HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ DARBEDEN 36 YIL SONRA KUTLANABİLEN ŞENLİK

12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanan ve Mardin’de Süryani ve Arap halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merenê şenliği, 36 yıl aradan sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ölüm gününde kutlandı.

Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merenê şenliği önceki günü Mardin’i merkez Artuklu ilçesinde bulunan 1. Cadde’de geçiş töreni ile başlamıştı. 12 Eylü 1980 askeri darbesinden sonra bir daha kutlanmayan şenlik, ilk kez 36 yıl aradan sonra Mardin halklarının güçlü katılımı ile kutlandı. Doğanın uyanışı anlamına gelen Arap ve Süryani halklarının şenliği Hessıt Merenê kutlamasının, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ölüm gününe denk gelmesi de, şenliğe ayrıca bir anlam kattı. Artuklu ilçesinde bulunan ve mesire alanı olarak bilinen Kamor Parkı’nda sabah erken saatlerinden itibaren Hessıt Merenê şenliği, Mardin’de yaşayan Arap, Süryani, Türk ve Kürtlerin katılımı ile kutlandı. Şenlikte, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan,Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran, Belediye Meclis Üyeleri, Hessıt Merenê Şenliği Komisyonu, Mardin-Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Demokrat Araplar Derneği, DBP ve HDP temsilcileri yer aldı.

Şenlik alanına, sabah saatlerinde Yenişehir Karayolları Parkı önü, Diyarbakır Kapı mevki ve Yeniyol Şimal Düğün Salonu önünden yurttaşlar, belediyenin tahsis ettiği araçlarla getirildi. Şenlik havasında geçen Hessıt Merenê’ye katılan yurttaşlar, yaptıkları yemekleri birbirlerine ikram etti. Şenlik boyunca, yurttaşlar çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti ve Mardin Araplarına özgü Reyhani oyunu oynandı.

Şenlikte, Mardin Artuklu Üniversitesi Mahalli Müzik Grubu seslendirdiği Arapça, Süryanice, Türkçe ve Kürtçe müzikler seslendirdi. Ardından mahalli müzik grupları da sahne alarak, söylenen ezgiler eşliğinde halaylar çekildi. 

Evren’in ölümü şenliği daha da anlamlandırdı

Darbeden 36 Yıl Sonra Kutlanabilen ŞenlikŞenlikte konuşma yapan Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, Hessıt Merenê’nin yıllardır kutlanan bir şenlik olduğunu, ancak 12 Eylül askeri darbesinden sonra Mardin kalesinin halka kapatılması sonucu bir daha bu şenliğin kutlanamadığını hatırlattı. Bozan, fiili olarak yasaklanan bayramı 36 yıl aradan sonra halkların bayramını kutlamak için bir arada olduklarını ifade ederek, “Hessıt Merenê bir başlangıç. Önümüzdeki yıldan itibaren özüne uygun olarak 9 gün boyunca kutlayacağız. Festival olarak kutlayacağız. Bunun bir başka önemi daha var bizler için. Bu festivalimizi yasaklayan 12 Eylül zihniyetin mimarı Kenan Evren dün ölüm haberi geldi. Festival ve ölüm haberinin aynı güne denk gelmesi şenliğin önemini de daha da anlamlandırmıştır. Halkın şenliğini yasaklayanlar bugün yok olup gidecekler, ama bizim şenliğimiz bundan sonra her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam edecektir” dedi.

Zerde tatlısı dağıtıldı

Daha sonra konuşan Hessıt Merenê Şenliği Komisyon Sözcüsü Çetin Alkanoğlu ise, Arapça Arapça yaptığı konuşmasında, Hessıt Merenê’nin tarihi önemine vurgu yaparak, önümüzdeki yıllarda şenliği festivale dönüştüreceklerini söyledi. Konuşmaların ardından, şenliğe katılanlara, eş başkanlar Akyol Akay ve Bozan ile Metropolit Özmen tarafından Mardin tatlısı olarak bilinen Zerde tatlısı dağıtıldı. Şenlik, halay ve reyhani oyunlarıyla devam etti.

Kaynak ve Fotoğraflar: Mardin Arena / Murat Akgül ; Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım