HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİ YERLEŞİM YERLERİNDE PEŞPEŞE YANGINLAR

Mardin'deki tarihi Deyrulzafaran Manastırının etrafında bulunan bahçelerde çıkan yangınlarda yüzlerce zeytin ve badem ağacı kül oldu. Bagok Dağı civarında Süryani köylerin yakınlarında çıkan yangın da güçlükle söndürüldü. Süryani halkı peşpeşe çıkan yangınlar nedeniyle huzursuz.

Şehir merkezine 10 km uzaklıktaki, Süryanilerin kutsal mabedi olan, tarihi geçmişi 3 binlere dayanan Deyrulzafaran Manastırı'na ait zeytinliklerde 26 Temmuz günü gece saatlerinde yangın çıktı.

Çıkan yangını fark eden manastır görevlileri ve çevre köy sakinleri itfaiyeye haber verdi. Yangın manastıra ait iş araçları ile söndürüldü. İlk belirlemelere göre arazide 700'e yakın zeytin ve badem ağacı tamamen yanarken 100 adeti de zarar gördü. Ağaçlarla birlikte arazinin sulanması için kullanılan sulama sistemi de yanarak, kullanılmaz hale geldi.

Aynı manastırda görevli olan Rahip Gabriel Akkurt sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "26/07/2019 Saat 03:00 Ğancurun dediğimiz mevkide kimlikleri bilinmeyen şahıslar tarafından ateşe verilmiş bu arada itfaiye haber verildi. Jandarma olay yerine geldi ve üç yangın araçıyla Ğancurun bölgesine geldi. maalesef itfaiye müdahale edemedi çünkü yanan bölgeye araçlar çıkamıyorlardı, Manastır traktörü ile müdahalede bulundu ateş söndürüldü 700-800 civarında Zeytin ağaçları ve damlatma sistemi olduğunda bütün hortumlar yandı. Bir an önce önlem alınmalı. Bu olaya sayın valimiz ve jandarma komutanlığımız bu olayların takipçisi ve bu bölgemize iç piknik vs yasak getirmeliler bir an önce bu olayı yapanda bulunup gereken ceza verilmeli

Yangınlar Süryani Yerleşim Alanlarının Olduğu Yere Kadar Yaklaştı


Bagok Dağı'nda yangın

Öte yandan Nusaybin ile Midyat ilçeleri arasında kalan Bagok Dağı'nda da yangın çıktı. Yangın kontrol altına alındı. 6 Süryani köyünü de etkisi altına alan yangın, BOTAŞ İstasyonu'ndaki petrol boru hattına sıçramadan söndürüldü.

Midyat ve Nusyabin ilçeleri arasındaki Bagok Dağı eteklerinde 27 Temmuz Cumartesi günü bilinmeyen nedenle başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle Süryani Elbeğendi Kafro köyüne kadar ulaştı. Köy duman altında kalırken, itfaiye ve köylüler alevlerin evlere ulaşmaması için yoğun çaba harcadı. Süryani vatandaşların da yaşadığı Elbeğendi, Güzelsu, Dibek, Üçköy, Üçyol ve Dağiçi köylerinin bulunduğu bölgeye yaklaşan yangını söndürmek için köylüler de seferber oldu. Yangın akşam saatlerinde itfaiye ekiplerinin yoğun çalışması sonucu kontrol altına alındı. 

Mardin Büyükşehir belediyesi konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Nusaybin-Midyat arası Dağiçi, Dipek, Güzelsu, Üçyol, Elbeğendi, Sivrice, BOTAŞ Pelitli, Yemişli ve Bagok Dağında çıkan yangına; Midyat,Kızıltepe, Artuklu ve Nusaybin itfaiye Ekiplerimizin6 araç ve 30 personelle yürüttüğü 7 saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı."

Peşpeşe gelen yangınlar bölgede yaşayan Süryani halkını tedirgin etti. Sosyal medya paylaşımlarında yangınların kasıtlı olarak çıkarıldığın yönünde iddialar bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2019

 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım