mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİ AYDINLARINDAN KHABOUR AÇIKLAMASI

21. yüzyılda dünyanın üzerine kara bir gölge gibi düşen IŞİD terörizmi en çok mazlum halkları etkiliyor.Daha Mısır'dan Libya'ya ekmek kazanmak için çalışmaya giden 21 Kıpti hıristiyan işçinin kanı kurumamışken yeni bir IŞİD vahşeti ile karşı karşıyayız.

Bu defa ve bir kez daha halkımız vahşetin kurbanı olarak seçildi. İnançları hıristiyan diye ve anavatanlarını terk etmiyorlar diye Asuri Süryani Keldani halkı bir kez daha bedel ödüyor. IŞİD'in Ninova, Şengal, Kerkük, Kobane etnik temizlik hareketi bu defa Habur'da kara yüzünü gösteriyor.

23 Şubat 2015'den beri süren saldırılarında IŞİD Suriye'de Habur nehri boyunca uzanan Asuri Süryani Keldani köylerinin bir kısmını işgal etmiş ve binlerce insanımız can havliyle yerini terk etmek zorunda kalmıştır. Kaçma fırsatı bulamayan ya da köyünü, evini terk etmek istemeyen yaklaşık 200-300 insanımız IŞİD tarafından kaçırılarak rehin alınmıştır. Kaçırılan insanlarımızın hayatından endişe ediyoruz. Bazı köyler ve tarihi öneme sahip iki kilise de yakılmıştır. 6 insanımız da bu caniler tarafından şehit edilmiştir.

Habur nehri boyunca uzanan 35 Asuri Süryani Keldani Köyü'ndeki halkımız için soykırım ilk değildir. 1915'de Hakkari'de yaşayan halk Sayfo adını verdiğimiz soykırıma maruz kalmış. 1924 yılında Irak'a sürgün edilmiş ve 1933'de Irak'da Simele katliamı ile tekrar soykırımı yaşamıştır. 1933 sonrasında bu defa Suriye'ye göç edip Habur nehri boyunca köyler kurmuş, çalışkanlıkları ile yaşadıkları yeri adeta cennete çevirmişlerdir.

Ancak bu coğrafyada, kadim bir hıristiyan halk olmak onları tekrar hedef haline getirmiştir.

IŞİD kaynaklarına bakıldığında Kobane'nin intikamını almaya çalıştıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca stratejik anlamında Türk sınırındaki bu bölgenin ele geçirilmeye çalışılması kendilerine lojistik bir koridor açmaya çalıştıklarını gösteriyor. Bu cihatçılara kırmızı halı seren ve onlara yardım ve desteğini esirgemeyen yönetimlerin tüm bu katliam ve vahşette payları vardır. Tek marifetleri, tek bildikleri stratejik derinlik, halklara zulüm yapmak olanların anlayışı derinlere gömülecektir. Bu zulme sessiz kalanlar, mazlumun kanını döküp içerek ayakta kalacaklarını düşünenler, bilsinler ki sonları yakındır.

Asuri Süryani Keldani halkı, tüm kardeş halklardan ve medeniyet yolunda yürüyen tüm yönetimlerden acil olarak yardım, dayanışma ve destek beklemektedir.

Her şeyin sonunda düşmanlarımızın sözlerini değil, dostlarımızın sessizliğini hatırlayacağız.

Platform Turabdin ‪#‎WeAreAllKhabour

Süryanicesi:

 Lu Cëlmo w Lu Camayḏan Buyono

B doro d 21, taror du Dacëš, xëd caymo komo naẖët cal briṯow hano, bu ziyudo cal ac came ḏlime këm’aṯër. Heš aẖ 21 nafšoṯo qëpţoye më Mëşër d azzën l Libya lu cwodo, admo d huwwe cal arco dlo nšofo, aẖna ste, foṯo b foṯo fayišina cam i waẖšane du Dacëš. Ucdo ste, u camayḏan cayn xëd meqëm, li waẖšane mëdla w hawina qurbono. Camo oṯuroyo, sëryoyo, kaldoyo cal d këtle haymonuṯo mšiẖayto, bëṯër lë kţore mu aṯrayḏe, cal hawxa,kobe badale.

Qšoco d atno, di ẖarake du Dacëš b Nënwe, b Šigur, b Beṯ-Slux (Karkuk), b Kobane ucdo han naqla maẖwela ruẖa bu Xabur ste. Më 23 šboţ 2015, a hjome du Dacëš d sëmla cal u nahro du Xabur b Suriya, cal aq qëryawoṯo oṯuroye, sëryoye, kaldoye hën zbiţi, alfowat noše mu camayḏan, b zëcṯo jbiri d matrëki dukṯayye. Hani dlë qadiri, taqrib 150-200 nafšoṯo, nafili b iḏe du Dacëš yasire w mawbëli mab bote w mi qriṯo d këtwolle. Cal aẖ ẖaye dan nošani, ğalabe ğalabe qliqena.

Hën maq qëryawoṯo, tarte citawoṯo tarixiye marfe nuro bënne. 6 nafšoṯo man abne du camayḏan nafili suhḏe cal iḏe daq qaţole waẖšani. Cam u yërxo du nahro d Xabur, këtle lu camayḏan oṯuroyo, sëryoyo, kaldoyo 35 qëryawoṯo w hano latyo u Sayfo qamoyo aclayye. Ban 1915, camo d cašwo b Hakkari, cayëš u Sayfo d këmmina acle. Ban 1924 naqla ẖreto bëṯër më qaţle rabe, jbirqlic lu Cëraq, tamo b Simili naqla ẖreto cayëš qaţle.

Bëṯër man 1933 naẖiti l Suriya, bnalle gab u nahro du Xabur qëryawoṯo, bu cwodo d sëmme, bu šrolo i dëkṯo sëmulle fërdayso li maciše. Cël mi joğrafya, xëd camo cal d këtne mšiẖoye qamoye, naqla ẖreto simi hadaf. Ba frose d këtle lu Dacëš, i naqla d ẖayrina, xayifo kmëfhëm ẖayf d Kobane kmaydi. Ǧer mawxa, i mënţëqa qarëwtoyo lu ẖëdud d Tërkiya, mi naẖiye stratejiye, d fayto l iḏayye, kmaẖwe këbci d saymila koridor lu lojistik d kubacce.

An noše w ẖatta a ẖkumat dë frësse i ţërraẖa sëmëqto laj jihadčiyani, bi mucawane w ẖaşo d kubanne qëşoro lëkëmqaşri, mawxa hënne ste baq qaţle w bi waẖšanaṯe mšarkene. Hani këtte mëcrëfe ẖḏo lẖuḏe, stratejiye camëqto,biyya kqušci came, hanoyo d kuḏci, u meẖano gëd mëqwër bac cëmqe di arco. Cal u ḏlomano, an noše d fayiši šalye, këbcina l ẖa mede d uḏcile, bu şrofo d şërfi admo d came, w hani gëd fayši cal rağlo, loxu ste mqarawla ẖarayto. Camo oṯuroyo, sëryoyo, kaldoyo, mac came aẖnone w ma ẖkumat d këtne madani, malizo knoţër mcawane, snodo w katfo.

Bi ẖarayto ste b kul mede, aḏno l mamro d dëžmën haw këbena, b bolayna dayëm gëd foyëš u šloyo daẖ ẖawrone d këtlan.

Plaţform Ţurcabdin Šboţ 2015

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım