HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
/ BAHE SON YOLCULUĞUNA UĞRANDI

76 yıldır manastırda annesini bekleyen Bahe lakaplı Cercis Kaplan, manastırda son yolculuğuna uğurlandı.

Mardin’de annesi tarafından 6 yaşında iken Deyrulzafaran Manastırı’na bırakılan ve 76 yıl annesine kavuşma umuduyla bekleyen Bahe hayata veda etti.

Deyrulzafaran Manastırı'nda düzenlenen cenaze törenine Mardin BDP Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol, Süryani Kadim Vakfı Başkanı Münir Kilimci, Bahe’nin hayat hikâyesini kısa metraj filmleştiren ve ödül alan Haydar Demir, çok sayıda Müslüman ve Hıristiyan , Süryani, Ermeni vatandaş katıldı.

Deyrulzafaran Manastırının ayin salonunda düzenlene törende, Metropolit Saliba Özmen, Kırıklar Kilisesi Baş Papazı Gabriyel Akyüz ve ilahi gurubu ilahi ilahiler ve dualar okudu. Metropolit Saliba Özmen dini ayinden sonra, Bahe’nin yaşam hikâyesini okuyunca duygulu anlar yaşandı.

Törenden sonra bir açıklama yapan Deyrulzafaran Manastırı Metropolit Saliba Özmen, Hepimiz, kendi çapında, penceresinde Bahe’ye minnettar olduğunu belirterek, yaşamı ile kendilerine çok güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Baha’nin cenazesine her kesimden katılım olduğunu belirten Metropolit Saliba Özmen, Hıristiyan, Müslüman, Arap, Süryani, Ermeni, bütün halklar gerçekten Bahe’yi manastırda görmek isterdi. Ve herkesin kesinlikle hayır duasını alırdı. Bütün dualar Bahe içindi. Ve böyle de oldu. Gördüğünüz gibi kilisede bütün halklardan ve dinlerden katılımlar oldu. Başımız sağ olsun.

Hıristiyanların, Müslümanların, Bahe Evi Bildiği Manastırda Toprağa VerildiArapların, Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin tümünün başı sağ olsun ve mekânı cennet olsun.” dedi

Cenazeye çok sayıda Müslüman'ın katıldığını ifade eden Özmen, "Mardin’in güzelliklerinden biri de budur. Yani cenazelerde, bayramlarda, gördüğünüz gibi bütün münasebetlerde bir birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Onun için Mardin örnek, model bir kenttir. Şimdi büyük şehir oldu. Umarım bu güzellikler, bu kaynaşma, bu beraberlik, bu model bütün illerimize ve bütün orta doğuya ve dünyaya örnek olmasını diliyorum. Tekrar başımız sağ olsun.” diye konuştu.

Mardin BDP Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol ise Bahe tüm Süryanileri ve Deyrul-Zafaran Manastırı'nın bir değeri olduğunu söyledi. Akyol,” Önemli bir değeridir. Bu manastırla özdeşleşmiş bir kişiliktir. Şu an Deyrul-Zafaran Manastırı eksik gelecek bize. Bizim için bir kayıp. Bir acıdır. Yalnız Bahe Amca için mutluyuz. Şu anda huzura kavuştu. Sonsuzluğa kavuştu. Annesine kavuştu. Onun için seviniyoruz. Bir tarafımız buruk kalacak.” şeklinde konuştu

Daha sonra düzenlenen cenaze töreni ardından Bahe 76 yıl boyunca kendi evi olarak kaldığı Deyrulzafaran Manastırı'nda toprağa verildi.

Kaynak ve Fotoğraflar: CİHAN , Güncelleme Tarihi: 3 Nisan 2014

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım