Yazarımız Sordu, HDP Milletvekili Erol Dora Yanıtladı
Mardin Arena Gazetesi Köşe Yazarı Abdulvahap Omuzlar, Mardin HDP Milletvekili ve HDP Milletvekili Adayı Erol Dora ile gündeme dair röportajı.
Omuzlar; HDP Mardin milletvekili Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu 1964 Hessana Köyü doğumlu Sayın Erol Dora ile 12 Haziran 2011 genel seçimleri öncesinde kimlik ve demokrasi ağırlıklı bir röportajımızda dönemin Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Bileşenleri adayından önemli ve anlamlı yanıtlar almıştık.
Omuzlar; HDP ‘nin Türkiye halkları için bir şans olduğunu söyleyebilir miyiz?
Dora; Türkiye de yükselen bir kamuoyu duyarlılığı mevcut, HDP demokratik ilkeler doğrultusunda yola çıkan bir partidir. Türkiye de cumhuriyet tarihi boyunca dışlanmış olan halkların partisi olmaya aday olan bir partiyiz. Herkesimin partisi olacağız.
Omuzlar; Milletvekili olduğunuz dönemde partinin hangi kademelerinde çalıştınız?
Dora; Partimin çevre komisyonunda çalıştım, özellikle Türkiye de hala dağlarımız ve nehirlerimiz talan ediliyor, Türkiye’nin her yerinde gelişen bu çevre katliamına karşı duyarlılık göstermeye çalıştık bu konuda meclise birçok soru önergesi verdik. Dünyamızın ekolojik dengesi açısından ekolojik dengenin korunması gerekiyor. Bütün vatandaşlarımızı çevrelerinin korunmasına yönelik duyarlı olması gerekmektedir. Bu konuda bizde çevre komisyonunda elimizden gelenini yapmaya çalıştık.
Omuzlar; Ülkemizde çocuklarımızı ve gençlerimizi bekleyen sorunlar ve aşılması için partiniz HDP nin bu konuya bakış açısını değerlendirir misiniz?
Dora; Bugün itibarıyla çocuklarımızın ve gençlerimizin sorunlarını değerlendirdiğimizde büyük bir eksiklik görmekteyiz. Türkiye de ekonomik açıdan yani gelir açısından bir standart mevcut değildir. Birçok ailelerimiz yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır, insanlarımızın ekonomik durumları iyi değildir, çocuklarının hem eğitim açısından hem de beslenme ve diğer konularda gereken hizmetin verilemediğini görmekteyiz. Bu tür ekonomik problemlerle uğraşan insanlarımız var, çocuklarımızın anadilde eğitim sorunu da var, neticede anadilde eğitim göremeyen çocukların psikolojilerinin de sağlıklı gelişemeyeceğini düşünüyoruz. Bugün sosyal yaşamda alanlara baktığımızda bir çok çocuğumuz sokaklarda selpak satmakta, çöplerde kağıt toplamaktadır, birçok işçi çocuklar vardır. Bunların herhangi bir sağlık güvencesi yoktur. Türkiye de birçok çocuk kendi kaderine terk edilmiştir.
Omuzlar; Devletin bu konudaki politikaları Nasıl?
Dora; Devletin bu konuda ki politikaları yetersizdir, evrensel anlamda da baktığımızda insanların birleştirici bir eğitim verilmediğini görüyoruz. Çocuklara hala okullarda Ermenilerin ve Süryaniler tarihe ilişkin değerlendirmeler yapılırken hain olarak gösterilmektedirler. Ayrımcı olan nefret suçu yaratan bir müfredat nasıl sağlıklı çocukların gelişmesine vesile olabilir, bunları gördüğümüzde büyük bir üzüntü duymaktayız. Dolayısıyla çocuklara eğitimin parasız ve kamusal anlamda yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yalnızca zenginlerin çocukları değil bütün çocukların iyi bir eğitim alınması sağlanmalı.
Omuzlar; Avrupa ziyaretlerinizi bize değerlendirir misiniz?
Dora; Avrupa’ya gitmemin temelinde orada ki vatandaşlarımızın toplantılarına iştirak etmek ve oradaki sorunları dinlemek ve sorunları ortak payda da çözmeye çalışmak içindir. Bu konuda Avrupa bizim için önemli bir paydaş ve oradaki vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları sorunları burada da dile getirmeye çalıştık.
Omuzlar; Kısaca Kobani yi özetler misiniz?
Dora; Yaklaşık iki senedir bölgemizde kanın dökülmemesi önemli bir gelişmedir fakat Kobani’yi ve Rojava’yı değerlendirdiğimizde her gün oradan cenazeler gelmeye devam ediyor. Rojava’da yaşanan bu olaylar bizi üzmektedir. Bizim tüm arzumuz bu tür olayların yaşanmamasıdır. Roboski’de yaşananları gördük 34 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Ortadoğu coğrafyasında insana değer verilmemektedir, bunları büyük bir üzüntü içinde yaşıyoruz.
Röportaj devam edecek ...
|