HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ DİYARBAKIR'DA SAYFO İÇİN ÇANLAR 100 KERE ÇALDI

Diyarbakır'da Süryani Meryem Ana Kilisesi'nde soykırım (Sayfo) kurbanları için 100 kere çan çalındı. 24 Nisan’ın ilk anması Elmadağ’da başladı. Türkiyeli Ermenilerden bir grup, 24 Nisan sabahı saat 10.00’da Elmadağ Cumhuriyet Caddesi üzerinde Gomidas Vartabed ile Dr. Avedis Nakkaşyan’ın yaşadığı ve götürüldüğü evin önünde bir araya geldi. Evin önüne bir plaket bırakan grup basın açıklaması okudu. ‘Düşünce Platformu’ adına Tatyos Bebek tarafından Türkçe, Harut Özer tarafından Ermenice yapılan açıklamada Gomiads’ın hayatı ve ölüm yolculuğuyla ilgili bilgi verildi; soykırımla yüzleşme çağrısı yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da katıldığı anmada, HDP milletvekili adayları Levent Tüzel ve Garo Paylan da hazır bulundu. İstanbul’daki 24 Nisan anmaları için diasporadan İstanbul’a gelen ‘Project 2015’ ekibi de anmalara katıldı. 

Gomidas’ın evinin ardından Rupen Sevag’ın da evine gidilerek binanın önüne çelenk bırakıldı. Buradaki anmaya Sevag’ın torunu Rehan Saleri Sarıbay da katıldı. 

'Tanı, af dile tazmin et'

İstanbul’daki bir başka anma da Sultanahmet’te düzenlendi. ‘Yüzüncü Yıl İnkara Son Girişimi’, 1915’te Ermenilerin tutulduğu Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde, 11.00’de toplandı. EGAM (Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareketi) ve Ruanda soykırımından hayatta kalan davetlilerin de katıldığı anmada İngilizce, Türkçe ve Ermenice basın açıklaması okundu. 

‘Yüz yıllık inkara son, tanı, af dile, tazmin et’ başlıklı açıklamada Süryani ve Rumların da soykırıma uğradığını belirten grup şunları söyledi: ‘Bizler Soykırım faillerinin torunlarıyız. belki hepimiz doğrudan katliam ve yağmaya katılan kişilerin soylarından gelmiyoruz ama onların etnik ve dinsel kimlikleriyle doğduk. Soykırım faillerinin yarattığı düzenden yararlanan bir toplumsal gruba aitiz ve bunu sorgulamadan yaşadık. Bunun utancını, sorumluluğunu, manevi ağırlığını taşıyoruz.” Grup somut talep olarak soykırım tanınması, af dilenmesi, tazmin ve tamir edilmesi gerektiğini de belirtti.”

Anmanın ardından Sultanahmet’ten Eminönü’ne sessiz yürüyüş yapılacak ve deniz yoluyla Haydarpaşa’ya geçilecek. 19.15'te ise Fransız Konsolosluğu önünde bir anma düzenlenecek. 

Diyarbakır Süryani Meryem Ana Kilisesi’nde 100 çan 

Diyarbakır Süryani Meryem Ana Kilisesi 24 Nisan’da hayatını kaybedenler için soykırım anması ayini düzenledi. çok sayıda kişinin katıldığı ayinde 100 kere çan çalındı. 

Kaynak: AGOS, Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım