HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
M.Serdar Korucu / MARDİN'DE MEZARLIĞIN İÇLER ACISI HALİ

Hoşgörü kenti Mardin’in tek Protestan Mezarlığı yok olmanın eşiğinde. Etrafı gecekondular tarafından işgal edilen, duvarları zarar gören, mezar taşları üzerinde mangal yakılan mezarlığın içinden belediye tarafından da foseptik borusu geçirilmiş durumda.

Tarihi 1800’lü yıllara dayanan Mardin’deki Protestan Mezarlığı’nın tapusu bu yıl Protestan Kilisesi’ne geçti. Ancak harap durumda olan mezarlık için henüz hiçbir yetkili harekete geçmiş değil. 

Ermeni ve Süryani Protestanların mezarlarının bulunduğu alan duvarla çevrilmiş olsa da korunamadı. 2 metre uzunluğundaki, 1,5 metre boyundaki demir korkulukların 16’sı sökülmüş, kolon başlıkları da kırılmış durumda. 

Belediyenin ördüğü duvarda ise su olukları sadece eğimin altına değil üstüne de açılmış. Böylece geniş bir alanı kapsayan mezarlık, yağan yağmur ya da bölgenin atık sularının aşağıya geçiş alanı olmuş. Ayrıca bölgenin kanalizasyon borusu da mezarlığın ortasından geçiyor. Boru mezarlığın bitiminde sona eriyor ve aşağıya doğru açık olarak akmaya başlıyor. Bu da bölgeye kesif bir kokunun hakim olmasına neden oluyor. 

"Ölülerden ne istenir ki?"

Protestan mezarlığının durumuna bölgedeki kilise tepki gösteriyor. Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, bir yıl önce Mardin’e geldiğini, bu manzara ile 6 ay önce karşılaştığını anlatıyor: “Gerçekten öfkelendim. Bir kişinin bir dine saygısı olmasa da ölülerden ne istenir ki? Bari mezarlarında rahat uyusunlar. Yapılanlar tamamen zarar vermek için. Sistemli ve bilinçli bir yok etme girişimi var. Mezarların üzerinde ateşler yakılmış, herhalde kebaplar yapılmış, taşlar çok ağır olduğu için kaldırılamasa da aşağıya yuvarlamış. Bütün bunlar kinle nefretle düzenlenmiş. Bir mezarlığa bu yapılır mı?” 

Mezarların İçler Acısı HaliMardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker, duvarı ören belediyenin gider oluklarını mezarlığın içine vermesini de eleştiriyor: “Mezarlar su dolmasın diye oluklar hep eğimin aşağısına açılır. Fakat burada iki üç metrede bir açılan oluklar mezarlığın eğiminin yüksek olduğu yerde. Yani bölgedeki tüm suyu mezarlığın içine veriyorlar. Burada nasıl iyi niyet arayabiliriz ki?” 

"Belediye sadece otları budadı"

Mardin Protestan Kilisesi’nin öncelikli talebi mezarın içinden geçen kanalizasyon borularının yerinin değiştirilmesi. Peker, “En acı olan kanalizasyon borularının buradan geçirilmiş olması. Bir mezarlıktan bu pis borular geçirilir mi? Halbuki bir sürü boş yer var. 3 metre fazla boru kullanılsa aşağıya taşınabilirdi” diyor.

Ender Peker, yetkililerle irtibata geçse de sonuç alamadı. AK Parti’den BDP’ye geçen belediye bölgedeki yol yapımlarını hızlandırsa da henüz Protestan Mezarlığı’nın durumu için harekete geçmedi. Ender Peker her konuşmasında yardım sözü aldığını vurguluyor ve yetkililere sesleniyor: “Kanalizasyon borusu hala duruyor. Hatta görüyorsunuz yeni molozlar da atılmış durumda. Belediyeye başvurmamıza rağmen sadece otlar budandı. Başka hiçbir şey yapılmadı. Birkaç kez uyarsam da hep gereken yapılacak denildi ancak hiçbir şey değişmiyor” 

Kaynak ve Fotoğraflar: CNNTURK, M.Serdar Korucu ; Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım