HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİ AYDINLAR: CEZALAR ÇOK YETERSİZ

Asuri Süryani Aydınları Platformu (Platform Turabdin) Suriye'de 22 Nisan'da öldürülen Habur Savunma Muhafızları Komutanı'nın 5 YPG'li tarafından öldürüldüğünü cinayetin de yine YPG tarafından örtbas edildiğini açıklayarak YPG'ye adalet çağrısında bulundu.

"Suriye’de 22 Nisan 2015’te haince bir suikast sonucu halkımızdan Habur Savunma Muhafızları komutanı David Antar Gindo öldürülmüş ve yardımcısı Elias Naser yaralı olarak kurtulmuştur. Suikast olayı, öldü sanılarak bırakılan Elias Naser’ın anlattığı bilgilerle aydınlığa kavuşmuştur. Bu bilgilere göre bu suikastı gerçekleştirenler YPG’li 5 kişidir. Elias Naser, bunlardan Kemal, Hamza ve Dlovan isimli tanıdığı üçünün adını vermiş, diğerlerini de teşhis edebilecek durumdadır" denilen açıklama şöyle devam etti:

"YPG ve MFS olaydan sonra David Antar Gindo’yu şehit ilan etmiş ve kendisini şehit edenlerden hesap sorulacağını ilan etmiştir. Ancak bu yapılmamıştır. Zira Elyas Naser’ın açık beyanlarına rağmen olayı gerçekleştirenlerden sadece ikisi cezalandırılmış, bu vahim olaydan ötürü bu iki kişiye de sadece 2 yıl ceza verilmiştir. Buradan anlaşılan şudur ki; Kanton mahkemesi de olayı örtbas etmektedir.

Bir defa olaydaki kurşunların halkımıza ve kardeşliğe sıkıldığı unutulmamalıdır. Olayı gerçekleştirenlerin bireysel ya da çıkarcı grup olduğu düşünülse dahi; bu örtbas edici trajikomik mahkeme kararıyla Kanton yönetimi ve YPG de bu suça ortak olmuş sayılır. Asuri Süryani halkı, Kürt halkı ve diğer halklarla kardeşçe yaşamak ve ortak gelecek kurmak isterken bu şekilde davranılması kardeşliği de bozar."

PLANLI VE ORGANİZE BİR ŞEKİLDE

Platform adına yapılan açıklamada YPG'nin tavrının değişmemesi durumunda Asuri-Süryani halkına yönelik bir saldırı olduğunu ilan edeceklerini söylenirken şu ifadeler kullanıldı:

"Bu anlamda şeffaf ve adil bir şekilde yeni bir soruşturmanın yürütülerek suikast faillerin cezalandırılması gerekmektedir. Bu yeni soruşturmada halkımızdan temsilcilerinin de (Suriye Süryani Birlik Partisi ve/veya MFS dışında) bulunacağı bir heyet yer almalıdır. Aksi takdirde bu suikast olayının üst yönetimden halkımıza yönelik planlı ve organize bir şekilde yapıldığını düşüneceğiz. Tüm dünya kamuoyuna da olayı bu şekilde yansıtıp duyuracağız. Kürt özgürlük hareketi, tekçi, zalim ve entrikacı Türkiye Devleti gibi davranmayı tercih etmiştir diye düşüneceğiz. Çünkü bu şekliyle olayın AKP hükümetinin Roboski’deki örtbas edici tutumundan farkı yoktur.

Suikast olayının örtbas edilmesi anlayışından vazgeçilmediği takdirde yaşadığımız her ülkede ve sonuç alana dek olayı tüm ilgili yerlere duyuracağız ve YPG ve ona yakın tüm kurumlarla olan ilişkilerimizi gözden geçireceğiz. Süryanilerin, Yezidilerin ve diğer azınlıkların desteği ve katılımı olmadan Mezopotamya coğrafyası demokratikleşemez."

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2015

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım