kılıçer, İlçe Müftüsü
Abdurrahim İnanç, Süryani kültürü üzerine çalışmalar yapan Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Hakan Aytekin, Dicle Üniversitesi öğretim görevlileri
Dr. Ahmet Taşgın,
Eyyüp Tanrıverdi, yazar
Mehmet Şimşek, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Danışmanı
Şeyhmus Diken gibi isimlerin yanı sıra, Diyarbakır Papazı
Yusuf Akbulut, Midyat Papazı
Hori Ado Onar, Papaz
Tuma Bektaş, Irak ve Suriye'den gelen Süryani din adamları, Avrupa'nın değişik ülkelerinden Süryani vatandaşlar, yöneticiler, işadamları, Midyat ilçesine bağlı köylerde yaşayan Süryaniler katılırken, Müslüman vatandaşlar da festivalde hazır bulundular. Festivale yurt dışından
3000'e yakın
Süryaninin katıldığı, Midyat'taki vatandaşlarla birlikte bu sayının
6 bin kişiyi bulduğu bildirildi.

Festival,
Suroyo TV tarafından
canlı olarak yayınladı.
Suroyo TV, festivali başından sonuna kadar canlı yayın ile sunarak festivale katılamayan Süryanilerin
izlemesine olanak sağladı. Canlı yayın,
Cihan Haber Ajansı tarafından sağlanan araçlarla gerçekleştirildi. Festivalin sunuculuğu,
Suroyo Tv'nin isveç'ten gelen
bayan spikeri ile Türkiye'de yaşayan
arkadaşımız İbrahim İris tarafından yapıldı.
Midyat Kiliseleri Kız İlahi korosunun ilahi okuyarak başladığı festivalde, Suriye'nin
Hasseke kentinden gelen
Habur Folklor ekibi Grubu (
Hoşaba), değişik kıyafet ve oyunlarıyla izleyenlerin beğenisini topladı. Aynı folklor ekibi, programın ilerleyen saatlerinde Protokol için
özel bir oyun oynayarak hem protokolden hem de vatandaşlar tarafından alkış yağmuruna tutuldular.
Midyat Folklor ekibi ise Süryani halk oyunlarını sergiledi. Süryani genç kızlarının oluşturduğu Folklor ekibi Süryanilere özgü olan ve Süryani kültüründe halen canlılığını koruyan
Şehhane oyununu oynadılar. Yurt dışından gelen Süryani sanatçılar ise festivale renk kattılar. İran, Irak, Suriye, Almanya, İsveç ile Avrupa'nın değişik ülkelerinden festivale katılan sanatçılar
George Issa,
Aboud Zazi,
George Safar,
Violet Khosro-Abadi (Mona Sharmila),
Kenan Menekşe,
Daniel Afram,
Mamlo Ebu,
Fikri Aho,
İshak Say,
George Safar,
Habib Musa,
Addo Rhawi söyledikleri şarkılarla bayrama katılan insanları coşturdular.
Sabah saat 10:00'da başlayan festival akşam saat 20:00'ye kadar devam etti. Festivale gelen vatandaşlar, gönüllerince eğlenme fırsatını buldular. Halka açık olan festivale vatandaşlar, çocuklarıyla birlikte gelerek hem iş hayatından biraz sıyrılma hem de piknik yapma fırsatını buldular. Irak, İran ve Suriye'den gelen Süryani bayanlar yöresel kıyafetleriyle katıldıkları festivale renk katarak vatandaşların ve özellikle çocukların ilgi odağı oldular. Süryanilere özgü yemekler yapıldı ve festivale katılan davetlilere ikram edildi. Ayrıca tarihi eser ve Anadolu'nun Solan Rengi: Süryaniler fotoğraf sergisi açıldı. Süryanilerle ilgili fotoğraf çalışmaları yapan Doktor Özgür Nizam, bu güzel günde Süryanileri gene yalnız bırakmadı. Davetliler tarafından gezilen standlar büyük beğeni topladı. Festival öncesinde hazırlık komitesi yaptığı yazılı açıklamada, “1 Nisan günü, eski Asur ve Babil uygarlığından gelen, ama Süryaniler tarafından hala yaşatılan bir gelenek. Tarihte Mezopotamya olarak bilinen bölgenin eski organik kültüründe en önemli gün 1 Nisan Yeni Yıl bayramıdır. Binlerce yıl önce 1 Nisan günü, yeni yıl bayramı olarak 12 gün boyunca büyük coşkuyla kutlanırken kırgınların ve dargınlıkların yerini, kardeşlik, barış ve karşılıklı dayanışma almaktaydı.
Eski gelenekte yeni yaşamı, bereketi, aşkı, dürüstlüğü, günahlardan arınmışlığı, temizliği ve sevinci paylaşmak gibi amaçlarla kutlanan 1 Nisan günü, baharın müjdeleyicisi olarak, toprağın uyanışına ve doğanın yeniden canlanışına ve tomurcuklanmasına işaret ediyor. İran, Irak, Suriye gibi ülkelerde ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryaniler, son elli yıldan beri, 1 Nisan gününü sevgi ve kardeşliğin şiarı olarak, geleneksel içerikler taşıyan kütlürel etkinliklerle festival havasında kutluyorlar. Bu günde kültürel yemekler yapılmakta, Folklorik giysilerle oyunlar oynanmakta, müzik eşliğinde halaylar çekilmekte, evlilikler yapılmakta, sevinç, barış, dostluk ve sevgi duyguları ön plana çıkmaktadır.Türkiye'de Mardin-Midyat yöresinde ilk defa kutlanan bu festivale yapmamızdaki amacımız ortak insani değerlerin odağında sevgi, kardeşlik ve bütünlük ruhunu yaşamak, yaşatmak ve geliştirmektir".
Mardin Valisi M. Temel Koçaklar yaptığı konuşmada, “tarihten gelen kültürel zenginliğimizi olan Süryani bahar bayramını hep birlikte kutlamaktan çok mutluyum. 1 Nisan bahar bayramı vesilesiyle insanlarımızın bir araya gelmesini sağlıyor. Güzel ülkemizin her ili ve ilçesinde kendilerine göre özellikleri, güzellikleri ve kültürel zenginlikleri bulunmaktadır. Bu zenginliklerimle çoğu ilimizden ilçelerimizde festivaller adı altında bir takım programlar yapılmakta ve bu şekilde insanların bir araya gelmesi sağlanmakta ve tanıtımı da gerçekleştirilmektedir. Ama bugün kutladığımız 1 Nisan Süryani Bahar Bayramı tarihin derinliklerinden gelen bir kültürel geleneğimiz ve bu kültürel geleneğimiz bugün yeniden yeşertiliyor. Bu gibi etkinlikler insanlarımızın bir araya gelmesini, birlikte olmasını saygıyı, sevgiyi, hoşgörüyü, üst seviyelere çıkaran etkinliklerimizdir. Bugün görüyoruz ki bütün insanlarımız mutlu, bizim de temel hedefimiz ve amacımız insanlarımızın mutluluğunu sağlamaktır. Bu güzelliklerin paylaşılması hepimizi son derece mutlu etmiştir.” diye konuştu.
Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez de konuşmasında, “sizlerle hep iç içe yıllardan beri birlikte yaşıyoruz. Bundan sonrada çocuklarımıza bu mirası bırakacağız. Sizlerle aynı bayrağın ve aynı sınırların içinde hep birlikte kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. 1 Nisan Süryani Bahar Bayramının tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise konuşmasında, “Geleneksel bir hale gelmesini istediğimiz 1 Nisan Bahar Şenliğinin Midyat'a, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum, Midyat, tarihi bir kenttir, tarihi yerleri kurmak zordur. Midyat değişik dil, din ve kültürlerin bir arada yaşadığı ender yerlerden bir tanesidir. Midyat'ta yaşayan Müslüman, Süryani, Yezidi hep beraber yaşamış ve yaşamaya devam edecektir. Buradan Avrupa'da yaşayan Süryanilere sesleniyorum, sizler ekonomik yönden güçlü insanlarımızsınız. Sizleri Midyat'a yatırım yapmaya çağırıyoruz. Midyat Dünyanın en güzel ilçesi olmaya aday, çünkü farkı dil, din ve kültürlerin beşiğidir ve bu özelliği dünyada ender yerlerden birisidir.” dedi.
Yurt dışında bulunduğu için festivale katılmayan Metropolit Samuel Aktaş da gönderdiği mesajda, “Uzun yıllardan sonra Süryani halkımızın tarihsel ve kültürel festivali için toplanan vatandaşlar yüreğimizi neşelendirmiş bulunmaktadır. Festivali düzenleme iznini veren Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ediyorum. Bu kültürel etkinliğinin sonuçları o kutsal topraklarda eski tarihlerde yaşanan ve kutlanan etkinliklerinden az olmasın bu tür kültürel etkinliklerin başarıları için devamlı duacı olduğumuzu bilmenizi istiyorum" dedi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Midyat Kiliseleri Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Türker, Midyat Süryani Kiliseleri Yönetim Kurulu Üyeleri ve Metropolit Samuel Aktaş adına yaptığı söyleyerek konuşmasını yaptı.
Türker konuşmasında, “bizi tarihi derinliklere götüren bir ilki yaşıyoruz. Tabiat ananın tomurcuklarına ve çiçeklerin selam vermesi hayata nasıl yeni bir soluk kazandırıyorsa bu topraklara yaşamanın ayrıcalığı içimizde yaşatmaya çalıştığımız insani değerleri pekiştiren doğru yükselten bu tarihi günümüzde hepinizi saygıyla selamlıyorum. Geleceği kucaklayan kardeşliği pekiştiren ve insanlığı yücelten her mesafeye değer biçiyoruz. Bu festival için sarf edilen gayretler bizim için anlamlıdır. Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryani kardeşlerime ve büyüklerime sesleniyorum. Oradaki hayatın mutluluğundan sıyrılarak, çorak bir dönüşüme uğratmayı düşünüyorsanız, buraları ziyaret etmeniz gerekli bir yer olarak görüyoruz. Çünkü tarihsel geçiminizi kucaklayan bu tarihi yerleri hayatın sadeliğini, gözler önüne seriyor. Tarihte Mezopotamya olarak bilinen bu bölgenin eski organik kültüründe en önemli gün 1 Nisan bayramıdır. Bugün ilk defa kutlanan bahar bayramının bölge Süryanilerinin şahsında bütün Süryaniler halkına hayırlı olmasını diledi.
Programın akışı devam ederken günün anısına Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Midyat Eski Kaymakamı Feyzullah Özcan, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Midyat Eski Belediye Başkanı Ziver Midyat, Ab Türkiye Temsilcisi Kılıçer, İlçe Jandarma Komutanı Hüseyin Erten, ilçe emniyet Müdürü V. Musa Tiyek MGK Genel Sekreteri ve diğer bazı davetlilere plaket verildi.
1 Nisan Süryani Bahar Festivaline davet edilen ancak katılamayan Süryani Patriği Zakka Aywas, Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Turizm Bakanı Atilla Koç, çeşitli milletvekilleri, dünya'nın değişik yörelerinde yaşayan Süryanilerin sivil toplum örgütleri festivale kutlama mesajları yollayarak Süryanilerin Bahar Bayramını kutladılar.
Güncelleme Tarihi: 4 Nisan 2005
Haber ve Fotoğraflar: www.suryaniler.com