Renkler Solmasın Kültürler Kaybolmasın

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ SÜRYANİLER IŞİD'İ PROTESTO ETTİ

IŞİD’in Ninova Ovasındaki Süryanilere ve diğer halklara karşı düzenlediği saldırılar Türkiye Süryaniler Platformu tarafından protesto edildi. Platform adına yapılan açıklamada, bütün demokratik kurumlara, ilerici insanlara, ezilen ve katliamlarla karşılaşan halklara dayanışma çağrısı yapıldı.

Türkiye Süryaniler Platformu (TSP), Ninova ve Gozarto'da insanlık öldürülüyor diyerek IŞİD saldırılarını protesto etti. Bakırköy Özgürlük Meydanında bir araya gelen Süryaniler, "Ninova'da ve Gozarto'da soykırıma izin vermeyeceğiz" pankartını taşıdı. "Suriye'de Irak'ta Gazze'de katliama dur de", "Hepimiz Nasrani'yiz" dövizlerinin taşındığı eylemde, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katil IŞİD Ortadoğu'dan defol" sloganları atıldı. Süryani Kadın Birliği'nin, Avrupa Süryaniler Birliği'nin,Süryani Dernekler Federasyonu’nun, Aramiler'in, Asurlar'ın ve Bethnahrin (Mezopotamya) Ulusal Konseyi'nin de destek verdiği eyleme HDP Milletvekili Sabahat Tuncel ve HDP PM üyeleri Nivart Bakırcıoğlu, Erdal Demirhan, Tuma Çelik’de katıldı.

TSP adına açıklama yapan Erkan Metin, tüm dünyanın gözü önünde, Irak'ın Ninova ve Şengal, Suriye'nin Kobanê ve Filistin'in Gazze bölgelerinde soykırım yapıldığını söyledi. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan Süryani halkı tarihte ilk defa yurdundan tamamen ilk defa göç ettiğini kaydeden Metin, “150 bin Süryani insanı Ninova'dan bir anda can havliyle evini terk etmek zorunda kaldı" dedi.

Ortadoğu ve Mezopotamya'nın asil kavimlerine ve tarihsel, kültürel değerlerine karşı bir soykırım siyasetinin uygulandığını söyleyen Metin, "Gerici zihniyet IŞİD'in baş hedefi olan Süryani halkı, mevcut saldırılardan büyük zarar görmektedir. Bu örgütü kontrol edip işleten güçler, halkları kendi planlarından birisini tercih etmeye zorlamak için vahşet yayıyorlar" dedi. Hristiyan halkına yapılan zulümlerin benzerinin Ezidi, Şebek, Şii ve diğer gruplara karşıda yapıldığını ifade eden Metin, IŞİD ve diğer kökten dinci örgütlerin birçok etnik gruba karşı yaptıkları saldırılarını her gün yoğunlaştığını belirtti ve ekledi: "Dini liderleri, rahibeleri, kadın ve çocukları, sefil insanları kaçırmakta ve topluma korku salmak için halkın gözü önünde barbarca öldürmektedir. Kobanê'de son aylarda büyük bir katliam provası yapılırken maalesef birçok kişi ve kurum Musul'da, Kobanê'de yaşananları seyretmekle yetinmektedir."

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına da değinen Metin, "Filistin-İsrail arasındaki ilkel intikam zihniyetinden güç alan çevreler Gazze'de büyük bir katliama sebep olmaktadırlar" dedi. Metin, şöyle devam etti: "IŞİD terör örgütü bugün Ortadoğu halkları için bir tehdit oluşturuyorsa, yarın bütün bölge halkı ve insanlık için tehlikeli bir sorun haline geleceğini unutmamak lazım. Ninova Ovası'ndaki insanlık dışı uygulamalar bir gün mutlaka son bulacak ve Süryani-Kendali-Asuri halkı da kendi ulusal kimliği ve değerleriyle anayurdunda özgürce yaşama statüsünü kazanacaktır. Bizler IŞİD'in insanlık dışı uygulamalarını kınıyoruz ve Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliğini, ABD ve Rusya'yı da yaşananlara müdahale etmeye çağırıyor, bütün demokratik kurum kuruluşları, ilerici insanları, ezilen ve katliamlarla karşılaşan halkları bizimle dayanışmada bulunmaya davet ediyoruz.

Kaynak: Etha Haber, Güncelleme Tarihi: 9 Ağustos 2014 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım