mara

             
 
HABERLER
Haber Arşivi
1.Uluslararası Turabdin Sempzoyumu Yapılıyor

Yazarımız Yusuf Beğtaş'a Onur Ödülü

Süryaniler Mor Gabriel'de Buluştu

Site Yazarımızın Kitap İmzalama Etkinliği

Hakkari'de Kiliseyi Temizleyip İbadet Yaptılar

Kaçırılan Çiftin Köyündeki Kiliseye Saldırı

Diril Ailesi: Ciddi Bir Arama Çalışması Yapılmadı

Süryanilerden Diril Cinayetine Tepki: Av Değiliz

Süryani Kurumlarından Diril Çifti İçin Mektup

Süryaniler Kültürlerinin Kaybolmasından Endişeli

Yoksulların Doktorunu COVİD-19 Nedeniyle Kaybettik

Şimuni Diril Son Yolculuğuna Uğurlandı

70 Gün Sonra Gelen Acı Haber

Türkiye'de Yaşayan Süryaniler Tedirgin

Kayıp Çiftin Kaçırılmalarından Şüpheleniliyor

geri | | ileri
 
 
Sümeyra Tansel / SURİYEDEN GELEN SÜRYANİLER GERİ DÖNMEYECEK

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor. Müslüman mültecilerin yanı sıra Suriyeli Hıristiyan Süryaniler de sığınmak için Türkiye’yi seçiyor. Suriyeli Süryaniler kendi aralarında bölünmüş durumda. Kimi Esad’ı destekliyor kimi muhaliflerin yanında yer alıyor. Her iki taraf da karşı grubun hedefi olmaktan çekiniyor. Bu yüzden fotoğraf vermekten kaçınıyorlar. İstanbul Süryani Kadim Kilisesi’nin verdiği bilgiye göre İstanbul’da şu anda bine yakın Süryani sığınmacı var.

SAMATYA’YA YERLEŞTİLER

Türkiyeli Süryaniler yazlıklarını sığınmacılara tahsis etmiş durumda. Yüz kadar kişi de İstanbul’da Süryani Kadim Kilisesi’ne ait bir apartmanda kalıyor. Apartmandaki evlere kilise tarafından ekstra odalar yapılmış, her odada iki ranza bulunuyor. Bekarlar ayrı bir odada, aileler ayrı odalarda kalıyor. Yeni sığınmacı akrabaları gelirse yataklarını paylaşıyorlar. Kilise ayrıca kiralık ev tutmak isteyenlerin kirasına da yardım ediyor. Sığınmacılar Kumburgaz, Silivri, Selimpaşa ve Samatya’da kalıyor. Ailelerin günlük yemek ihtiyacı kilise gönüllüleri tarafından oluşturulmuş 12 kişilik bir komite tarafından karşılanıyor. Komite her gün ilçeleri aralarında paylaşıp kendilerine bildirilen adreslere sabah, öğle, akşam yemeklerini götürüyorlar.

MÜLTECİ KAMPINA GİTMEK İSTEMİYORLAR

Kiralanan her evde üç ya da daha fazla aile kalıyor. Apartmanlarındaki bazı aileler ise Suriyelilerin yaşam tarzlarından şikâyetçi. Çünkü Suriyeli sığınmacılar için hayat gece başlıyor. Gündüz 12’den öğleden sonra 16’ya kadar uyuyorlar. 16’dan gece 2’ye kadar ise sohbet, tavla ve çeşitli oyunlarla vakitlerini geçiriyorlar. Türkiye’ye çok uymayan bu yaşam tarzı komşular tarafından gürültülü bulunuyor. Süryani sığınmacılar, Mardin Midyat’ta Hıristiyan mülteciler için oluşturulan 4 bin kişilik kampa gitmek istemiyorlar. Diğer kamplarda yer kalmaması halinde kendi kamplarına da Suriye’deki diğer etnik grupların gönderilebileceğini düşünüyorlar. Bu da onları korkutuyor. Diğer etnik grupların kendilerine zarar verebileceğini düşünüyorlar.

TÜRKİYE BİZE YARDIMCI OLDU

Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal çok az aileyi kamplara gönderebildiklerini anlatıyor: “Türkiye çok yardımcı oldu. Onlar da bizim kardeşlerimiz dediler. Hıristiyanlar için çok güzel bir kamp yaptılar. Hatta kampın içerisine ibadetlerini yapabilecekleri bir kilise de eklemek istediler. Ama biz istemedik Midyat’ın her tarafı kilise zaten.”

SAHTE VİZECİLER KANDIRIYOR

Geçen sene 60 kadar Süryani sığınmacı yasal ya da illegal yollardan Avrupa’ya gitmiş. Vakfın başkan yardımcısı Gürdal, illegal yollar konusunda sığınmacıları sık sık uyardıklarını anlatıyor. Bir kısım Süryani sığınmacı Ayvalık’tan kaçak yollarla Avrupa’ya geçmek isterken bindikleri tekne batmış. Bazıları ölmüş, bazıları da Yunanistan tarafından kurtarılmış ve kaçak oldukları gerekçesiyle cezaevine gönderilmiş.

Bir de sahte vizeciler sahte pasaportçular çıkmış ortaya. 5 bin Euro’ya İsveç vizesi vereceğini vaat edip sahte vizelerle Suriyeli sığınmacıları kandırıyorlarmış. Son parasını böyle çetelere kaptıran ve havaalanında durumu anlayan çok sayıda da aile var.

GELECEK AVRUPA’DA

Kilise, sığınmacılara yalnızca yatacak yer ve yiyecek yardımı yapıyor, iş sağlamıyor. Suriyeli Süryanilerin de böyle bir talebi yok zaten. Çünkü Türkiye’de kalmayı düşünmüyorlar bu yüzden 600 aileden çocuklarını okula göndermek isteyen kimse de olmamış. Kilise cemaatinden iş vermek isteyenleri de yakında Türkiye’den gideceklerini söyleyip reddediyorlar. Her biri Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunmuş. En çok İsveç’e Almanya’ya ve Hollanda’ya gitmek istiyorlar. Gençler bir daha Suriye’ye dönmek istemiyor. Kenan Gürdal, gençlerin “Gelecek Avrupa’da” dediklerini söylüyor. Yaşlılar ise savaş bitince ülkelerine dönmek istiyor.

Kaynak: Taraf Gazetesi, Sümeyra Tansel ; Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2013 

 
   

   


© Copyright 2008 www.suryaniler.com
tasarım: Web Tasarım