Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ KOALİSYON GÜÇLERİNE SÜRYANİLERİ KORUYUN ÇAĞRISI

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora bugün Meclis’te, HDP milletvekilleri Aysel Tuğluk, İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Kemal Aktaş, Demir Çelik ve Faysal Sarıyıldız’ın katılımıyla Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Asuri/Süryanilere yönelik saldırılarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Yapılan açıklamada Asuri/Süryani/Keldani halkına karşı yapılan saldırılara Irak, Suriye ve komşu devletler ile Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin duyarsız kaldığı belirtildi ve harekete geçilmesi istendi.

“Kendi ana topraklarında meydana gelen terör saldırıları sonucunda neredeyse bitme noktasına gelen Asuri/Süryani halkının yaşadığı bu saldırı ve katliam tehlikesine karşı başta BM ve koalisyon güçleri olmak üzere tüm demokratik güçleri ve kamuoyunu acil olarak harekete geçmelidir.

“Ortadoğu coğrafyasında ve özelde de Irak ve Suriye’de son yıllarda yaşanan gelişmeler bir kez daha açıkça ortaya çıkarmıştır ki, tüm farklı halklar ve farklı inançların bu dramatik durumdan kurtulması için tek kurtuluş yolunun evrensel insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi ilkelerin bu coğrafyada hayata geçmesidir/geçirilmesidir.”

Çatışmalarda 10 kişi öldü

Dora’nın verdiği bilgiler anahatlarıyla şöyle:

* IŞİD birçok köyü işgal etti. YPG ve Asuri/Süryanilerden oluşan silahlı gruplar, işgal edilen Asuri/Süryani köylerini kurtarmak için IŞİD’e karşı birlikte mücadele ediyor.

* IŞİD’in Tıl Tamır kasabasına bağlı Tıl Hırmıs, Tıl Şamiram, Kabre Şamiye ve Tıl Khebiş köylerine saldırması ve çatışmalar sonucu Süryani savaşçılardan ve sivillerden toplam 10 kişi yaşamını yitirdi.

Kiliseler tahrip edildi

* Birçok ev ve bazı kiliseler yakılıp tahrip edildi.

* Habur bölgesinde bulunan yaklaşık 35 Asuri/Süryani köyünün neredeyse tamamı boşaltıldı. Bu köyler 1915 Asuri/Süryani soykırımında Hakkari bölgesinden ve daha sonra 1933 yılında Irak devleti tarafından gerçekleştirilen Simele katliamından kurtularak kaçabilen Asuri/Süryanilerin yerleştiği köyler.

Zorunlu göç

* Boşaltılan köylerden, 3000’i aşkın insan, yani yaklaşık 700 aile ise Hassake ve Qamişlo kentlerine sığındı. Sayı artıyor, son gelen bilgilere göre göç edenlerin sayısının 4000’lere ulaştı.

* Geçen yıl IŞİD’in Irak’ta önce Musul ve ardından Şengal ve Ninova bölgesine saldırması sonucu onbinlerce Asuri/Süryani/Keldani yerleşim yerlerinden göç etmek zorunda kalmıştı.

Kaçırılanlar

* Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre IŞİD tarafından çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 90 sivil, yerel kaynaklara göre dört gündür süren saldırılarda 350’den fazla insan kaçırıldı.

* Suriye’de kaçırılmış olan Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Rum Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı’nın akibetleri hâlâ belirsizliğini koruyor. (YY)

Kaynak: BİANET, Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2015 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım