HABERLER
Haber Arşivi
Tarihi Süryani Manastırı Restore Edildi

Süryani Kilisesinde Yoga Saygısızlığı

1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

geri | | ileri
 
 
/ İSVEÇ'İN SÜPER SÜRYANİ TAKIMI
Türkiye'den 1970'lerde İsveç'e göç eden Süryanilerin kurduğu 'Assyriska', ülkedeki Süper Lig'in ilk 'yabancı' takımı oldu.

Türkiye'den İsveç'e 1970'lerde göç eden Süryanilerin kurduğu 'Assyriska Foreningen (Asuri - Süryani Derneği)' futbol takımı, bir ilke imza attı.

İsveç 2. Ligi'nde sezonu 3. olarak bitirip Süper Lig için play - off'a kalan Assyriska başarılı olamasa da, İsveç Futbol Federasyonu kararıyla Süper Lig'e yükseldi. Asuriler (Süryaniler) Derneği, 1971'de çok sayıda Türk ve 18 bin Süryani'nin yaşadığı başkent Stockholm'ün 35 kilometre dışındaki Södertalje Kasabası'nda kuruldu. Futbol takımının başına da, 12 yıl önce işadamı Zeki Bisso getirildi. Başkan Bisso, takımın menajerliğine kardeşi Melek Bisso'yu getirdi. Kulüp Başkanlığını ise İsveç'te 2 dönemdir milletvekili olan Süryani milletvekili Yılmaz Kerimo yürütüyor.

Renkleri kırmızı beyaz
Süryaniler'in doğup büyüdükleri anayurtlarını unutmayarak forma renklerini kırmızı, beyaz ve lacivert olarak seçtiği takım, ilk kez 1974'te bölge liginde mücadele etti ve 1990'da 3. Lig'e yükseldi. Takım, 2. Lig'e 1996'da yükselip en parlak dönemini yaşadı ve ligi 3. olarak bitirdi. Süper Lig'e çıkmak için Örgryte ile play - off maçı oynayan Süryaniler, ilk maçı sahalarında 2 - 1 kazanmalarına rağmen, 7 Kasım'da deplasmanda 92. dakikada yedikleri şanssız golle süper lig hayallerini Göteborg deplasmanında bıraktı. Ertesi gün Örebro kulübü, mali durumu son 3 yıldır kötü olduğu halde düzeltmediği için Süper Lig'den düşürülerek yerine Assyriska takımının mücadele etmesine karar verildi.

Federasyonun kararı, gelecek sezon Malmö, Göteborg, Hammarby, Helsinborg gibi devlerle boy ölçüşecek takımı sevince boğdu. Süryani, Iraklı, Sırp, Afrikalı ve İsveçli futbolcuları bünyesinde barındıran Assyriska futbol kulübü
15 milyon İsveç Kronluk (3.5 Trilyon TL) bir bütçeye sahip. Sahip olduğu futbolcuları ile bir dünya kadrosunu andıran Assyriska futbol kulubü süper lig için yeni bir antrenör, en az 4 futbolcu transfer etmeyi ve 100 milyon krona mal olacak 10 bin kişilik bir stat yapmayı düşünüyor.

Kaynak: Milliyet Gazetesi; Haber: İrfan Kurtulmuş

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2004

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım