mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİCE ONLİNE PROJESİ TANITIMI YAPILDI

İnternet üzerinden Süryanice öğretmeyi hedefleyen ve Avrupa Birliği Erasmus+ programı tarafından desteklenen "Süryanice Online Projesi" (www.surayt.com) 17 Şubat 2019 Pazar günü, Istanbul Keldani Katolik Kilisesi salonunda bir tanıtım semineri ile insanlara tanıtıldı.

Tanıtım semininerinde Midyat Süryani Kültür Derneğinden Malfono (Eğitmen) Ayhan Gürkan'ın açılış konuşmasını Süryanice ve Türkçe olarak yaptı. Daha sonra proje direktörü Prof.Dr. Shabo Talay yaptığı konuşmada bu projenin amaçlarını ve önemini vurguladı. Hedeflerinin bu toprakların en eski dillerinden biri olan Süryanicenin yok olmaması ve insanlar tarafından öğrenilmesi olduğunu belirten Talay bu amaçla kurdukları ekip ile 2012 yılından beri bu proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Proje koordinatörü Soner Ö. Barthoma'da Türkçe olarak yaptığı konuşmasında projenin 2012 yılından günümüze kadar ulaştığı noktaları ve projenin önemimini vurguladı. Soner konuşmasında projenin finansal olarak Avrupa Birliği desteği sonlandıktan sonra da devam etme arzusunda olduklarını belirtti. Projenin şu aşamada Almanca, İngilizce, Fransızca, İsveççe, Flemenkçe, Türkçe ve Arapça dillerini bilenler için hizmet verdiğini ifade eden Barthoma 3 dilde eğitim kitaplarını hazırladıklarını ve bastırdıklarını söyledi. Bütün dillerde eğitim kitaplarının yakında hazır olup bastırılacağını ve siteye ekleneceğini de ifade eden Barthoma siteye gösterilen ilgileden memnun olduklarını belirtti.

Yönetmen Hakan Aytekin'in hazırladğı Yarına Bir Harf BelgeselindeTanıtım konuşmalarından sonra izleyicilerden gelen sorulara Prof. Shabo Talay ve Soner Ö. Barthoma tarafından cevaplar verildi. Soru cevap kısmından sonra seminere kısa bir ara verildi. Aranın ardından Maltepe Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan yönetmen Hakan Aytekin tarafından hazirlanmis "Yarına bir harf" belgeseli gösterildi ve yönetmen ile kısa bir söyleşi yapıldı ve izleyicilerden gelen sorular cevaplandı.

SAOP -Süryanice Online Projesi-, Avrupa Birliği Erasmus + programı tarafından 2017-2020 yılları için finanse edilmekte olup, Almanya’da Freie Universität Berlin tarafından koordine edilmekte, İsveç’ten Stockholm Üniversitesi, Hollanda’dan Mor Efrem Süryani Ortodoks Manastırı, ABD'den Beth Mardutho Süryani Enstitüsü ve Türkiye'den Midyat Süryani Kültür Derneği tarafından yürütülmektedir. Bir önceki AOP projesine (2014-2017) Ingiltere'den Cambridge Üniversitesi, Norveç'ten Bergen ve Almanya'dan Leipzig Üniversiteleri katılmıştı. 

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2019 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım